Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem. To moja propozycja deseru na letnie popołudnie.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 355 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 50 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka letniego
- 60 g masła
- 1 średnie jajko
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła zimnego
- 60 g mąki
- 30 g cukru
Dodatkowo
- 2 szklanki truskawek
- ½ średniego mango
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 białko + 1 łyżka mleka
Składniki na lukier
- ½ szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
🔪 Instrukcje
- Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać do niego świeże drożdże odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, dolać rozczyn i roztrzepane jajka. Zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się już w jednolitą masę można dolać rozpuszczone i przestudzone masło, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i ½ godziny do podwojenia objętości.
- Po tym czasie przerobić ciasto, wyjąć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 10 równych kawałków, z każdego uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między bułeczkami. Każdą z bułeczek delikatnie spłaszczyć, bułki przykryć folią spożywczą, jedna strona foli powinna być naoliwiona, aby nie przykleiła się do bułek. Bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto przypominające mokry piasek. Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka. Wgłębienie posypać tartą bułką i nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut.
- Wymieszać cukier puder z wodą, ucierać do momentu uzyskania gęstego lukru, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
- Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika, wierzch polukrować (opcjonalnie).
🍰 Ciasto
Dzisiejsze ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i leciutkie. W surowej postaci jest dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki przy formowaniu bułek, ponieważ po upieczeniu będą twarde. W końcowym etapie przygotowania bułek najlepiej użyć oleju, którym przed formowaniem drożdżówek należy wysmarować dłonie, to ułatwi pracę z ciastem.
🥭 Smak
Połączenie truskawek i mango jest wspaniałe i smakuj obłędnie, a do tego chrupiąca kruszonka czego chcieć więcej, no może kubeczek kawy 😉 Ach, i muszę to powiedzieć, że trzeba dużo silnej woli, żeby nie zjeść wszystkich drożdżówek od razu! Życzę smacznego 🙂
🍓 Wariacje
Jeśli szukacie dobrych sprawdzonych przepisów na wspaniałe drożdżówki to zapraszam na drożdżówki truskawkowe, które swoją formą przypominają jagodzianki. Warto skusić się również na jagodzianki ze świeżych jagód, w sezonie to punkt obowiązkowy menu deserowego!
📖 Przepis
Drożdżówki z truskawkami i mango
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 355 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 50 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka (letniego)
- 60 g masła
- 1 średnie jajko
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła (zimnego)
- 60 g mąki
- 30 g cukru
Dodatkowo
- 2 szklanki truskawek
- ½ średniego mango
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 białko (+ 1 łyżka mleka)
Składniki na lukier
- ½ szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
🔪 Instrukcje
- Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać do niego świeże drożdże odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, dolać rozczyn i roztrzepane jajka. Zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się już w jednolitą masę można dolać rozpuszczone i przestudzone masło, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i ½ godziny do podwojenia objętości.
- Po tym czasie przerobić ciasto, wyjąć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 10 równych kawałków, z każdego uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między bułeczkami. Każdą z bułeczek delikatnie spłaszczyć, bułki przykryć folią spożywczą, jedna strona foli powinna być naoliwiona aby nie przykleiła się do bułek. Bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto przypominające mokry piasek. Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka. Wgłębienie posypać tartą bułką i nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut.
- Wymieszać cukier puder z wodą, ucierać do momentu uzyskania gęstego lukru, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
- Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika, wierzch polukrować (opcjonalnie).
Comments
No Comments