Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Knedle i kluski

Gnocchi ze szpinaku i ricotty

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 7 sie, 2012 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Najsmaczniejsze gnocchi verdi przygotowane są ze świeżego szpinaku. Można użyć szpinaku mrożonego, ale muszą to być całe liście nie może to być w żadnym razie miazga szpinakowa, ponieważ mrożony rozdrobniony szpinak traci swoją gęstość, sprężystość i gnocchi mogą się nie udać. Niezbędny będzie również serek ricotta i parmezan oraz świeże liście szałwii. Pyszne kluski na szybki i nieskomplikowany obiad, kluseczki będą smakowały dzieciom i dorosłym są bardzo delikatne i aromatyczne. Rozpływają się w ustach, oczywiście najlepsze będą podane z masłem szałwiowym i parmezanem!

📖 Przepis

Gnocchi ze szpinaku i ricotty
Print Pin
5 z 1 głosu

Gnocchi ze szpinaku i ricotty

Niecodzienne, pyszne kluseczki.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 5 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,5 kg świeżego szpinaku (bez ogonków lub 400 g mrożonego - całe liście)
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka świeżego (posiekanego majeranku)
  • 1 mała gałka muszkatołowa (starta)
  • 250 g serka rocotta
  • 2 średnie jajka
  • 75 g mąki pszennej + do posypania
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g parmezanu (startego + kilka łyżek do posypania)

Dodatkowo

  • 75 g masła
  • 15 g świeżych liści szałwii
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Szpinak oczyścić, powinny być same liście bez twardych ogonków.
  • W dużym garnku zagotować niewielką ilość mocno osolonej wody, do wrzątku wrzucić szpinak i gotować około 5 minut, do uzyskania miękkości. Odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć, a następnie drobno posiekać.
  • Roztopić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek, dodać posiekany majeranek, szpinak i gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do dużej miski i pozostawić do całkowitego wystygnięcia masy. Następnie dodać ricottę, jajka, mąkę, tartą bułkę i parmezan, wymieszać wszystko dokładnie, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
  • Gnocchi powinny być bardzo dobrze doprawione, ponieważ obtoczone w mące i ugotowane stracą troszkę swój smak.
  • Ciasto włożyć do lodówki, aby stwardniało.
  • Łyżką nakładać na posypaną mąką dłoń ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, podsypując od czasu do czasu mąką, by masa nie kleiła się do rąk, układać na posypanej mąką tacy.
  • Zagotować wodę, posolić, zmniejszyć ogień, gnocchi wkładać partiami, zamieszać, doprowadzić do delikatnego wrzenia wody, gotować 2 minuty od wypłynięcia.
  • Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem szałwiowym, posypane parmezanem.
  • Masło szałwiowe: na patelni roztopić masło i dodać całe liście szałwii, chwilkę podsmażyć.
  • Smacznego!
krzak szałwii
sza
małe zielone gnocchi ułożone jeden za drugim

Więcej Przepisy na knedle i kluski

  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • knedle z brzoskwiniami
    Knedle z brzoskwiniami
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. pychota napisał

    26 czerwca, 2020 at 7:56 pm

    5 gwiazdek
    Ja zrobiłam z połową (Ale ze świeżego) i też wyszły pyszne

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 czerwca, 2020 at 8:04 pm

      Świetnie, świeży jest zdecydowanie smaczniejszy niż mrożony 🙂 Pozdawiam!

      Odpowiedz
  2. Moni napisał

    19 maja, 2019 at 6:09 pm

    Dzień dobry. DLa czterech porcji potrzebne jest 1,5 kg szpinaku? Może chodziło o inną wagę? Wychodzi trochę dużo.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2019 at 6:24 pm

      Nie, waga jest podana dobrze. Proszę mi wierzyć, że objętość szpinaku po szybkim obgotowaniu znacznie zmniejszy się, a są to gnocchi szpinakowe z dodatkiem serka ricotty, a nie odwrotnie. Może Pani spróbować i dodać 1 kg świeżego szpinaku powinny się również udać 🙂

      Odpowiedz
  3. przecinkowa napisał

    07 sierpnia, 2012 at 2:14 pm

    Mniam, koniecznie muszę je zrobić .... uwielbiam świeży szpinak 🙂

    Odpowiedz
    • Moni napisał

      19 maja, 2019 at 6:07 pm

      Dzień dobry.Dla czterech procji ma być na pewno 1,5 kg szpinaku ?Na pewno chodziło o taką wagę? Wydaje się trochę dużo.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.