Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Pierniczki chrupiące

Aktualizacja: 16 gru, 2019 · Opublikowany: 23 gru, 2016 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można jeść od razu po upieczeniu, nie wymagają leżakowania. Ciasto po wymieszaniu jest bardzo klejące i należy je umieścić w lodówce lub zamrażalniku, żeby porządnie stwardniało, będzie się łatwiej wałkowało. Ciasto koniecznie trzeba rozwałkować bardzo cieniutko 1 mm nie grubsze! Zbyt grubo rozwałkowane ciasto da grube i twarde pierniczki, a nie o to nam chodzi. Właściwa grubość ciasta zapewni Wam wspaniałe chrupiące pierniczki, pamiętajcie o tym! Smak ciasteczek jest wspaniały oczywiście piernikowy, ale z dodatkową przyjemnie piekącą nutką chilli. Jeszcze zdążycie je przygotować, smacznego.

📖 Przepis

pierniczki chrupiace
Print Pin
4,78 z 9 głosów

Pierniczki chrupiące

Idealne pierniczki na ostatnią chwilę,  chrupiące i cieniutkie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 50
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 8 minuty minuty
Całkowity czas 48 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 190 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 80 g cukru trzcinowego (ciemny muscovado)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta chilli (lub pieprzy cayenne)
  • szczypta soli
  • 1 średnie jajko (może być też male)
  • 1 żółtko
  • 85 g masła
  • 75 g melasy (lub miodu gryczanego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić.
  • W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać melasę lub miód, cukier trzcinowy i przyprawy, mieszać do połączenia się wszystkich składników najlepiej rózgą, powinna powstać gęsta jednolita ciemna masa, na koniec wbić jajko i żółtko, wymieszać.
  • Mokre składniki dodać do suchych wymieszać ciasto, wystarczy widelcem lub łyżką, można oczywiście pomóc sobie również mikserem, ciasto będzie dość rzadkie i klejące dlatego też trzeba schłodzić je przed rozwałkowaniem. Miskę z ciastem wstawić do lodówki lub zamrażalnika do czasu stwardnienia, ciasto można przygotować dzień lub dwa przed pieczeniem i przechować je zamrażalniku szczelnie owinięte folią.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C z termoobiegiem.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, odcinać niewielkie kawałki ciasta, na obficie podsypanym mąką blacie rozwałkować cieniutki placek 1 mm, przy pomocy foremek do ciastek wyciąć różne wzory. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciastkami zachować kilku centymetrowe odstępy. Ciastka są cieniutkie, więc trzeba przenosić je ostrożnie, można pomóc sobie nożem.
  • Ciastka pieczemy przez 12-16 minut, kiedy ciasteczka delikatnie urosną, a ich brzegi nabiorą rumianego koloru to znak, że są gotowe.
  • Po upieczeniu przełożyć ciastka na kratkę, aby całkowicie wystygły.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto po schłodzeniu jest nadal lekko klejące, ale po oderwaniu kawałka ciasta i obsypaniu go mąką świetnie się wałkuje.
Wałkowanie ciasta można sobie ułatwić, ciasto można wałkować na papierze do pieczenia, oczywiście wcześniej posypany mąką. Ciastka po wykrojeniu zostają już na papierze, który przenosimy na blachę i pieczemy.
Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.
pierniczki chrupiace

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    4,78 from 9 votes (8 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    14 grudnia, 2020 at 12:55 pm

    Ten przepis to istne cudo😍😍. Pierniczki wychodzą kruchutkie, takie jak chciałam. Polecam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2020 at 1:43 pm

      Dziękuję 😍

      Odpowiedz
  2. Beata napisał

    09 listopada, 2020 at 7:15 pm

    Dzień Dobry, czy mogę użyć innego miodu, jeżeli nie lubię gryczanego i nie mam melasy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 listopada, 2020 at 7:26 pm

      Dzień dobry, tak można użyć dowolnego miodu, oczywiście pierniczki mogą być przez to jaśniejsze, ale napewno nie stracą na smaku 🙂

      Odpowiedz
  3. BLD napisał

    15 grudnia, 2019 at 7:21 pm

    5 gwiazdek
    Ciasto nie nadawało się do wałkowania, przyklejało się do wałka mimo 3 dni spędzonych w lodówce, dopiero po dosypaniu 1.5 szklanki mąki i zamrożeniu dało się na nim operować.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2019 at 9:44 pm

      To prawda, ciasto jest bardzo klejące po wyrobieniu, ale po schłodzeniu i podsypywaniu blatu i ciasta mąką daje się rozwałkować na cienki placek. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że mimo dosypania tak dużej ilości mąki ciastka są chrupiące i smakują jak pierniki...dosypując taką ilośc mąki, trzeba było dodać też więcej przypraw. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2019 at 12:36 pm

      Pierniczki nie dawały mi spokoju i postanowiłam dziś je upiec i sprawdzić, czy wszystko jest ok? I tak, rano zrobiłam ciasto, wstawiłam na około 40 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam je i po oderwaniu niewielkiego kawałka rozwałkowałam bez problemu, wycięłam pierniczki i upiekłam. Oczywiście ciasto nawet po schłodzeniu jest lekko klejące, ale po podsypaniu mąką pięknie się wałkuje. Dopisałam w instrukcji, że ciasto można wałkować na papierze do pieczenia (ale zawsze trzeba podsypać mąką) dzięki temu nie trzeba będzie pojedynczo przenosić ciasteczek na blachę.
      Zastanawiam się, dlaczego u pani/pana było tak tragicznie...może, zamiast dodać tylko melasy dodała pani/pan również i miód? Czyli była dodana podwójna porcja?, a tam jest do wybory miód lub melasa.
      Najważniejsze w tym przepisie to grubość ciasteczek! Im cieńsze, tym lepsze! Są mega chrupiące nie za słodkie, pycha!
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.