Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Gofry

Gofry cynamonowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 3 sie, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lato, gofry, morze, góry i jeziora to nierozłączna część wakacji! Przepis na gofry podstawowe już był, był również przepis na cudowne gofry belgijskie. Dziś przyszła pora na letnie gofry cynamonowe podane z wiśniową frużeliną. Gofry cynamonowe przepięknie pachną podczas pieczenia ich w domu unosi się obłędny zapach. Gofry są delikatne i chrupiące podane z dodatkiem świeżej frużeliny wiśniowej są po prostu obłędne, a z gałką lodów cynamonowych, to istne szaleństwo! Frużelinę można przygotować z dowolnych owoców, wystarczy zagotować owoce z dodatkiem cukru, a następnie zagęścić je odrobiną mąki ziemniaczanej. Najlepsze gofry, to gofry domowe!

📖 Przepis

gofry cynamonowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Gofry cynamonowe

Aromat i smak czy trzeba coś więcej?
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Skladniki na gofry

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo na frużelinę

  • 200 g wiśni
  • 50 g cukru trzcinowego (lub białego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 ml wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie frużeliny.

  • Wiśnie umyć, wydrylować, włożyć do garnka, całość zagotować wraz z cukrem. Po 5 minutach od zagotowania wiśni, dodać do nich wymieszaną mąkę z wodą, zagotować, zdjąć z ognia.*

Przygotowanie gofrów

  • Rozgrzać gofrownicę.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i sodę. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski ze składnikami sypkimi dodać żółtka, mleko i rozpuszczone masło, wymieszać na jednolitą gładką masę.
  • Na koniec dodać białka, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy szpatułki.
  • Jeśli Wasza gofrownica wymaga posmarowania jej powierzchni tłuszczem, zróbcie to przy pomocy pędzla umoczonego w maśle lub oleju, następnie nalejcie porcję ciasta, zamknijcie gofrownicę i upieczcie gofry na złoty kolor.
  • Gotowe gofry układać na kratce, tak studzone będą chrupiące 🙂
  • Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, frużeliną, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną lub z tym na co macie ochotę 🙂
  • Smacznego!

📋 Notatki

Gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana! Kiedy gofry wystygną i delikatnie zmiękną można je odgrzać w tosterze lub piekarniku z opcją grill, będą chrupiące i smaczne tak, jak zaraz po upieczeniu!
Gofry cynamonowe są dużo ciemniejsze niż klasyczne, a to za sprawą cynamonu i cukru trzcinowego.
*Przygotowując frużelinę na zimę:
Do wyparzonych słoików nałożyć koniecznie gorącą frużelinę i natychmiast zakręcić zakrętki, słoiki ustawić na zakrętkach na 10 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, pozostawić do wystygnięcia. Słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Słoiki możecie również zapasteryzować. 
gofry cynamonowe
gofry cynamonowe
gofry cynamonowe

Więcej Przepisy na gofry

  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami
  • gofry z lososiem
    Gofry z łososiem
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.