Ketchup trochę, inaczej. Bardzo dobry, ostry z dużą ilością imbiru, cebuli i chilli. Super dodatek do kanapek, ryb i mięs. Z podanej ilości wyszedł mi słoik 500 ml. Jeśli chcielibyście zrobić zapas na zimę odpowiednio powiększcie porcje zalecanych składników. Pamiętajcie, aby zawsze próbować potrawę, którą przygotowujecie i zalecane ilości przypraw dodawać stopniowo. To zasada, która powinna na stałe zagościć w kuchni. Zawsze gotujcie według swojego smaku, dla mnie podana ilość chilli, czy soli jest ok, a dla kogoś innego będzie to zbyt mało lub za dużo. Intuicja i smak w kuchni, to podstawa!
📖 Przepis
Ketchup chiński
Aromatyczny ketchup z mnóstwem dodatków
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 800 g pomidorów gruntowych
- 3 średnie cebule
- 50 g korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny + skórka otarta z niej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego chilli
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 łyżek oliwy
🔪 Instrukcje
- Pomidory umyć i sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w kostkę.
- Imbir obrać, połowę pokroić w słupki grubości zapałki, pozostałą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na drobną kostkę, ziarna gorczycy lekko zmiażdżyć w moździerzu.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, przetarty imbir, czosnek i gorczycę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Dodać pomidory, pozostałą część imbiru pokrojona w słupki, cukier i resztę składników.
- Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu zredukowania soku, który powstaje podczas gotowania pomidorów. Po około 30 minutach powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego sosu.
- Przygotowany ketchup przechowujemy w lodówce do kilku dni.
- Jeśli robicie w większej ilości, należy przygotować kilka umytych i wyparzonych słoików. Gorący ketchup nałożyć do słoika i dobrze zakręcić, na dno dużego garnka położyć ściereczkę kuchenną złożoną na cztery części, wstawić słoiki
- Wlać wodę do wysokości ¾ słoika. Wstawić garnek ze słoikami na ogień i pasteryzować około 20 minut, woda nie powinna się gotować, temperatura pasteryzacji, to 85 - 95°C.
- Smacznego!
Comments
No Comments