Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Aktualizacja: 16 cze, 2021 · Opublikowany: 26 cze, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak dopiero teraz. Smak i aromat dżemu jest fantastyczny. Dodatek kwiatu czarnego bzu zmienił zupełnie dobrze znany i pyszny dżem truskawkowy w coś rewelacyjnego. Do dżemu dodałam również skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę imbiru, dżem wyszedł super.

Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍎 Pektyna
  • 🍏 Pektyna jabłkowa
  • 🍯 Czarny bez i inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki soku z cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 300 g cukru można dać trochę więcej
  • 8 g pektyny
  • 6 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru proszek

🔪 Instrukcje

  • Kwiaty bzu po zerwaniu ostrożnie rozłożyć na stole, pozostawić je na chwilę, aby robaczki, które tam mieszkają, mogły je opuścić. Kiedy będziemy mieć pewność, że nie ma tam już mieszkańców, nożyczkami odciąć tylko kwiaty od łodyżek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na małej tarce. Truskawki umyć i odszypułkować.
  • Truskawki zmiksować w blenderze na gładki mus lub jeśli lubicie mieć w dżemie większe kawałki owoców, to wystarczy truskawki pokroić nożem na małe kawałki. Przygotowane truskawki przełożyć do garnka dodać cukier i kwiaty bzu oraz skórkę z cytryny. Garnek postawić na ogień, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, jeśli robicie dżem z większymi kawałkami owoców, to gotujcie go około 5-7 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz pektynę rozmieszaną w odrobinie wody lub wymieszaną z cukrem albo tak jak podaje producent. Zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i całość mieszać przez kilka minut, aby piana zanikła.
  • Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach "do góry nogami", pozostawiamy je na około 20 minut. Po tym czasie można słoiki przenieść do spiżarni.

🍎 Pektyna

Zagęszczać dżemy czy nie? Jeśli tak, to czym zagęścić dżem? To zależy, z jakich owoców przygotowujemy dżem. Owoce takie jak czarne i czerwone porzeczki, śliwki, agrest, pigwa i żurawina mają ich najwięcej i do tego typu dżemów w zasadzie nie musimy używać w ogóle żadnych zagęszczaczy. Truskawki nie mają niestety zbyt wiele pektyn, dlatego też moim zdaniem trzeba dodać do nich odrobinę pektyny, aby dżem miał odpowiednią konsystencję. Osobiście lubię, kiedy dżem daje się rozsmarować na pieczywie czy naleśnikach, a nie rozlewa jak sos. Nie trzeba się bać pektyn, ponieważ jest to naturalny produkt pozyskiwany z owoców, warzyw i nasion, jest źródłem błonnika.

🍏 Pektyna jabłkowa

To najpopularniejsza pektyna używana do przetworów domowych, można kupić ją w sklepach stacjonarnych i przez internet. Kupuję ją w dużym opakowaniu po 500 g, to wystarcza na przygotowanie sporej ilości pysznych domowych dżemów. Oczywiście są domowi kucharze, którzy przygotowują ją sami w domu, ale myślę, że spokojnie możemy kupić ją w sklepie i oszczędzić czas.

🍯 Czarny bez i inne propozycje

Mam nadzieję, że szukając innych przpisów z wykorzystaniem czarnego bzu i truskawek przetestujecie poniższe propozycji. Napój i syrop to są wyborne, a truskwaki pod kruszonką proste i bardzo smaczne, zapraszam!

  • napoj z kwiatu czarnego bzu
    Napój z kwiatu czarnego bzu
  • syrop z kwiatu czarnego bzu
    Syrop z kwiatu czarnego bzu
  • truskawki pod kruszonka
    Truskawki pod kruszonką

📖 Przepis

Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Print Pin
5 z 2 głosów

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Najlepszy dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu, skórki z cytryny i imbiru.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 5
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Kalorie 302kcal
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • Słoiki
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki soku z cytryn
  • 1 sztuka skórki otartej z cytryny
  • 300 g cukru (można dać trochę więcej)
  • 8 g pektyny
  • 6 sztuk baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (proszek)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kwiaty bzu po zerwaniu ostrożnie rozłożyć na stole, pozostawić je na chwilę, aby robaczki, które tam mieszkają, mogły je opuścić. Kiedy będziemy mieć pewność, że nie ma tam już mieszkańców, nożyczkami odciąć tylko kwiaty od łodyżek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na małej tarce. Truskawki umyć i odszypułkować.
  • Truskawki zmiksować w blenderze na gładki mus lub jeśli lubicie mieć w dżemie większe kawałki owoców, to wystarczy truskawki pokroić nożem na małe kawałki. Przygotowane truskawki przełożyć do garnka dodać cukier i kwiaty bzu oraz skórkę z cytryny. Garnek postawić na ogień, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, jeśli robicie dżem z większymi kawałkami owoców, to gotujcie go około 5-7 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz pektynę rozmieszaną w odrobinie wody lub wymieszaną z cukrem albo tak ,jak podaje producent. Zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i całość mieszać przez kilka minut, aby piana zanikła.
  • Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach "do góry nogami", pozostawiamy je na około 20 minut. Po tym czasie można słoiki przenieść do spiżarni.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Ilość w porcji
Kalorie
302
% Daily Value*
Tłuszcze
 
1
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
1
g
5
%
Sód
 
6
mg
0
%
Potas
 
306
mg
9
%
Węglowodany
 
77
g
26
%
Błonnik
 
4
g
16
%
Cukier
 
70
g
78
%
Białko
 
1
g
2
%
Witamina A
 
24
IU
0
%
Witamina C
 
118
mg
143
%
Wapń
 
32
mg
3
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
  • Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
  • Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    14 czerwca, 2021 at 8:53 am

    5 gwiazdek
    Słit!
    Mam i jedno i drugie pod oknami. Bez za kilka dni zakwitnie
    Mus spróbować 🤤

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 czerwca, 2021 at 8:54 am

      Koniecznie! Zdrowe domowe i pyszne, nic tylko robić 😝

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.