• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Mleko owsiane

Mleko owsiane

Aktualizacja: 20 maj, 2020 · Opublikowany: 14 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mleko, krowie, kokosowe, sojowe, czy może mleko owsiane, jakie wybrać, które jest najzdrowsze? Każde z nich ma swoje zalety i wady, mleko krowie jest najpopularniejsze i najtańsze, ale czy najzdrowsze? Niektórzy są uczuleni na mleko krowie i muszą zastąpić je mlekiem roślinnym i tutaj pojawia się pytanie. Jaki zamiennik mleka wybrać? Mleko roślinne dostępne jest na rynku w szerokiej gamie, ale są bardzo drogie, a ceny zaczynają się od około 10 zł za litr. Jest to bardzo wygórowana cena! Przygotowanie mleka owsianego w domu to żaden kłopot i niewielki wydatek. Torebka płatków owsianych 500 g kosztuje około 3 zł do tego trochę wody i kilka minut pracy!

mleko owsiane
Mleko owsiane
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🔄 Warianty
  • 🌱 Wartości odżywcze
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki gorącej wody lub zimnej wody w wersji na zimno
  • 4 szklanki wody zimnej i przegotowanej

🔪 Instrukcje

Pierwszy sposób

  • Płatki owsiane zalać gorącą wodą (2 szklanki) wymieszać i odstawić na około 30 minut.
  • W wersji na zimno płatki zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
  • Po tym czasie przecisnąć namoczone płatki przez wyciskarkę ślimakową, aby mleczko było idealnie gładkie, należy przecedzić je jeszcze przez gazę umieszczoną na sicie.
  • Do gęstego, gładkiego mleka dodać zimną przegotowaną wodę, wody dodajcie tyle ile uznacie za stosowne, według własnego upodobania i smaku.

Drugi sposób

  • Jeśli nie macie wyciskarki ślimakowej możecie przygotować mleko przy użyciu blendera.
  • Namoczone płatki przelejcie do dzbanka blendera i zmiksujcie na gładką masę, następnie przelejcie uzyskany gęsty płyn przez podwójnie złożoną gazę umieszczoną na sicie, dalej postępować jak wyżej.
  • Gotowe mleko przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

🔄 Warianty

Dziś przygotowałam mleko w dwóch wersjach. Wersja błyskawiczna gdzie płatki zalewam gorącą wodą oraz wersję Raw. W wersji "na surowo" płatki namaczamy w zimnej wodzie i najlepiej pozostawić je na noc. Mleko można uzyskać przez wyciśnięcie namoczonych płatków w wyciskarce ślimakowej lub poprzez zmiksowanie w blenderze. Mleko owsiane można wykorzystać do bezpośredniego picia od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje po delikatnym doprawieniu np. syropem z agawy lub po dodaniu kakao czy wanilii. Mleko owiane możemy wykorzystywać tak jak mleko krowie do przygotowania naleśników, wypieków, drinków mlecznych itp.

  • Mleczko kokosowe domowe
  • Mleczko sojowe

🌱 Wartości odżywcze

Czy mleko owsiane jest zdrowe? Tak, ma bardzo dużo błonnika, kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witaminę E i sporo witamin z grupy B. Poza witaminami mamy jeszcze cenne kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm sam nie wytwarza!

Smak domowego mleka owsianego jest zdecydowanie lepszy niż tego ze sklepu, a jaka jest różnica między wersją "na gorąco" a wersją mleka przygotowanego "na zimno"? Najlepiej jak sami spróbujecie i wybierzecie swojego faworyta. Jedno i drugie jest dobre, choć trzeba przyznać, że nie jest jakiś rarytas to raczej wybór podyktowany względami zdrowotnymi więc na zdrowie!

📖 Przepis

mleko owsiane
Print Pin
4,60 z 5 głosów

Mleko owsiane

Roślinne mleko dla osób nietolerujących laktozy. Prosty przepis!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Kalorie 166kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki gorącej wody (lub zimnej wody w wersji na zimno)
  • 4 szklanki wody (zimnej i przegotowanej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Pierwszy sposób

  • Płatki owsiane zalać gorącą wodą (2 szklanki) wymieszać i odstawić na około 30 minut.
  • W wersji na zimno płatki zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
  • Po tym czasie przecisnąć namoczone płatki przez wyciskarkę ślimakową, aby mleczko było idealnie gładkie, należy przecedzić je jeszcze przez gazę umieszczoną na sicie.
  • Do gęstego, gładkiego mleka dodać zimną przegotowaną wodę, wody dodajcie tyle ile uznacie za stosowne, według własnego upodobania i smaku.

Drugi sposób

  • Jeśli nie macie wyciskarki ślimakowej możecie przygotować mleko przy użyciu blendera.
  • Namoczone płatki przelejcie do dzbanka blendera i zmiksujcie na gładką masę, następnie przelejcie uzyskany gęsty płyn przez podwójnie złożoną gazę umieszczoną na sicie, dalej postępować jak wyżej.
  • Gotowe mleko przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Mleko owsiane
Ilość w porcji
Kalorie
166
% Daily Value*
Tłuszcze
 
4
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
1
g
5
%
Sód
 
80
mg
3
%
Potas
 
164
mg
5
%
Węglowodany
 
28
g
9
%
Błonnik
 
4
g
16
%
Cukier
 
1
g
1
%
Białko
 
6
g
12
%
Wapń
 
64
mg
6
%
Żelazo
 
2
mg
11
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
mleko owsiane
« Sok z ogórka
Bagietka pszenna »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}