Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Mazurki

Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 27 mar, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta. Bardzo ważna rada! Spód mazurka powinien być bardzo cienki, wtedy mazurek jest najlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały! Użyłam dżemu z kawałkami skórki pomarańczowej, która jeszcze mocniej podkreśla ten cudowny smak. Mazurki są niezwykle łatwymi ciastami i można wypełnić je najróżniejszymi kremami. Dżemami oraz różnego rodzaju dodatkami, panuje tutaj pełna dowolność i nie trzeba trzymać się idealnych proporcji i specjalnych procedur.  Gotowanie to przygoda, bawcie się tym. Życzę smacznego!

📖 Przepis

Mazurek pomaranczowy z mascarpone
Print Pin
4,34 z 3 głosów

Mazurek pomarańczowy z mascarpone

Wyśmienity mazurek pomarańczowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka emulsji cytrynowej (można użyć olejku cytrynowego lub pominąć)
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę serową

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy (najlepiej z kawałkami skórki)
  • 2 łyżki likieru Cointreau
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu pomarańczowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, a powinno być cienko rozwałkowane.
  • Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Do miski włożyć mascarpone, dodać dżem, cukier, skórkę startą z pomarańczy i likier, całość energicznie wymieszać widelcem.
  • Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie krem z mascarpone rozłożyć porcjami na całym cieście, a następnie przy pomocy dużej łyżki (wypukłą jej częścią) rozsmarować delikatnie krem po całej powierzchni mazurka.
  • Wierzch mazurka można "podrapać" widelcem, aby nadać mu fakturę, można również udekorować bakalii, czekoladą.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Spód ciast można przygotować kilka dni przed podaniem, upieczony placek zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym i suchym miejscy:) Z cista które zostanie po odkrojeniu z boków, można jeszcze raz rozwałkować na cienki placuszek i nożem lub foremkami wyciąć listki, kwiatki lub inne ozdoby, upiec, a następnie wykorzystać do dekoracji mazurka.
Mazurek pomaranczowy z mascarpone
Mazurek pomaranczowy z mascarpone

Więcej Przepisy na mazurki

  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • mazurek pomaranczowy
    Mazurek pomarańczowy

Komentarze

    4,34 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Game napisał

    12 kwietnia, 2014 at 9:55 pm

    Szybkie pytanie. Bardzo chciałbym zrobić niespodziankę rodzinie i przyjechać z tak upieczonym mazurkiem, ale mam jedno pytanie. Czy wspomniany likier Cointreau można zastąpić czymś innym lub czy można go w ogóle nie dodawać?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2014 at 12:20 am

      Oczywiście likier możesz pominąć, bez niego również będzie pyszny 🙂 Smacznego i Wesołych Świąt 🙂

      Odpowiedz
  2. AJ napisał

    27 marca, 2013 at 12:26 pm

    Ile można przechowywać ciasto z tak zrobionym kremem? Czy sobotni w poniedziałek będzie OK?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 marca, 2013 at 12:33 pm

      Ciasto z kremem przykrywając szczelnie folią spożywczą i przechowując w chłodnym miejscu ( lodówce ) można około 4 dni, ale polecam Ci upieczenie spodów już dziś ( po wystudzeniu zawiń również w folię spożywczą i odłóż w chłodne miejsce ), a krem najlepiej nałożyć w piątek lub sobotę, będzie zdecydowanie smaczniejszy, a krem się nie zeschnie:) Tym bardziej, że przygotowanie kremu trwa 5 minut:)

      Odpowiedz
      • AJ napisał

        27 marca, 2013 at 1:54 pm

        dziękuję za rady 🙂

        Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    27 marca, 2013 at 12:09 pm

    Cudo! Sama świeżość i wiosna. Robię !:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 marca, 2013 at 12:21 pm

      Dziękuję:) polecam jest naprawdę bardzo wiosenny:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.