Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Faworki

Faworki

Aktualizacja: 23 lip, 2020 · Opublikowany: 26 sty, 2013 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Po mini pączkach i oponkach serowych dziś przyszła pora na faworki. Faworki to kolejna obowiązkowa karnawałowa przekąska deserowa. Faworki, inaczej zwane chrustem. Jest to bardzo cieniutkie ciasto "oblepione" bąbelkami powietrza, które powstają podczas smażenia. Bardzo chrupiące i mega delikatne, leciutkie jak pióro. Chrust po całkowitym wystudzeniu koniecznie musicie posypać cukrem pudrem!

Przepis nie jest skomplikowany, choć trzeba włożyć trochę pracy w "bicie" ciasta. Zabieg ten wpływa na kruchość gotowego wypieku oraz ilość pęcherzyków powietrza w faworku. Najważniejszą jednak sprawą jest grubość rozwałkowywanego ciasta. Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cieniutko, chrust będzie wtedy niesamowicie delikatny i chrupiący. Zbyt grubo rozwałkowane ciasto spowoduje, że lekki faworek zmieni się w gruby, twardy i niesmaczny brzydko mówiąc, gniot :(. Proponuję do etapu bicia i wałkowania ciasta zatrudnić osobę o mocnych mięśniach 😉 Gorąco polecam!

📖 Przepis

faworki
Print Pin
5 z 6 głosów

Faworki

Delikatne lekkie i chrupiące uwielbiane przez wszystkich - faworki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 4
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 220 g mąki pszennej (+ do podsypania podczas wałkowania)
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżki octu
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru (+ do posypania faworków)
  • 700 ml oleju (do smażenia)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jajko i żółtka wbić do miski miksera, dodać cukier puder, miksować na wysokich obrotach do uzyskania kremowej gęstej masy jajecznej. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć na kilkanaście minut, zawinięte w folię.
  • Następnie ciasto "zbić" wałkiem (przez około 10 minut) placek ciasta uderzamy wałkiem z każdej stromy, a następnie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat, złożyć na pół tak, aby "zabrać" do wnętrza jak najwięcej powietrza, czynność powtórzyć.
  • Odciąć kawałek ciasta i na posypanym blacie mąką rozwałkować bardzo cienki placek!
  • Następnie posługując się radełkiem lub nożem odcinać paski o szerokości około 2 cm, jeśli chodzi o długość to 10 - 12 cm będzie ok, ale wymiary pozostawiam indywidualnym potrzebom. Na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć jedną część ciasta przez otwór, faworki układać na lekko posypanym mąką blacie.
  • Olej rozgrzać na dużej patelni lub rondlu do 180 st C.
  • Faworki smażyć po kilka sztuk jednocześnie, około 20 sekund z każdej strony. Pamiętajcie, aby nie przypiekać faworków zbyt mocno, powinny być miodowo - złote.
  • Upieczone wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Kiedy wystygną posypać cukrem pudem.
  • Smacznego!
faworki
Faworki

Więcej Przepisy na faworki

  • chrust
    Chrust
  • rozetki - bezglutenowe
    Rozetki - bezglutenowe
  • churros z przyprawa piernikowa
    Churros z przyprawą piernikową

Komentarze

    5 from 6 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Wiola napisał

    27 listopada, 2018 at 6:41 am

    Cudowne. Idealne. Świetnie się walkują. Kruche i pyszne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 listopada, 2018 at 11:54 am

      Dziękuje bardzo 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Danusia napisał

    19 listopada, 2018 at 4:03 pm

    5 gwiazdek
    Już z wyglądu - kruche i delikatne. Ja też wałkuję ciasto bardzo cienko. Aniu, a próbowałaś faworki na piwie? Oczywiście w smaku piwa w ogóle nie czuć, warto przetestować.
    https://www.mojewypiekiinietylko.com/2018/01/faworki-na-piwie/#more-14003
    Pozdrawiam. Danusia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 listopada, 2018 at 4:45 pm

      Cieniutkie faworki najlepsze! Chętnie wypróbuję na piwie, do tej poru na piwie robiłam, na przykład pączki, wychodzą wspaniałe! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. edycia85 napisał

    24 stycznia, 2014 at 2:57 pm

    5 gwiazdek
    wyszły pycha 🙂 super przepis, bo bez alkoholu !
    Jak ktoś chciałby zrobić tylko na potrzeby rodziny myślę, że wystarczy nawet pół porcji 🙂
    polecam przepis sprawdzony osobiście smakują pysznie nawet dwa dni po ich usmażeniu jeśli u kogoś wytrzymają tyle czasu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 stycznia, 2014 at 3:45 pm

      Bardzo sie cieszę, że faworki wyszły i najważniejsze, że smakowały:) To prawda że porcja jest duża, ale co tam faworki jemy tylko czasami:) Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. missaygon napisał

    04 lutego, 2013 at 5:27 pm

    A ja chciałam zapytać ile faworków wychodzi z tego przepisu? pytam bo mam w planach obdarowanie nimi najbliższych i nie wiem czy nie robić z podwójnej porcji. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2013 at 6:26 pm

      Z podanej porcji ciasta wyszła mi pełna miska "z czubkiem"o pojemności około 2 litrów, proponuję podwoić porcję ciasta:) Pamiętaj o tym, aby bardzo cienko rozwałkować ciasto, będą dużo delikatne i kruche jak Skrzydła Anioła:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  5. Basia napisał

    28 stycznia, 2013 at 9:12 am

    Wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    Odpowiedz
  6. Edytka napisał

    27 stycznia, 2013 at 1:38 pm

    Właśnie w tym tygodniu planuję robić faworki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 stycznia, 2013 at 7:05 pm

      Polecam ten przepis:) piekę z niego od lat i polecam, mało wymagający i zawsze wychodzą smaczne, chrupiące i delikatne faworki:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.