Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Lody mojito

Aktualizacja: 31 gru, 2018 · Opublikowany: 3 cze, 2016 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Upały powracają i z pewnością przyda się przepis na coś, co przyjemnie orzeźwi nas w upalne popołudnie. Zapraszam na lody mojito! Smak lodów jest obłędny, mocno miętowy z kwaśną nutą limonki ten, kto zna drink o tej nazwie, doskonale wie, o czym mówię i nie przesadzę, kiedy powiem, że to rozkosz dla podniebienia!

lody mojito r rożku
lody mojito

Najlepszym sposobem na przygotowanie domowych lodów jest ukręcenie ich w maszynie do lodów, ale wiem, że nie każdy dysponuje takim sprzętem, ja właśnie straciłam swoją wysłużoną maszynkę, która przez długie lata przygotowywała nam pyszne lody. Teraz do czasu zakupu nowej jestem zmuszona przygotowywać lody harcerską metodą, zamrażania i mieszania. Jest to zdecydowanie dłuższy proces, ponieważ przygotowaną masę należy mieszać kilka razy w odstępach kilku godzinnych. W ten sposób podczas chłodzenia w masie nie pojawiło się zbyt wiele kryształków lodu. W maszynie do lodów sprawa jest zdecydowanie prostsza. Po wymieszaniu masy przelewamy ją do maszyny i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji i gotowe! Lody można jeść od razu, a jeśli coś zostanie, można przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażalnika. Smacznego!

🍦 Inne smaki

Lubicie lody? Jeśli tak, to mam dla Was kilka innych propozycji. Koniecznie spróbujcie fantastycznych lodów mango o bardzo delikatnej i aksamitnej konsystencji. Lody późnego lata, to lody jeżynowe mocne i wyraziste w smaku, wybierzcie coś dla siebie!

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe
  • lody pina colada
    Lody Piña Colada
  • lody malinowe
    Lody malinowe

📖 Przepis

lody mojito
Print Pin
5 z 3 głosów

Lody mojito

Orzeźwiające, aromatyczne i bardzo smaczne domowe lody.
Autor Anna
Kuchnia Karaibska
Rodzaj Desery, mleczko kokosowe
Porcji 600
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 180 g mleczka kokosowego
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g mleczka zagęszczonego (słodzonego)
  • 30 g mięty (tylko listki, oczywiście świeże)
  • 1 i ½ sok i skórka z limonki
  • 20 ml rumu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Umyte i osuszone listki mięty włożyć do blendera, dodać mleczko kokosowe i część mleczka zagęszczonego, miksować do chwili uzyskania zielonej masy, listki powinny być bardzo dobrze rozdrobnione.
  • Następnie dodać resztę mleczka zagęszczonego, skórkę i sok z limonki, rum oraz śmietanę, całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Jeśli mamy do dyspozycji maszynę do robienia lodów;  po wymieszaniu masy w blenderze przelewamy masę i mieszamy do chwili uzyskania konsystencji lodów. W przypadku braku maszyny, przelewamy masę do plastikowego zamykanego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Po około 30-40 minutach należy wymieszać chłodzącą się masę, czynność powtórzyć kilka razy co jakieś 60 minut, dzięki mieszaniu lody nie będą miały kryształków lodu, no może będzie ich minimalna ilość 😉
  • Smacznego!
  • lody mojito
  • lody mojito świeża mięta
Lody mojito

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • pudding chia
    Pudding chia
  • Tiramisu truskwakowo-migdałowe
    Tiramisu truskawkowo-migdałowe
  • panna cotta pomaranczowa
    Panna cotta pomarańczowa

Komentarze

    5 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    21 czerwca, 2016 at 4:20 pm

    Aniu robiłam lody z przepisu, wyszły idealne! Zamiast świeżej mięty użyłam "gotowca" zrobionego zawczasu z tego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=m1kZZtrUWKw (kolor wyszedł obłędny)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 czerwca, 2016 at 11:15 pm

      Super cieszę się, że smakowały 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    10 czerwca, 2016 at 9:44 am

    5 gwiazdek
    Czy można pominąć rum albo zastąpić innym składnikiem? Moja córka uwielbia lody miętowe 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 czerwca, 2016 at 12:02 pm

      Oczywiście można zupełnie pominąć lub dodać (jeśli posiadasz syrop miętowy, będzie wtedy jeszcze bardziej intensywny smak mięty 🙂

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    06 czerwca, 2016 at 12:21 pm

    Sa trzy szkoły:
    -lotniska w Londynie, tam szukać(prosić znajomych) marki Sagatibo, około 10 GBP
    -U sąsiadów za zachodnia granica, marka Pitu, ceny nie pamiętam
    - u sąsiadów zza południowej granicy, na przykład Velho Bareillo, cen nie znam.

    No chyba, ze się ma fantazje i się leci na igrzyska do Rio na przykład 😉

    Odpowiedz
    • Krzych napisał

      20 czerwca, 2016 at 8:16 pm

      Update:
      1 l Pitu, lotnisko we Frankfurcie, całe 13.50 EUR
      Ta sama flaszka na Malcie - 23 EUR.
      Tłuczenie lodu młotkiem -bezcenne.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        20 czerwca, 2016 at 9:32 pm

        Dzięki 🙂 Frankfurt w zasięgu ręki! Kupimy zapasik, a lód blender za nas tłucze 😉

        Odpowiedz
  4. Krzych napisał

    06 czerwca, 2016 at 12:53 am

    5 gwiazdek
    Widze, ze albo córki podrosły na tyle, ze można im mrożony rum w gardła łożyć, albo to przepis w stylu"wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni" 🙂
    My wolimy caipirinhe 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 czerwca, 2016 at 11:14 am

      Można pominąć porcję rumu, a w wersji dla dorosłych dodać nawet kapkę więcej 😉 a dla dzieci były truskawkowe lody alkohol free! Swoją drogą to caipirinia jest super, ale niestety w mało dostępna u nas...albo jak już jest, to cena taka jakby to wino wiekowe było, więc najchętniej posiłkujemy się ciemnym rumem 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie <3

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.