Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Gofry

Gofry z jagodami

Aktualizacja: 17 lip, 2020 · Opublikowany: 17 lip, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też na upieczone gofry. Jeśli chodzi o ciasto na gofry, to jest to ciasto na proszku do pieczenia, czyli szybkie do przygotowania i co najważniejsze do upieczenia i zjedzenia od razu.

Gofry z ciasta jagodowego podane z dojrzałymi truskawkami, borówkami, poziomkami i jagodami, polane miodem
Gofry z jagodami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Ciasto
  • 💡 Wskazówki
  • 🍓 Z czym podać
  • 🧇 Gofry
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g jagód
  • 1 szczypta soli

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
  • Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. 

🥣 Ciasto

Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, można porównać je do ciasta naleśnikowego. Oczywiście różni się od ciasta naleśnikowego tym, że jest bardziej gęste i zawiera dodatek proszku do pieczenia. Do ciasta postanowiłam dodać porcję jagód leśnych, dzięki temu gofry same w sobie są bardzo ciekawe w smaku, wystarczy posypać je cukrem pudrem i w zasadzie deser jest gotowy. Do poniższej porcji dodałam 100 g jagód leśnych, ale mogłoby być ich nawet trochę więcej.

  • gofry z jagodami
  • gofry z jagodami
Gofry z jagodami

💡 Wskazówki

Pamiętajcie, że często o tym, czy gofry będą chrupiące po upieczeniu, czy nie decyduje moc gofrownicy. Oczywiście im moc gofrownicy jest większa, tym gofry będą piekły się szybciej i będą lepiej wypieczone, bardziej chrupiące. Po upieczeniu gofry wyjmujemy na chwilę na kratkę, aby odpoczęły, wystarczy dosłownie chwila. W tym czasie gofry nabierają chrupkości. Bardzo ważnie jest też, żeby upieczonych gofrów nie układać w stos jeden na drugim. Gorące gofry ułożenie jeden na drugim zaparzą się i bardzo szybko zmiękną. Jeśli tak by się stało, to nie ma co panikować. Wystarczy odgrzać gofra w gofrownicy lub tosterze i znów będzie pysznie chrupiący. Nie odgrzewajcie gofrów w kuchence mikrofalowej, tam na 100% zmiękną.

🍓 Z czym podać

O tutaj panuje totalna swoboda. U nas najczęściej podajemy je z bitą śmietaną i różnego rodzaju owocami sezonowymi. Czasami są to banany z kremem czekoladowym lub smażone jabłka w sosie karmelowym. Oczywiście miód i dżemy, a czasami wystarcza sam cukier puder. Smacznego!

🧇 Gofry

Chyba wszyscy kochają gofry, choć nie wszyscy lubią je w wersji na słodko. Mam i dla nich kilka propozycji gofrów w wersji wytrawnej. Koniecznie spróbujcie gofrów z łososiem lub z cukinią. Wspaniałe są również gofry ziemniaczane z sosem grzybowym.

  • gofry z lososiem
    Gofry z łososiem
  • gofry ziemniaczane
    Gofry ziemniaczane
  • gofry z jabłkiem
    Gofry z jabłkiem
  • gofry belgijskie
    Gofry belgijskie

📖 Przepis

gofry z jagodami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gofry z jagodami

Gofry z dodatkiem jagód, jagody dodane są do ciasta i jako dodatek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g jagód
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
  • Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. Smacznego!

📋 Notatki

Gofry po upieczeniu, można zostawić na kratce w ten sposób nie zmiękną. Gofry można podgrzewać najlepiej w gofrownicy lub tosterze.
gofry z jagodami
Gofry z jagodami

Więcej Przepisy na gofry

  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii
  • gofry czekoladowe
    Gofry czekoladowe
  • gofry cynamonowe
    Gofry cynamonowe

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Geneva napisał

    01 września, 2020 at 11:38 pm

    Hej 🙂 czy mogę się zapytać jaką gofrownice Pani posiada? Ponieważ moja z biedronki jest kiepska i zastanawiam się nad zmianą. Dziękuję bardzo za informację, pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 września, 2020 at 11:04 am

      Gofrownica, którą mam i używam to jest to firmy Dezal. Jest bardzo dobra, mam też małą w kształcie serduszek, ale ta jest słaba i gofry pieką się w niej długo i mino dobrych przepisów na ciasto nie wychodzą tak chrupiące, jak z Dezala. Ta jest mocna, szybko piecze, a w gofrownicach wszystko rozbija się o moc! Polecam, do kupienia przez internet, mają duży wybór 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required