Hummus w ostatnich latach zyskał w naszym kraju ogromną popularność i bardzo dobrze, bo jest bardzo zdrowy i bardzo, bardzo smaczny, a przy tym łatwy do przygotowania! Hummus zielony zrobiłam z dodatkiem świeżego szpinaku i orzeźwiającej nuty cytrynowej, która bardzo przyjemnie skomponowała się z zielonymi listkami szpinaku. Hummus jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo łatwy do przygotowania, jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Ciecierzyca jest znakomitym źródłem białka, potasu, fosforu i wapnia, dzięki czemu pomaga w leczeniu nadciśnienia, obniża poziomo złego cholesterolu. Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny stawia ciecierzycę na pierwszym miejscu w diecie cukrzycowej, spożywanie dużej ilości ciecierzycy zmniejsza ryzyko zachorowania na tę najgroźniejszą chorobę cywilizacyjną.
Z czym podać hummus zielony? Można podać go ze wszystkim i do wszystkiego na przykład do ryb, mięs, warzyw i różnego rodzaju pieczywa, wspaniale smakuje podany z chlebkiem typu pita, grzankami czy włoskimi grissini. Smacznego!
📖 Przepis
Hummus zielony
🥘 Składniki
- 240 g ciecierzycy (z puszki lub wcześniej ugotowanej)
- 1 ząbek czosnku (duży)
- 2 łyżki pasty Tahini (lub więcej według własnego smaku)
- sok i skórka z około ½ cytryny
- 1 szklanka ciasno upakowanego szpinaku
- bardzo zimna woda (ilość uzależniona od konsystencji jaką chcecie uzyskać)
- płatki papryczki chilli lub ostra papryka w proszku - do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Ciecierzycę włożyć do miski blendera dodać ząbek czosnku, skórkę otartą z ½ cytryny, szpinak, pastę Tahini zmiksować na gładką masę dodając w międzyczasie wodę, wodę dodajemy porcjami w takiej ilości, aby uzyskać gęstą pastę.
- Po uzyskaniu satysfakcjonującej faktury pasty możemy dodać przyprawy (do smaku) gotowy hummus przełożyć do miski, wierzch skropić oliwą, posypać odrobiną płatków chilli, orzechami lub prażonym sezamem.
- Smacznego!
Comments
No Comments