Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Mazurki

Mazurek z orzechami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 28 mar, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Już za chwilę Święta Wielkanocne, macie już menu co przygotujecie dla gości? Dziś pomogę Wam w wybrać coś słodkiego, zapraszam na prosty mazurek orzechowo-kajmakowy. Oczywiście kruche ciasto i masa to nie wszystko co będzie nam potrzebne. Przyda się odrobina dżemu z czarnej porzeczki oraz mieszanka prażonych orzechów. To wszystko zanurzone w pysznej masie kajmakowej. Mazurek orzechowy jest bardzo prosty do przygotowania, to ważne w czasie Świąt. Jest wtedy tyle do zrobienia, że liczy się każda chwila!

Mazurek z orzechami w ciemnej masie kajmakowej
Mazurek z orzechami
Przejdź do:
  • Składniki na ciasto
  • 🔪 Instrukcje
  • 💡Rada
  • 🐣 Wielkanocne przysmaki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych

🔪 Instrukcje

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, ale rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy.
  • Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
  • Na wystudzonym spodzie należy rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami. Wyrównać krem i gotowe.

💡Rada

Spód do mazurka można upiec kilka dni przed świętami, zawinąć  w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu. Wypełnienie i wykończenie mazurka zajmuje dosłownie 10 minut, można zrobić, to tuż przed podaniem. Mazurek z orzechami jest bardzo pyszny, smak orzechów zatopionych w kajmaku w połączeniu z dżem porzeczkowy idealnie do siebie pasuje. Kwaśny dżem jest tutaj moim zdaniem niezbędny, fantastycznie przełamuje słodycz kajmaku.

🐣 Wielkanocne przysmaki

Poniżej załączam kilka innych propozycji na Wielkanocne smakołyki. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.

  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • babka piaskowa pomaranczowa
    Babka piaskowa pomarańczowa
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Mazurek z orzechami

Prosty mazurek z chrupiącymi orzechami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę

  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć je na boki formy.
  • Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
  • Na wystudzonym spodzie rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami, wyrównać krem i gotowe.
  • Smacznego!
Mazurek z orzechami
Mazurek z orzechami

Więcej Przepisy na mazurki

  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek pomaranczowy
    Mazurek pomarańczowy
  • Mazurek podwojnie czekoladowy - bezglutenowy
    Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy
  • Mazurek pomaranczowy z mascarpone
    Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.