Jagodzianki po raz trzeci. Tym razem dostały nazwę jagodzianek łatwych! Dlaczego jagodzianki łatwe są takie dobre, a to z kilku powodów. Po pierwsze sposób przygotowania, który powinien spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na formowaniu i lepieniu bułeczek. Praca taka często kończy się mniejszymi lub większymi niepowodzeniami. Jeśli na przykład nie mamy wprawy w formowaniu bułek z nadzieniem, często zdarza się, że bułeczki się rozkleją.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 450 g mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu
- 90 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 2 średnie jajka
Dodatkowo
- 370 g jagód
- 3 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 średnie jajko +1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu jagodzianek
Na lukier
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryn
🔪 Instrukcje
- W małym rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
- Mleko delikatnie podgrzać, powinno być letnie, zdjąć z ognia, dodać drożdże, dokładnie wymieszać dodać łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do chwili spienienia.
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wymieszać.
- Dodać rozczyn i jajka, wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone masło i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- Ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej.
- Jagody umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i cukier delikatnie wymieszać potrząsając miską, uważajcie żeby nie rozgnieść jagód, odstawić.
- Formę z kominem o średnicy 27 cm wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat delikatnie oprószyć całe ciasto mąką a następnie ugnieść dłonią odgazowując je, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm.
- Na całej powierzchni ciasta rozsmarować miękkie masło najlepiej zrobić to dłonią lub szerokim nożem, na rozsmarowanie masło rozsypać cukier. Na tak przygotowany placek można wyłożyć jagody zostawiając 2 cm pasek z dłuższego boku bez jagód.
- Zacząć zwijać rulon (dłuższy bok) kończymy na boku gdzie zostawiliśmy 2 cm ciasta bez jagód, można delikatnie zwilżyć tę część ciasta, ale nie jest to konieczne ciasto powinno bez problemu się skleić.
- Rulon pokroić na 11-12 część, kawałki ciasta wkładać do przygotowanej formytak, aby przecięcia znajdowało się na dole formy.
- Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- W miseczce wymieszać lukier, w drugiej roztrzepać jajko z mlekiem. Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika.
- *Piec przez około 23 minuty z opcją górnej i dolnej grzałki
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pomalować wierzch jagodzianek lukrem, jeśli nie lubicie lukru można posypać je cukrem pudrem.
✏️ Wskazówki
W tym przepisie nie trzeba formować placuszków na bułeczki, a następnie nadziewać jagodami misternie zlepiając brzegi ciasta. W tym przepisie wystarczy zwinąć rulon ciasta wypełniony jagodami, pokroić na kawałki i włożyć do formy. Jest to sposób znany z przygotowania bułek cynamonowych. Banalnie prosty sposób idealny nie tylko dla początkujących!
🥧 W czym upiec
Forma użyta do tego przepisu powinna być formą z kominem. Jeśli takiej nie macie, możecie użyć zwykłej okrągłej, a w jej środek włożyć żaroodporną miseczkę lub kubek. Ach i ważna sprawa, forma do tej ilości jagodzianek powinna być bardzo duża około 27 cm średnicy! Jeśli nie macie tak dużej okrągłej tortownicy, to nic nie szkodzi. Możecie jagodzianki upiec w keksówce, a raczej w dwóch keksówkach lub w formie na muffiny:)
☁️ Porady
Drugim ważnym, a może najważniejszym powodem, dlaczego te jagodzianki są wspaniałe to oczywiście ich smak! Ciasto jest obłędne bardzo puszyste i lekko wilgotne, po prostu niebo w gębie. Sekretem jest długie wyrabianie ciasta, czyli odpowiednie napowietrzenie. No i wcześniej wspomniana forma przygotowania jagodzianek, tak upieczone jagodzianki nie są przesuszone. Poza tym klasyczne jagodzianki następnego dnia tracą troszkę na swojej świeżości, ale nie w tym wypadku. Jeśli tylko dobrze zabezpieczymy formę z już upieczonym ciastem, np. owijając szczelnie folią spożywczą, to jagodzianki następnego dnia będą smakowały dokładnie tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
📔 Inne przepisy
Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jeśli macie ochotę na klasyczne jagodzianki, to zapraszam po przepis do pierwszego wpisu z tej serii, które również są obłędne! Na stronie znajdziecie kilka innych przepisów na drożdżowe bułki z jagodami.
📖 Przepis
Jagodzianki łatwe
🥘 Składniki
- 450 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypania blatu)
- 90 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 2 średnie jajka
Dodatkowo
- 370 g jagód
- 3 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 średnie jajko (+1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu jagodzianek)
Na lukier
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
🔪 Instrukcje
- W małym rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
- Mleko delikatnie podgrzać, powinno być letnie, zdjąć z ognia, dodać drożdże, dokładnie wymieszać dodać łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do chwili spienienia.
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wymieszać.
- Dodać rozczyn i jajka, wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone masło i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- Ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej.
- Jagody umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i cukier delikatnie wymieszać potrząsając miską, uważajcie żeby nie rozgnieść jagód, odstawić.
- Formę z kominem o średnicy 27 cm wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat delikatnie oprószyć całe ciasto mąką a następnie ugnieść dłonią odgazowując je, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm.
- Na całej powierzchni ciasta rozsmarować miękkie masło najlepiej zrobić to dłonią lub szerokim nożem, na rozsmarowanie masło rozsypać cukier. Na tak przygotowany placek można wyłożyć jagody zostawiając 2 cm pasek z dłuższego boku bez jagód.
- Zacząć zwijać rulon (dłuższy bok) kończymy na boku gdzie zostawiliśmy 2 cm ciasta bez jagód, można delikatnie zwilżyć tę część ciasta, ale nie jest to konieczne ciasto powinno bez problemu się skleić.
- Rulon pokroić na 11-12 część, kawałki ciasta wkładać do przygotowanej formy tak, aby przecięcia znajdowało się na dole formy.
- Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- W miseczce wymieszać lukier, w drugiej roztrzepać jajko z mlekiem. Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika.
- *Piec przez około 23 minuty z opcją górnej i dolnej grzałki
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pomalować wierzch jagodzianek lukrem, jeśli nie lubicie lukru można posypać je cukrem pudrem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ważne jest, żeby nie przepiec jagodzianek po upływie około 17 minut wierzch jagodzianek powinien być przyrumieniony. Można sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wbijając w nie patyczek, po wyjęciu powinien być suchy. Jagodzianki w razie potrzeby możemy przykryć folią spożywczą i dopiec.
*Jagodzianki piekłam również w piekarniku mojej mamy i tam musiały spędzić 27 minut! Pamiętajcie o tym, żeby kontrolować czas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej 🙂
Comments
No Comments