Najlepszy sezon na potrawy z cukinii właśnie się zaczyna! Postanowiłam przygotować bardzo lubiane przez nas placuszki z dodatkiem sera koziego, ale dziś będą w wersji fit bez użycia dużej ilości tłuszczu. Zapraszam na wspaniałe gofry z cukinii! Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zetrzeć na tartce większość składników przyprawić ciasto i zabrać się za pieczenie. Oczywiście potrzebna będzie do tego gofrownica, dzięki której przygotujemy beztłuszczową wersję znanych już placuszków z cukinii. Klasycznie placuszki smażone na patelni niestety nasiąkają tłuszczem. I mimo że są smaczne to jednak "wchodzi" do nich troszkę niepotrzebnych kalorii. Użycie gofrownicy pozwala na upieczenie placuszków praktycznie bez użycia tłuszczu! Smak gofrów jest wspaniały, a to dzięki dodatkowi aromatycznego koziego sera. Do gofrów można podać kwaśną śmietanę lub duszone warzywa ze świeżą słodko kwaśną surówką z ogórka. Zdrowo i smacznie przepis na gofry z cukinii jest również w wersji bezglutenowej, smacznego!
To jak bardzo chrupiące gofry wyjdą, to zależy od mocy gofrownicy, im mocniejsza, tym lepiej 🙂
📖 Przepis
Gofry z cukinii
🥘 Składniki
- 2 średnie cukinie (lub jedna duża)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąką ryżową, gryczaną lub mieszanką bezglutenową)
- 100 g sera koziego (typu rolada)
- 1 łyżeczka tymianku (świeżego)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 3 łyżeczki szczypiorku (siekanego)
- olej (do posmarowania gofrownicy)
🔪 Instrukcje
- Cukinię umyć, a następnie 1 sztukę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą na drobnych oczkach, delikatnie posolić i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć nadmiar płynu, który zbierze się w misce.
- Do odciśniętej cukinii zetrzeć ser i cebulę, przecisnąć czosnek, dodać pozostałe składniki, wymieszać, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt płynne można dodać odrobinę więcej mąki.
- Rozgrzać gofrownicę, kiedy jest już gorąca posmarować ją odrobina oleju roślinnego, nakładać porcję ciasta, piec na złoty kolor.
- Gofry z cukinii podajemy gorące z sosem lub ze śmietaną i surówkami.
- Smacznego!
Comments
No Comments