Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki z truskawkami i mango

Aktualizacja: 19 cze, 2020 · Opublikowany: 3 lip, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem. To moja propozycja deseru na letnie popołudnie.

Drożdżówki z truskawkami i mang z kruszonką i dużą ilością lukru. Bułka na białym talerzu udekorowana truskawka i kwiatami.
Drożdżówki z truskawkami i mango
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍰 Ciasto
  • 🥭 Smak
  • 🍓 Wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 355 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 180 ml mleka letniego
  • 60 g masła
  • 1 średnie jajko

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła zimnego
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru

Dodatkowo

  • 2 szklanki truskawek
  • ½ średniego mango
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 białko + 1 łyżka mleka

Składniki na lukier

  • ½ szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody

🔪 Instrukcje

  • Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać do niego świeże drożdże odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, dolać rozczyn i roztrzepane jajka. Zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się już w jednolitą masę można dolać rozpuszczone i przestudzone masło, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i ½ godziny do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie przerobić ciasto, wyjąć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 10 równych kawałków, z każdego uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między bułeczkami. Każdą z bułeczek delikatnie spłaszczyć, bułki przykryć folią spożywczą, jedna strona foli powinna być naoliwiona, aby nie przykleiła się do bułek. Bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto przypominające mokry piasek. Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka. Wgłębienie posypać tartą bułką i nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut.
  • Wymieszać cukier puder z wodą, ucierać do momentu uzyskania gęstego lukru, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
  • Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika, wierzch polukrować (opcjonalnie).

🍰 Ciasto

Dzisiejsze ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i leciutkie. W surowej postaci jest dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki przy formowaniu bułek, ponieważ po upieczeniu będą twarde. W końcowym etapie przygotowania bułek najlepiej użyć oleju, którym przed formowaniem drożdżówek należy wysmarować dłonie, to ułatwi pracę z ciastem.

🥭 Smak

Połączenie truskawek i mango jest wspaniałe i smakuj obłędnie, a do tego chrupiąca kruszonka czego chcieć więcej, no może kubeczek kawy 😉 Ach, i muszę to powiedzieć, że trzeba dużo silnej woli, żeby nie zjeść wszystkich drożdżówek od razu! Życzę smacznego 🙂

🍓 Wariacje

Jeśli szukacie dobrych sprawdzonych przepisów na wspaniałe drożdżówki to zapraszam na drożdżówki truskawkowe, które swoją formą przypominają jagodzianki. Warto skusić się również na jagodzianki ze świeżych jagód, w sezonie to punkt obowiązkowy menu deserowego!

  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne
  • drozdzowki truskawkowe
    Drożdżówki truskawkowe
  • jagodzianki latwe
    Jagodzianki łatwe

📖 Przepis

drozdzowki z truskawkami i mango
Print Pin
5 z 5 głosów

Drożdżówki z truskawkami i mango

Puszyste ciasto i pyszne nadzienie, idealne na podwieczorek!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 355 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 60 g masła
  • 1 średnie jajko

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła (zimnego)
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru

Dodatkowo

  • 2 szklanki truskawek
  • ½ średniego mango
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 białko (+ 1 łyżka mleka)

Składniki na lukier

  • ½ szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać do niego świeże drożdże odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, dolać rozczyn i roztrzepane jajka. Zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się już w jednolitą masę można dolać rozpuszczone i przestudzone masło, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i ½ godziny do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie przerobić ciasto, wyjąć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 10 równych kawałków, z każdego uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między bułeczkami. Każdą z bułeczek delikatnie spłaszczyć, bułki przykryć folią spożywczą, jedna strona foli powinna być naoliwiona aby nie przykleiła się do bułek. Bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto przypominające mokry piasek. Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka. Wgłębienie posypać tartą bułką i nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut.
  • Wymieszać cukier puder z wodą, ucierać do momentu uzyskania gęstego lukru, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
  • Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika, wierzch polukrować (opcjonalnie).
Rumiana drożdżówka z truskawkami, kruszonką i lukrem na białym talerzu ułożona na czarnym obrusie udekorowanym kwiatami polnymi i truskawkami.
Drożdżówki z truskawkami i mango

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Comments

No Comments

5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.