Lato, gofry, morze, góry i jeziora to nierozłączna część wakacji! Przepis na gofry podstawowe już był, był również przepis na cudowne gofry belgijskie. Dziś przyszła pora na letnie gofry cynamonowe podane z wiśniową frużeliną. Gofry cynamonowe przepięknie pachną podczas pieczenia ich w domu unosi się obłędny zapach. Gofry są delikatne i chrupiące podane z dodatkiem świeżej frużeliny wiśniowej są po prostu obłędne, a z gałką lodów cynamonowych, to istne szaleństwo! Frużelinę można przygotować z dowolnych owoców, wystarczy zagotować owoce z dodatkiem cukru, a następnie zagęścić je odrobiną mąki ziemniaczanej. Najlepsze gofry, to gofry domowe!
📖 Przepis
Gofry cynamonowe
Aromat i smak czy trzeba coś więcej?
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Skladniki na gofry
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 400 ml mleka
- 100 g masła
- 2 średnie jajka
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo na frużelinę
- 200 g wiśni
- 50 g cukru trzcinowego (lub białego)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 30 ml wody
🔪 Instrukcje
Przygotowanie frużeliny.
- Wiśnie umyć, wydrylować, włożyć do garnka, całość zagotować wraz z cukrem. Po 5 minutach od zagotowania wiśni, dodać do nich wymieszaną mąkę z wodą, zagotować, zdjąć z ognia.*
Przygotowanie gofrów
- Rozgrzać gofrownicę.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i sodę. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski ze składnikami sypkimi dodać żółtka, mleko i rozpuszczone masło, wymieszać na jednolitą gładką masę.
- Na koniec dodać białka, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy szpatułki.
- Jeśli Wasza gofrownica wymaga posmarowania jej powierzchni tłuszczem, zróbcie to przy pomocy pędzla umoczonego w maśle lub oleju, następnie nalejcie porcję ciasta, zamknijcie gofrownicę i upieczcie gofry na złoty kolor.
- Gotowe gofry układać na kratce, tak studzone będą chrupiące 🙂
- Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, frużeliną, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną lub z tym na co macie ochotę 🙂
- Smacznego!
📋 Notatki
Gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana! Kiedy gofry wystygną i delikatnie zmiękną można je odgrzać w tosterze lub piekarniku z opcją grill, będą chrupiące i smaczne tak, jak zaraz po upieczeniu!
Gofry cynamonowe są dużo ciemniejsze niż klasyczne, a to za sprawą cynamonu i cukru trzcinowego. *Przygotowując frużelinę na zimę: Do wyparzonych słoików nałożyć koniecznie gorącą frużelinę i natychmiast zakręcić zakrętki, słoiki ustawić na zakrętkach na 10 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, pozostawić do wystygnięcia. Słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Słoiki możecie również zapasteryzować.
Gofry cynamonowe są dużo ciemniejsze niż klasyczne, a to za sprawą cynamonu i cukru trzcinowego. *Przygotowując frużelinę na zimę: Do wyparzonych słoików nałożyć koniecznie gorącą frużelinę i natychmiast zakręcić zakrętki, słoiki ustawić na zakrętkach na 10 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, pozostawić do wystygnięcia. Słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Słoiki możecie również zapasteryzować.
Comments
No Comments