• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Mleczko sojowe

Mleczko sojowe

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 21 mar, 2014 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Mleczko sojowe przygotować może każdy we własnej kuchni. Jest to bardzo łatwy przepis i niewymagający wiele pracy. Dziś podaję dwie wersje, pierwsza dla posiadaczy wyciskarek ślimakowych, a druga dla właścicieli blenderów.

Butelka z mlekiem sojowy.
Mleczko sojowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥛Mleko
  • 🥥 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g suszonych ziaren soi
  • woda do namoczenia ziaren
  • 3 litry wody do przygotowania mleka
  • opcjonalnie - cukier trzcinowy lub ksylitol

🔪 Instrukcje

  • Soję przepłukać, włożyć do dużej miski i zalać wodą, powinno być sporo więcej wody ponieważ soja napęcznieje, odstawić na całą noc ( soja może moczyć się w wodzie nawet 24 godziny, ale wtedy należy umieścić ją w lodówce )
  • Przed przygotowaniem mleczka: wylać wodę w której moczyła się soja, przepłukać ją kilkakrotnie, soję umieścić w dużym garnku zalać 3 litrami wody, zagotować
  • Kiedy woda zaczyna wrzeć na powierzchni może tworzyć się piana, należy zmniejszyć ogień i zamieszać, soję gotujemy przez 15 - 20 minut
  • Kiedy delikatnie przestygnie, małymi partiami wkładamy ziarna soi wraz z wodą do wyciskarki ślimakowej mleczko, które uzyskamy można przecedzić jeszcze przez gęste sito, pozostała masa to okara, z której można przygotować wiele pysznych potraw, więc jej nie wyrzucajcie!
  • Do mleka można dodać odrobinę cukru trzcinowego dla polepszenia smaku
  • Mleko przechowujemy w lodówce

🥛Mleko

Jedni uwielbiają mleko sojowe, a inni niekoniecznie, bo ma ono swój specyficzny smak i tak prawdę mówiąc niewiele ma wspólnego z mlekiem krowim. Mleko sojowe jest idealne dla osób, które cierpią z powodu nietolerancji laktozy. Można używać go do wszystkiego do czego zazwyczaj używa się mleka krowiego. Najczęściej wykorzystuję je do naleśników, muffinek, koktajli. Bardzo ważnym produktem ubocznym przy produkcji mleka sojowego jest okara, czyli odciśnięta sucha masa z soi. Z okary można przygotować wiele pysznych i wartościowych dań niebawem podam przepis na wspaniałe kotleciki.

🥥 Inne propozycje

Poniżej jest przepis na kotleciki z okary, które możecie przygotować na obiad. Jeśli nie lubicie mleczka z sojowego to polecam mleczko kokosowe lub mleko owsiane, mam nadzieję, że wybierzecie jakieś dla siebie.

  • Kotlety z okary
  • Mleko owsiane
  • Mleczko kokosowe domowe

📖 Przepis

mleczko sojowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Mleczko sojowe

Domowe mleczko sojowe.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Napoje
Porcji 1
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g suszonych ziaren soi
  • woda do namoczenia ziaren
  • 3 litry wody do przygotowania mleka
  • opcjonalnie - cukier trzcinowy lub ksylitol
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Soję przepłukać, włożyć do dużej miski i zalać wodą, powinno być sporo więcej wody ponieważ soja napęcznieje, odstawić na całą noc, soja może moczyć się w wodzie nawet 24 godziny, ale wtedy należy umieścić ją w lodówce.
  • Przed przygotowaniem mleczka: wylać wodę w której moczyła się soja, przepłukać ją kilkakrotnie, soję umieścić w dużym garnku zalać 3 litrami wody, zagotować.
  • Kiedy woda zaczyna wrzeć na powierzchni może tworzyć się piana, należy zmniejszyć ogień i zamieszać, soję gotujemy przez 15 - 20 minut.
  • Kiedy delikatnie przestygnie, małymi partiami wkładamy ziarna soi wraz z wodą do wyciskarki ślimakowej mleczko, które uzyskamy można przecedzić jeszcze przez gęste sito, pozostała masa to okara, z której można przygotować wiele pysznych potraw, więc jej nie wyrzucajcie!
  • Do mleka można dodać odrobinę cukru trzcinowego dla polepszenia smaku.
  • Mleko przechowujemy w lodówce.

📋 Notatki

Wersja dla posiadaczy blendera
Soję ugotować jak wyżej, następnie zmiksować blenderem
Przygotować duże sito wyłożone gazą postawione na dużym garnku, porcjami przelewać zmiksowaną masę, co jakiś czas wycisnąć zawartość zgromadzoną w środku gazy, okarę odkładać do miski
Okarę przechowujemy w szczelni zamkniętym pojemniku w lodówce do momentu wykorzystania
Mleczko sojowe w butelce obok ziarna soji.
Mleczko sojowe
« Buraczki
Kotlety z okary »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    31 października, 2015 at 5:54 pm

    Kurcze, a moje sie zrobilo takie jakby zielonkawe, malo to przypomina biały kolor, jest rzadkie. Co zrobiłam nie tak? 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2015 at 9:38 am

      Aniu, jeśli chodzi o kolor mleczka to będzie ono w kolorze beżowym i jego odcieniach, ale nigdy nie uda się uzyskać białego koloru. Co do gęstości mleczka to z podanych proporcji wychodzi podobna konsystencja mleczka do mleka sojowego dostępnego w sklepach. Oczywiście gęstość mleczka możesz regulować ilością dodawanej wody, należy zacząć od minimalnej,a następnie dolewać do pożądanej gęstości 🙂
      Pozdrawiam gorąco:)

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    21 marca, 2014 at 9:00 am

    Zapraszam 🙂 a jutro przepis z OKARY, czyli z " wytłoków " sojowych - pyszne i zdrowe!

    Odpowiedz
  3. Ach co za blog napisał

    21 marca, 2014 at 8:59 am

    ups! chyba mi się nie otwiera 🙁

    Odpowiedz
  4. Ach co za blog napisał

    21 marca, 2014 at 8:11 am

    Lecę czytać!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}