Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak dopiero teraz. Smak i aromat dżemu jest fantastyczny. Dodatek kwiatu czarnego bzu zmienił zupełnie dobrze znany i pyszny dżem truskawkowy w coś rewelacyjnego. Do dżemu dodałam również skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę imbiru, dżem wyszedł super.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki soku z cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny
- 300 g cukru można dać trochę więcej
- 8 g pektyny
- 6 baldachów kwiatu czarnego bzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru proszek
🔪 Instrukcje
- Kwiaty bzu po zerwaniu ostrożnie rozłożyć na stole, pozostawić je na chwilę, aby robaczki, które tam mieszkają, mogły je opuścić. Kiedy będziemy mieć pewność, że nie ma tam już mieszkańców, nożyczkami odciąć tylko kwiaty od łodyżek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na małej tarce. Truskawki umyć i odszypułkować.
- Truskawki zmiksować w blenderze na gładki mus lub jeśli lubicie mieć w dżemie większe kawałki owoców, to wystarczy truskawki pokroić nożem na małe kawałki. Przygotowane truskawki przełożyć do garnka dodać cukier i kwiaty bzu oraz skórkę z cytryny. Garnek postawić na ogień, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, jeśli robicie dżem z większymi kawałkami owoców, to gotujcie go około 5-7 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz pektynę rozmieszaną w odrobinie wody lub wymieszaną z cukrem albo tak jak podaje producent. Zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i całość mieszać przez kilka minut, aby piana zanikła.
- Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach "do góry nogami", pozostawiamy je na około 20 minut. Po tym czasie można słoiki przenieść do spiżarni.
🍎 Pektyna
Zagęszczać dżemy czy nie? Jeśli tak, to czym zagęścić dżem? To zależy, z jakich owoców przygotowujemy dżem. Owoce takie jak czarne i czerwone porzeczki, śliwki, agrest, pigwa i żurawina mają ich najwięcej i do tego typu dżemów w zasadzie nie musimy używać w ogóle żadnych zagęszczaczy. Truskawki nie mają niestety zbyt wiele pektyn, dlatego też moim zdaniem trzeba dodać do nich odrobinę pektyny, aby dżem miał odpowiednią konsystencję. Osobiście lubię, kiedy dżem daje się rozsmarować na pieczywie czy naleśnikach, a nie rozlewa jak sos. Nie trzeba się bać pektyn, ponieważ jest to naturalny produkt pozyskiwany z owoców, warzyw i nasion, jest źródłem błonnika.
🍏 Pektyna jabłkowa
To najpopularniejsza pektyna używana do przetworów domowych, można kupić ją w sklepach stacjonarnych i przez internet. Kupuję ją w dużym opakowaniu po 500 g, to wystarcza na przygotowanie sporej ilości pysznych domowych dżemów. Oczywiście są domowi kucharze, którzy przygotowują ją sami w domu, ale myślę, że spokojnie możemy kupić ją w sklepie i oszczędzić czas.
🍯 Czarny bez i inne propozycje
Mam nadzieję, że szukając innych przpisów z wykorzystaniem czarnego bzu i truskawek przetestujecie poniższe propozycji. Napój i syrop to są wyborne, a truskwaki pod kruszonką proste i bardzo smaczne, zapraszam!
📖 Przepis
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
🍽 Sprzęt kuchenny
- Słoiki
🥘 Składniki
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki soku z cytryn
- 1 sztuka skórki otartej z cytryny
- 300 g cukru (można dać trochę więcej)
- 8 g pektyny
- 6 sztuk baldachów kwiatu czarnego bzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (proszek)
🔪 Instrukcje
- Kwiaty bzu po zerwaniu ostrożnie rozłożyć na stole, pozostawić je na chwilę, aby robaczki, które tam mieszkają, mogły je opuścić. Kiedy będziemy mieć pewność, że nie ma tam już mieszkańców, nożyczkami odciąć tylko kwiaty od łodyżek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na małej tarce. Truskawki umyć i odszypułkować.
- Truskawki zmiksować w blenderze na gładki mus lub jeśli lubicie mieć w dżemie większe kawałki owoców, to wystarczy truskawki pokroić nożem na małe kawałki. Przygotowane truskawki przełożyć do garnka dodać cukier i kwiaty bzu oraz skórkę z cytryny. Garnek postawić na ogień, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, jeśli robicie dżem z większymi kawałkami owoców, to gotujcie go około 5-7 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz pektynę rozmieszaną w odrobinie wody lub wymieszaną z cukrem albo tak ,jak podaje producent. Zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i całość mieszać przez kilka minut, aby piana zanikła.
- Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach "do góry nogami", pozostawiamy je na około 20 minut. Po tym czasie można słoiki przenieść do spiżarni.
Krzych napisał
Słit!
Mam i jedno i drugie pod oknami. Bez za kilka dni zakwitnie
Mus spróbować 🤤
Anna napisał
Koniecznie! Zdrowe domowe i pyszne, nic tylko robić 😝