Mleczko sojowe przygotować może każdy we własnej kuchni. Jest to bardzo łatwy przepis i niewymagający wiele pracy. Dziś podaję dwie wersje, pierwsza dla posiadaczy wyciskarek ślimakowych, a druga dla właścicieli blenderów.
🥘 Składniki
- 500 g suszonych ziaren soi
- woda do namoczenia ziaren
- 3 litry wody do przygotowania mleka
- opcjonalnie - cukier trzcinowy lub ksylitol
🔪 Instrukcje
- Soję przepłukać, włożyć do dużej miski i zalać wodą, powinno być sporo więcej wody ponieważ soja napęcznieje, odstawić na całą noc ( soja może moczyć się w wodzie nawet 24 godziny, ale wtedy należy umieścić ją w lodówce )
- Przed przygotowaniem mleczka: wylać wodę w której moczyła się soja, przepłukać ją kilkakrotnie, soję umieścić w dużym garnku zalać 3 litrami wody, zagotować
- Kiedy woda zaczyna wrzeć na powierzchni może tworzyć się piana, należy zmniejszyć ogień i zamieszać, soję gotujemy przez 15 - 20 minut
- Kiedy delikatnie przestygnie, małymi partiami wkładamy ziarna soi wraz z wodą do wyciskarki ślimakowej mleczko, które uzyskamy można przecedzić jeszcze przez gęste sito, pozostała masa to okara, z której można przygotować wiele pysznych potraw, więc jej nie wyrzucajcie!
- Do mleka można dodać odrobinę cukru trzcinowego dla polepszenia smaku
- Mleko przechowujemy w lodówce
🥛Mleko
Jedni uwielbiają mleko sojowe, a inni niekoniecznie, bo ma ono swój specyficzny smak i tak prawdę mówiąc niewiele ma wspólnego z mlekiem krowim. Mleko sojowe jest idealne dla osób, które cierpią z powodu nietolerancji laktozy. Można używać go do wszystkiego do czego zazwyczaj używa się mleka krowiego. Najczęściej wykorzystuję je do naleśników, muffinek, koktajli. Bardzo ważnym produktem ubocznym przy produkcji mleka sojowego jest okara, czyli odciśnięta sucha masa z soi. Z okary można przygotować wiele pysznych i wartościowych dań niebawem podam przepis na wspaniałe kotleciki.
🥥 Inne propozycje
Poniżej jest przepis na kotleciki z okary, które możecie przygotować na obiad. Jeśli nie lubicie mleczka z sojowego to polecam mleczko kokosowe lub mleko owsiane, mam nadzieję, że wybierzecie jakieś dla siebie.
📖 Przepis
Mleczko sojowe
🥘 Składniki
- 500 g suszonych ziaren soi
- woda do namoczenia ziaren
- 3 litry wody do przygotowania mleka
- opcjonalnie - cukier trzcinowy lub ksylitol
🔪 Instrukcje
- Soję przepłukać, włożyć do dużej miski i zalać wodą, powinno być sporo więcej wody ponieważ soja napęcznieje, odstawić na całą noc, soja może moczyć się w wodzie nawet 24 godziny, ale wtedy należy umieścić ją w lodówce.
- Przed przygotowaniem mleczka: wylać wodę w której moczyła się soja, przepłukać ją kilkakrotnie, soję umieścić w dużym garnku zalać 3 litrami wody, zagotować.
- Kiedy woda zaczyna wrzeć na powierzchni może tworzyć się piana, należy zmniejszyć ogień i zamieszać, soję gotujemy przez 15 - 20 minut.
- Kiedy delikatnie przestygnie, małymi partiami wkładamy ziarna soi wraz z wodą do wyciskarki ślimakowej mleczko, które uzyskamy można przecedzić jeszcze przez gęste sito, pozostała masa to okara, z której można przygotować wiele pysznych potraw, więc jej nie wyrzucajcie!
- Do mleka można dodać odrobinę cukru trzcinowego dla polepszenia smaku.
- Mleko przechowujemy w lodówce.
📋 Notatki
Soję ugotować jak wyżej, następnie zmiksować blenderem
Przygotować duże sito wyłożone gazą postawione na dużym garnku, porcjami przelewać zmiksowaną masę, co jakiś czas wycisnąć zawartość zgromadzoną w środku gazy, okarę odkładać do miski
Okarę przechowujemy w szczelni zamkniętym pojemniku w lodówce do momentu wykorzystania
Ania napisał
Kurcze, a moje sie zrobilo takie jakby zielonkawe, malo to przypomina biały kolor, jest rzadkie. Co zrobiłam nie tak? 🙁
Anna napisał
Aniu, jeśli chodzi o kolor mleczka to będzie ono w kolorze beżowym i jego odcieniach, ale nigdy nie uda się uzyskać białego koloru. Co do gęstości mleczka to z podanych proporcji wychodzi podobna konsystencja mleczka do mleka sojowego dostępnego w sklepach. Oczywiście gęstość mleczka możesz regulować ilością dodawanej wody, należy zacząć od minimalnej,a następnie dolewać do pożądanej gęstości 🙂
Pozdrawiam gorąco:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
Zapraszam 🙂 a jutro przepis z OKARY, czyli z " wytłoków " sojowych - pyszne i zdrowe!
Ach co za blog napisał
ups! chyba mi się nie otwiera 🙁
Ach co za blog napisał
Lecę czytać!