Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pory roku » Jesień

Pączki na piwie

Aktualizacja: 28 sty, 2022 · Opublikowany: 15 lis, 2013 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Kilka dni temu odkryłam wspaniały przepis na pączki na piwie, które okazały się hitem w naszym domu. Piekłam te maleństwa już trzy razy i to dzień po dniu i ciągle było mało! Pączki cieszyły się tak dużą popularnością, że przez te trzy dni nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia! Postanowiłam upiec je po raz kolejny tym razem,  kiedy nikogo nie było w domu. Udało się, pączki upieczone zdjęcia zrobione! Oczywiście po południu pączki znów w dziwny sposób zniknęły, ale przynajmniej zdjęcia zostały. Pączki na piwie są niewiarygodnie lekkie i puszyste, rewelacyjne! Dodatek piwa sprawia, że ciasto pięknie rośnie, jest elastyczne i delikatne po upieczeniu. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki, klasyczne pączki lub pączki mini. Pączki o klasycznym kształcie nadziałam dżemem z czarnej porzeczki, pozostałe posypałam cukrem cynamonowym. Smacznego!

Pączki na piwie

📖 Przepis

Print Pin
4,34 z 3 głosów

Pączki na piwie

Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 50
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g maki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 7 g suchych drożdży (lub *14 g świeżych)
  • 175 ml piwa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g masła (miękkiego)
  • olej do smażenia

Dodatki

  • ulubiony dżem
  • cukier i cynamon lub cukier puder
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać drożdże, cukier, sól.
  • Piwo troszkę podgrzać, powinno być letnie, dodać do niego ekstrakt waniliowy, następnie dodać do mąki i natychmiast zacząć zagniatać ciasto, jednocześnie dodawać pozostałe składniki, żółtka, śmietanę, masło.
  • Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty w mikserze wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lśniące, będzie lekko klejące, ale nie podsypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, a następnie rozwałkować na placek o grubości 4-5 milimetrów. Okrągłą foremką dowolnej średnicy wykrawać kółka, jeśli będziecie piec pączki typu oponki należy wykroić kółko, a w jego środku drugie maleńkie.
  • Gotowe pączki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Do rondla lub do dużej głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać do temperatury 175 st C.
  • Na rozgrzany olej wkładać porcjami pączki, smażyć na złoty kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na papier, aby ociekły z tłuszczu.
  • Do szprycy cukierniczej nałożyć ulubiony dżem, nadziać pączki lub pozostawić bez nadziewania.
  • Pączki można posypać cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Pączki na piwie
Pączki na piwie
Przepis podejrzany tutaj 🙂

Więcej Przepisy na ciasta

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru

Komentarze

    4,34 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. asiek napisał

    22 lutego, 2017 at 11:45 am

    Robię właśnie te pączki, ale z mąki orkiszowej. Jednego maleńkiego już skosztowałam. Jest rewelacyjny!
    Skorzystałam już z kilku Pani przepisów i wszystko świetnie wychodzi i smakuje :). Oby tak dalej. Cieszę się, że natrafiłam na Pani stronę. Faktycznie to jest "sprawdzona kuchnia". Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2017 at 12:20 pm

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że i ten przepis sprawdził się u Pani i co najważniejsze smakuje 🙂 🙂 🙂 Zapraszam również do korzystania z innych przepisów, pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Ania napisał

    18 grudnia, 2015 at 9:48 am

    5 gwiazdek
    Jak zwykle czekam na tłusty czwartek który mógłby być co tydzień 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 grudnia, 2015 at 3:37 pm

      Właściwie to jutro może być tłusty czwartek 😉 zawsze warto wcześniej wypróbować przepis 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. marek napisał

    16 grudnia, 2013 at 1:59 pm

    Super przepis, paczusie wychodza bardzo dobre. osobiscie polecam z lekko mocniejszymi i gorzkimi piwami - lecz to kwestia gustu

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2013 at 2:36 pm

      Dziękuje,bardzo się cieszę że smakowały 🙂 z ciemnym piwkiem to super pomysł 😉

      Odpowiedz
  4. omlet napisał

    20 listopada, 2013 at 11:16 pm

    mmm… wyglądają niebywale apetycznie! mniam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2013 at 11:19 pm

      I takie są 🙂 , a z dżemem śliwkowym to bajka! polecam:)

      Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    20 listopada, 2013 at 3:22 pm

    DZIŚ, będziemy jeść te pączusie...zobaczymy,Iwonka wraz z Lenką właśnie je robi ;)...mniammmm...

    Odpowiedz
  6. JUSTYNA napisał

    15 listopada, 2013 at 11:36 am

    Oooooo...mniamuśne, uwielbiam,uwielbiam :)...i na 100% będę robić,no nie ukrywam ,że ten pomysł z dodaniem piwa,bardzo mnie zaskoczył,czy musi być jakieś specjalne(smakowo)czy tradycyjny żubr -lech?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 listopada, 2013 at 7:24 pm

      Każde piwko będzie dobre! Paczusie puerwsza klasa! Polecam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.