Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym, pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami. Klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat klasycznych drożdżowych wypieków. Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na drożdżowy zwijaniec z czekoladą. Ciasto przygotujecie bardzo szybko! Jeszcze szybciej zrobicie masę czekoladową do wypełnienia warstw. Ciasto składa się z trzech okrągłych placków, dość cienko rozwałkowanych. Między które rozsmarowujemy masę czekoladową. Kolejnym krokiem jest zlepienie brzegów ciasta i wyznaczenie środka przy pomocy na przykład małego talerzyka. Teraz trzeba naciąć ciasto, a na koniec zwinąć w zgrabne świderki.
Smak ciasta na pewno zachwyci zjadaczy czekolady, moi czekoladożercy pochłonęli zwijańca w błyskawicznym tempie! Kolejnego dnia musiałam piec następną porcję! Ciasto jest bardzo wygodne do serwowania, wspaniale nadaje się na różnego rodzaju spotkania z przyjaciółmi, bal karnawałowy, piknik czy ognisko nie potrzeba noża, aby podzielić ciasto, wystarczy oderwać kawałek i rozkoszować się smakiem! Smacznego 🙂
📖 Przepis
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 380 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 80 g masła
- 150 ml mleka
- 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
- 1 średnie jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie czekoladowe
- 100 g czekolady gorzkiej minimum 70%
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 6 łyżek śmietany 30 lub 36%
Dodatkowo
- 1 białko (+ 1 łyżka mleka)
- 4 łyżki cukru perlistego
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Do miski miksera przesiać mąkę dodać cukier, wymieszać. Do niewielkiego rondelka dodać masło, garnuszek postawić na ogniu i rozpuścić masło, następnie dodać mleko wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże i dokładnie wymieszać. Mieszanka mleka i masła przed dodaniem drożdży powinna być letnia, nigdy gorąca, ponieważ temperatura zabije drożdże. Na koniec dodać jajko i żółtko dokładnie wymieszać.
- Do składników suchych dolać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty na średnich obrotach, ręcznie potrwa to trochę dłużej. Ciasto powinno odchodzić od boków miski (lub ręki). Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej ciasto powinno potroić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia czekoladowego
- Czekoladę połamać i umieścić w rondelku (rondelek powinien mieć grube dno) wraz z masłem, całkowicie rozpuścić na bardzo małym ogniu pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na trzy równe części, każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy 32 cm lub trochę mniejszy około 27 cm (placki są dość cienkie). Pamiętajcie o podsypywaniu mąką wałkowanych placków.
- Przygotować dużą blachę prostokątna, kwadratowa lub okrągłą formę do pizzy, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę kładziemy pierwszy placek drożdżowy, rozsmarowujemy połowę masy czekoladowej, zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu ciasta. Brzeg ciasta smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem, nakładamy drugi placek ciasta, i zlepiamy brzeg. Placek smarujemy resztą kremu czekoladowego, również zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu, który smarujemy białkiem i nakładamy ostatni placek, zlepiamy dokładnie brzegi.
- Na środku placka układamy maleńki talerzyk lub miseczkę od brzegu talerzyka zaczynamy przecinać całe ciasto na kawałki, najlepiej użyć do tego ostrego noża i zacząć od przecięcia ciasta na 4 ćwiartki zaczynając talerzyka do brzegu ciasta, a następnie każdą ćwiartkę na kolejne 4 część, przy średnicy palców 32 cm. Jeśli placki były mniejsze czyli w okolicach 27 cm, to każdą ćwiartkę dzielimy na 2 lub 3 części. Następnie każdą część okręcamy trzy razy, wierzch przykrywamy naoliwioną folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem perlistym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 22 do 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumienić się. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej więc pilnujcie czasu pieczenia i ewentualnie skorygujcie czas lub temperaturę,
- Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić.
- Smacznego!
Alka napisał
Wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis!
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że wyszło i mam nadzieję, że dobrze smakuje 🙂