Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też na upieczone gofry. Jeśli chodzi o ciasto na gofry, to jest to ciasto na proszku do pieczenia, czyli szybkie do przygotowania i co najważniejsze do upieczenia i zjedzenia od razu.
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 100 g jagód
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
- Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce.
🥣 Ciasto
Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, można porównać je do ciasta naleśnikowego. Oczywiście różni się od ciasta naleśnikowego tym, że jest bardziej gęste i zawiera dodatek proszku do pieczenia. Do ciasta postanowiłam dodać porcję jagód leśnych, dzięki temu gofry same w sobie są bardzo ciekawe w smaku, wystarczy posypać je cukrem pudrem i w zasadzie deser jest gotowy. Do poniższej porcji dodałam 100 g jagód leśnych, ale mogłoby być ich nawet trochę więcej.
💡 Wskazówki
Pamiętajcie, że często o tym, czy gofry będą chrupiące po upieczeniu, czy nie decyduje moc gofrownicy. Oczywiście im moc gofrownicy jest większa, tym gofry będą piekły się szybciej i będą lepiej wypieczone, bardziej chrupiące. Po upieczeniu gofry wyjmujemy na chwilę na kratkę, aby odpoczęły, wystarczy dosłownie chwila. W tym czasie gofry nabierają chrupkości. Bardzo ważnie jest też, żeby upieczonych gofrów nie układać w stos jeden na drugim. Gorące gofry ułożenie jeden na drugim zaparzą się i bardzo szybko zmiękną. Jeśli tak by się stało, to nie ma co panikować. Wystarczy odgrzać gofra w gofrownicy lub tosterze i znów będzie pysznie chrupiący. Nie odgrzewajcie gofrów w kuchence mikrofalowej, tam na 100% zmiękną.
🍓 Z czym podać
O tutaj panuje totalna swoboda. U nas najczęściej podajemy je z bitą śmietaną i różnego rodzaju owocami sezonowymi. Czasami są to banany z kremem czekoladowym lub smażone jabłka w sosie karmelowym. Oczywiście miód i dżemy, a czasami wystarcza sam cukier puder. Smacznego!
🧇 Gofry
Chyba wszyscy kochają gofry, choć nie wszyscy lubią je w wersji na słodko. Mam i dla nich kilka propozycji gofrów w wersji wytrawnej. Koniecznie spróbujcie gofrów z łososiem lub z cukinią. Wspaniałe są również gofry ziemniaczane z sosem grzybowym.
📖 Przepis
Gofry z jagodami
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 100 g jagód
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
- Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. Smacznego!
Geneva napisał
Hej 🙂 czy mogę się zapytać jaką gofrownice Pani posiada? Ponieważ moja z biedronki jest kiepska i zastanawiam się nad zmianą. Dziękuję bardzo za informację, pozdrawiam!
Anna napisał
Gofrownica, którą mam i używam to jest to firmy Dezal. Jest bardzo dobra, mam też małą w kształcie serduszek, ale ta jest słaba i gofry pieką się w niej długo i mino dobrych przepisów na ciasto nie wychodzą tak chrupiące, jak z Dezala. Ta jest mocna, szybko piecze, a w gofrownicach wszystko rozbija się o moc! Polecam, do kupienia przez internet, mają duży wybór 🙂