Już za chwilę Święta Wielkanocne, macie już menu co przygotujecie dla gości? Dziś pomogę Wam w wybrać coś słodkiego, zapraszam na prosty mazurek orzechowo-kajmakowy. Oczywiście kruche ciasto i masa to nie wszystko co będzie nam potrzebne. Przyda się odrobina dżemu z czarnej porzeczki oraz mieszanka prażonych orzechów. To wszystko zanurzone w pysznej masie kajmakowej. Mazurek orzechowy jest bardzo prosty do przygotowania, to ważne w czasie Świąt. Jest wtedy tyle do zrobienia, że liczy się każda chwila!
Składniki na ciasto
- 180 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 1 średnie jajko
Składniki na masę
- 400 g gotowej masy kajmakowej
- 50 g orzechów nerkowca
- 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g orzechów laskowych
🔪 Instrukcje
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, ale rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy.
- Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
- Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
- Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
- Na wystudzonym spodzie należy rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami. Wyrównać krem i gotowe.
💡Rada
Spód do mazurka można upiec kilka dni przed świętami, zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu. Wypełnienie i wykończenie mazurka zajmuje dosłownie 10 minut, można zrobić, to tuż przed podaniem. Mazurek z orzechami jest bardzo pyszny, smak orzechów zatopionych w kajmaku w połączeniu z dżem porzeczkowy idealnie do siebie pasuje. Kwaśny dżem jest tutaj moim zdaniem niezbędny, fantastycznie przełamuje słodycz kajmaku.
🐣 Wielkanocne przysmaki
Poniżej załączam kilka innych propozycji na Wielkanocne smakołyki. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.
📖 Przepis
Mazurek z orzechami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 180 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 1 średnie jajko
Składniki na masę
- 400 g gotowej masy kajmakowej
- 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów nerkowca
🔪 Instrukcje
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, papier zabezpieczy je przed tym. Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć je na boki formy.
- Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
- Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
- Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, gorące przełożyć do masy kajmakowej, szybko wymieszać.
- Na wystudzonym spodzie rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę kajmakowa z orzechami, wyrównać krem i gotowe.
- Smacznego!
Comments
No Comments