• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Okazje » Karnawał » Racuchy

Racuchy

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 8 lut, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów na racuchy lub pączki, które wylądują na ostatkowym stole. Przepis Marka Łebkowskiego wypróbowałam już przed feriami, ale w chaosie, jaki panował w domu przed wyjazdem, nie zdążyłam opublikować przepisu. Teraz po powrocie nadrabiam to i już dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem. Prosty przepis na ciasto i mało wymagające wykonanie. Racuchy w tej formie nie wymagają zbyt wiele czasu ani wprawy w toczeniu okrąglutkich pączusiów. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką prosto z miski, w której rosło. Ich kształt wychodzi nieregularny, ale jeśli chcielibyście bardziej uregulowaną formę, to można pokusić się o użycie rękawa cukierniczego. Wyciskana porcja powinna mieć wielkość orzecha włoskiego, którą najlepiej odciąć nożyczkami. Racuchy po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu i to już prawie wszystko.

W tak zwanym międzyczasie należy przygotować prostą i szybką frużelinę z jagód z dużą ilością cynamonu. Do przygotowania frużeliny użyłam mrożonych jagód, ale mogą być również jagody w soku własnym. Kiedy nastanie sezon, to oczywiście najlepsze będą świeże. Jagody wystarczy zagotować z cukrem i cynamonem, z żelować i gotowe. Frużelina jest przepyszna, oczywiście polecam ją nie tylko do racuchów, świetna będzie również do naleśników, czy do nadziewania pączków. Polecam!

racuchy
Print Pin
5 z 1 głosu

Racuchy

Krągłe małe racuszki podane z cukrem pudrem lub jagodową frużeliną.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 25
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 220 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • olej do smażenia

Składniki na frużelinę jagodową

  • 1 ½ szklanki mrożonych jagód
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, *suche drożdże, jajka, ciepłe mleko i masło, wyrobić ciasto, wystarczy krótko tylko do połączenia się składników, ciasto będzie bardzo płynne, ale nie należy dosypywać więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h.
  • Do niewielkiego garnuszka włożyć jagody, mogą być zamrożone, zagotować z dodatkiem cukru i cynamonu, do kubka wlać odrobinę wody dodać mąkę ziemniaczaną - wymieszać, a następnie dodać do gotujących się jagód, zagotować i zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia.
  • W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej.
  • Dużą łyżkę zanurzyć w oleju ( zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do niej ) następnie nabrać porcję ciasta, którą natychmiast umieścić w oleju, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu racuchy wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Racuchy podajemy z przygotowaną frużeliną, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Drożdże świeże rozpuścić w mleku.
racuchy
racuchy
racuchy
« Pierogi ze szpinakiem
Sernik tęczowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Doris_33 napisał

    20 lipca, 2019 at 5:36 pm

    A co z masłem z przepisu? W składnikach podano masło a w wykonaniu ani słowa o nim...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2019 at 6:08 pm

      Już jest w opisie przygotowania 🙂 trzeba dodać je do ciasta. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →