Kotleciki rybne przygotowane z łososia z dodatkiem świeżej kolendry, fasolki szparagowej, cebulki i czerwonej pasty curry. Wyjątkowo dobre dane obiadowe, jest lekkie, świeże i błyskawiczne do przygotowania! Kotleciki można wykorzystać do burgerów rybnych z dodatkami typowymi dla tego dania. Bułka, sałata, ogórek... i różnego rodzaju sosy.
Mieszanka smaków użyta do przyprawienia kotlecików jest inspirowana tajską nutą. To połączenie smaków słodkiego, słonego, ostrego oraz kwaśnego. Wszystko to fantastycznie komponuje się, a jeszcze lepiej smakuje. Kotleciki polecam z prostą surówką z białej kapusty, jabłka, orzechów nerkowca i majonezu. Spróbujcie koniecznie polać kotleciki sosem sezamowo-sojowy. Przepis na sos znajdziecie poniżej. Danie, mimo iż przygotowane jest z ryby, to muszę przyznać, że bardzo posmakowało dzieciom. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że aż tak bardzo polubią je dzieci. Koniecznie spróbujcie, może przygotujecie je juto na obiad?
📖 Przepis
Kotleciki rybne
🥘 Składniki
- 420 g łososia bez ości i skóry
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 małe cebulki (grubo posiekane)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soki limonki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 100 g fasolki szparagowej (drobno pokrojonej)
- papryczka chilli (do smaku)
- 2 łyżki sosu sojowego
Składniki na sos
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- ¼ łyżeczki płatków chilli
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny lub limonki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- ½ łyżeczki posiekanej mięty
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć i osuszyć, usunąć skórę i ości, pokroić na drobne kawałeczki. Wymieszać ją blenderem razem z pastą curry, cebulą i sokiem z cytryny. Gotową masę połączyć z drobno pokrojoną fasolką szparagową, kolendrą, sosem sojowym i chilli.
- Na patelni rozgrzać olej (powinno być go około 1 cm). Łyżką nabierać porcję masy rybnej, uformować kulkę, a następnie delikatnie ją spłaszczyć. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki na sos połączyć w małej miseczce. Podawać gorące z sosem i dodatkami.
- Smacznego!
domowacukierniaewy napisał
Jedna z moich ulubionych wersji ryby 🙂
Anna napisał
Pysznosci! W naszym domowym menu zagościły na stałe:))) pozdrawiam Ania