Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Ketchup domowy

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 3 paź, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Lato niestety się już skończyło, ale zostawiło mam soczyste, pachnące pomidory, które w tym roku szczególnie pięknie obrodziły. Miałam ich więcej niż kiedykolwiek wcześniej, malinowe, bawole serca, koktajlowe, żółte, czarne i czerwone. Jedliśmy je w każdej postaci, przygotowałam również pokaźny zapas suszonych pomidorów do mojej spiżarni. Teraz przyszedł czas na przygotowanie domowego ketchupu oczywiście takiego najlepszego, bez konserwantów i wszystkich tych literek w składzie.

ketchup domowy w słoiczku obok świeże pomidory.
Ketchup domowy

Po przygotowaniu pierwszej partii ketchupu zrobiłam ślepy test na domownikach. Nałożyłam porcję domowego ketchupu i tego ze sklepu, dałam wszystkim do spróbowania. Jaki był wynik? To 4 : 1 dla domowego ketchupu. Komentarze przy teście były przeróżne, "mamo, co to jest", albo "jakie to kwaśne",  "ofujne",  itp!  Było też wymowne milczenie. Te opinie dotyczyły oczywiście kupnego ketchupu, który jest dobrze znany całej rodzinie i  do tej pory był lubiany! Od tej chwili już tak nie jest. Aby móc powiedzieć, że ten ze sklepu jest okropny i tak naprawdę nie ma żadnego innego smaku poza jednym dominującym czyli kwaśnym, trzeba było spróbować domowego. Najmłodsza córka jako jedyna opowiedziała się za ketchupem ze sklepu, ale nie szkodzi powolutku ja przekonamy do dobrego smaku:)

Namawiam  gorąco do produkcji sosu w domu. Warto zrobić kilka słoiczków, aby móc delektować się cudownym letnim smakiem pomidorów w chłodne dni, które nieuchronnie nadchodzą. Czy produkcja na domową skalę jest opłacalna? Z ekonomicznego punktu widzenia nie, ale nie o to tu chodzi. Chodzi o smak, przyjemność jedzenia i możliwość własnego komponowania smaków. Z 5 kilogramów pomidorów wychodzi naprawdę niewiele gotowego ketchupu i tak ma być, bo z pomidorów musi odparować woda, by powstał gęsty sos. Nie możemy sztucznie zagęszczać pomidorów, by potanić naszą produkcję! Wtedy nie będzie to już prawdziwy domowy ketchup tylko ketchup ze sklepu. Komponujcie własne zestawienia smakowe, nie bójcie się eksperymentować! Życzę wam smacznego i wytrwałości przy gotowaniu!

📖 Przepis

ketchup domowy
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Ketchup domowy

Domowy ketchup, najlepszy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 2 godziny godziny
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 kg pomidorów (użyłam odmiany Lima)
  • 20 g czosnku
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 20 g soli (morskiej)
  • 1 ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mielonego cynamony
  • 35 g cukru trzcinowego (lub melasy)
  • 10 sztuk śliwek węgierek
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 2 łyżki suszonego oregano
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory i śliwki umyć, pokroić, włożyć do garnka, garnek postawić na ogniu i zacząć długie i powolne gotowanie, ogień pod garnkiem powinien być delikatny, nie przykrywamy pokrywką, chodzi nam o to, aby jak najszybciej odparował nadmiar wody.
  • Po godzinie gotowania dodać pokrojoną cebulę, sól, cukier i oregano, dalej gotować mieszając od czasu do czasu, ketchup z każdą chwilą będzie gęstniał, więc trzeba go częściej mieszać.
  • Po kolejnej godzinie dodać pozostałe składniki, gotować przez około 30 minut. Następnie zestawić garnek z ognia, kiedy delikatnie przestygnie porcjami przetrzeć przez gęste sito.
  • Garnek z przetartym ketchupem zmów postawić na ogniu i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku.
  • Słoiki umyć, wysuszyć, gorący ketchup nakładać do słoiczków, mocno zakręcić zakrętki.
  • Ketchup poddaję pasteryzacji w piekarniku metodą na sucho.
  • Do zimnego piekarnika wstawiam przygotowane słoiki z ketchupem, nastawiam temperaturę na 130 st C, pasteryzuję słoiki przez 45 minut, po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.

📋 Notatki

Jak zwykle przypominam o stopniowym dodawaniu przypraw, najlepiej przyprawy dodawać podzielone na kilak porcji, jest wtedy pewność, że potrawa będzie doprawiona odpowiednio dla naszego smaku. Pamiętajcie również o tym, że dodatki takie jak ketchup, powinny być doprawione dość intensywnie!
Ketchup domowy w słoiczkach przed nimi kiść świeżych pomidorów.
Ketchup domowy

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    4,67 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mirka napisał

    24 października, 2018 at 6:07 pm

    Aniu, czy możesz zrewidować ten przepis? Wśród składników nie ma oregano, o którym piszesz dalej.
    Kilka dni temu odkryłam Twój blog, jest super!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2018 at 9:28 pm

      Wspaniale, że tutaj jesteś 🙂
      Tak, ze składu zniknęło oregano...niestety tak się dziej, bo część (starszych) przepisów została automatycznie przeniesiona do nowego "przepiśnika" i muszę to wszystko ręcznie sprawdzić. Dziękuję Ci, już poprawiłam 🙂

      Odpowiedz
  2. Beata napisał

    09 sierpnia, 2014 at 4:46 pm

    5 gwiazdek
    świetny sposób, na własnej roboty ketchup, sezon pomidorowy w pełni, więc trzeba wypróbować. Mam nadzieję, że wyjdzie mi tak pyszny, jak Twój. Stronkę dodaję do ulubionych. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 sierpnia, 2014 at 6:36 pm

      Dziękuję:) zachęcam do wypróbowania i innych przepisów 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.