Upały powracają i z pewnością przyda się przepis na coś, co przyjemnie orzeźwi nas w upalne popołudnie. Zapraszam na lody mojito! Smak lodów jest obłędny, mocno miętowy z kwaśną nutą limonki ten, kto zna drink o tej nazwie, doskonale wie, o czym mówię i nie przesadzę, kiedy powiem, że to rozkosz dla podniebienia!
Najlepszym sposobem na przygotowanie domowych lodów jest ukręcenie ich w maszynie do lodów, ale wiem, że nie każdy dysponuje takim sprzętem, ja właśnie straciłam swoją wysłużoną maszynkę, która przez długie lata przygotowywała nam pyszne lody. Teraz do czasu zakupu nowej jestem zmuszona przygotowywać lody harcerską metodą, zamrażania i mieszania. Jest to zdecydowanie dłuższy proces, ponieważ przygotowaną masę należy mieszać kilka razy w odstępach kilku godzinnych. W ten sposób podczas chłodzenia w masie nie pojawiło się zbyt wiele kryształków lodu. W maszynie do lodów sprawa jest zdecydowanie prostsza. Po wymieszaniu masy przelewamy ją do maszyny i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji i gotowe! Lody można jeść od razu, a jeśli coś zostanie, można przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażalnika. Smacznego!
🍦 Inne smaki
Lubicie lody? Jeśli tak, to mam dla Was kilka innych propozycji. Koniecznie spróbujcie fantastycznych lodów mango o bardzo delikatnej i aksamitnej konsystencji. Lody późnego lata, to lody jeżynowe mocne i wyraziste w smaku, wybierzcie coś dla siebie!
📖 Przepis
Lody mojito
🥘 Składniki
- 180 g mleczka kokosowego
- 200 g śmietany 30%
- 200 g mleczka zagęszczonego (słodzonego)
- 30 g mięty (tylko listki, oczywiście świeże)
- 1 i ½ sok i skórka z limonki
- 20 ml rumu
🔪 Instrukcje
- Umyte i osuszone listki mięty włożyć do blendera, dodać mleczko kokosowe i część mleczka zagęszczonego, miksować do chwili uzyskania zielonej masy, listki powinny być bardzo dobrze rozdrobnione.
- Następnie dodać resztę mleczka zagęszczonego, skórkę i sok z limonki, rum oraz śmietanę, całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Jeśli mamy do dyspozycji maszynę do robienia lodów; po wymieszaniu masy w blenderze przelewamy masę i mieszamy do chwili uzyskania konsystencji lodów. W przypadku braku maszyny, przelewamy masę do plastikowego zamykanego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Po około 30-40 minutach należy wymieszać chłodzącą się masę, czynność powtórzyć kilka razy co jakieś 60 minut, dzięki mieszaniu lody nie będą miały kryształków lodu, no może będzie ich minimalna ilość 😉
- Smacznego!
Ewa napisał
Aniu robiłam lody z przepisu, wyszły idealne! Zamiast świeżej mięty użyłam "gotowca" zrobionego zawczasu z tego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=m1kZZtrUWKw (kolor wyszedł obłędny)
Anna napisał
Super cieszę się, że smakowały 🙂
Kasia napisał
Czy można pominąć rum albo zastąpić innym składnikiem? Moja córka uwielbia lody miętowe 🙂
Anna napisał
Oczywiście można zupełnie pominąć lub dodać (jeśli posiadasz syrop miętowy, będzie wtedy jeszcze bardziej intensywny smak mięty 🙂
Krzych napisał
Sa trzy szkoły:
-lotniska w Londynie, tam szukać(prosić znajomych) marki Sagatibo, około 10 GBP
-U sąsiadów za zachodnia granica, marka Pitu, ceny nie pamiętam
- u sąsiadów zza południowej granicy, na przykład Velho Bareillo, cen nie znam.
No chyba, ze się ma fantazje i się leci na igrzyska do Rio na przykład 😉
Krzych napisał
Update:
1 l Pitu, lotnisko we Frankfurcie, całe 13.50 EUR
Ta sama flaszka na Malcie - 23 EUR.
Tłuczenie lodu młotkiem -bezcenne.
Anna napisał
Dzięki 🙂 Frankfurt w zasięgu ręki! Kupimy zapasik, a lód blender za nas tłucze 😉
Krzych napisał
Widze, ze albo córki podrosły na tyle, ze można im mrożony rum w gardła łożyć, albo to przepis w stylu"wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni" 🙂
My wolimy caipirinhe 😉
Anna napisał
Można pominąć porcję rumu, a w wersji dla dorosłych dodać nawet kapkę więcej 😉 a dla dzieci były truskawkowe lody alkohol free! Swoją drogą to caipirinia jest super, ale niestety w mało dostępna u nas...albo jak już jest, to cena taka jakby to wino wiekowe było, więc najchętniej posiłkujemy się ciemnym rumem 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie <3