• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Paluszki rybne

Paluszki rybne

Aktualizacja: 20 Sie, 2020 · Opublikowany: 14 Wrz, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Paluszki rybne z dorsza to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla dzieci. Ryba podana klasycznie lub w formie filetów nie zawsze zachęca dzieci do zjedzenia ich. Dorsz idealnie nadaje się na paluszki, mięso jest jędrne i zwarte, a panierka przygotowana z kaszy manny daję chrupiącą skórkę. Paluszki rybne kupowane w sklepach to koszmar! Najczęściej są z jakiejś mielonki rybnej,  pełno tam konserwantów, wypełniaczy, polepszaczy! Co więcej, w najbardziej popularnych produktach na rynku, zawartość ryby w rybie jest znikoma, a w składzie paluszków z dorsza można znaleźć na przykład, mintaja... Biorąc to wszystko pod uwagę, można stwierdzić, że najlepsze paluszki przygotujemy w domu! Paluszki proponuje podać z dipem jogurtowo - ogórkowym lub majonezem, a do tego grillowane warzywa z piekarnika i sałatka coleslaw.

Paluszki rybne
Paluszki rybne
Paluszki rybne
Print Pin
5 z 1 głosu

Paluszki rybne

Fantastyczne domowe paluszki rybne.
Autor Anna
Kuchnia International
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 600 g filet z dorsza (użyłam polędwicy)
  • skórka starta z ½ cytryny + sok
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki siekanego kopru lub natki pietruszki
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 duże jajko

🔪 Instrukcje

  • Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę zetrzeć z cytryny natrzeć nią rybę, a następnie skropić sokiem. Rybę posypać solą i pieprzem oraz siekanym koperkiem, tak przyprawioną rybę pokroić w paski.
  • Do głębokiego talerza wbić jajko, dokładnie rozbełtać z dodatkiem soli i pieprzu, na drugi talerz wsypać kaszkę. Kawałki ryby namoczyć w jajku następnie obtoczyć w kaszy mannie.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, paluszki smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  • Po usmażeniu wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać gorące z wcześniej zaproponowanymi dodatkami.
  • Smacznego!
Paluszki rybne
Poprzedni wpis « Coleslaw
Kolejny wpis Babciny chleb pszenny na maślance »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. whiness napisał

    14 września, 2012 at 6:22 am

    Ciekawy pomysł, czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 września, 2012 at 10:09 am

      Zachęcam do spróbowania, są fantastyczne, a z zaproponowanymi dodatkami rewelacja.Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie