Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierniki

Pierniczki domino

Aktualizacja: 19 kwi, 2021 · Opublikowany: 26 lis, 2013 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Pierniczki domino z masą marcepanową oraz dżemem z pomarańczy, to jedna z najlepszych propozycji na święta. Ciastka nie wymagają leżakowania i długiego dojrzewania, ponieważ już po dobie spędzonej w lodówce są gotowe do jedzenia. Delikatne i miękkie ciasto piernikowe przełożone jest masą marcepanową oraz dżemem z pomarańczy, to po prostu rozkosz dla podniebienia! Pierniki są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie, a sprzyja temu również ich rozmiar. Te maleńkie kwadratowe kosteczki są na jeden kęs. To chyba ich wada, bo każdy potrafi pochłonąć tych kęsów tyle, ile będzie na talerzu :). Pierniczki to bardzo prosty przepis, choć muszę przyznać, że ostatni etap pracy, czyli oblewanie kosteczek polewą czekoladową to pracochłonna zabawa. Wystarczyło mi cierpliwości tylko na połowę kostek, pozostałą część pierniczków polałam polewą po wierzchu na szczęście nikomu nie przeszkadzało ;). Koniecznie spróbujcie ich, a z pewnością pierniczki podbiją Wasze podniebienia i wkradną się do świątecznego menu!

Miseczka kryształowa wypełniona pierniczkami domino.
Pierniczki domino

📖 Przepis

pierniczki domino
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierniczki domino

Najlepsze mini pierniczki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 90
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 120 g miodu gryczanego
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao - dobrej jakości (gorzkie, bez dodatków)
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka łyżka melasy

Dodatkowo

  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub brzoskwiniowego)
  • 200 g ciemnej czekolady (+ 1 łyżka oleju roślinnego lub gotowa polewa czekoladowa)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Miód, masło i melasę umieścić w garnuszku, rozgrzać ciągle mieszając, doprowadzić do połączenia składników, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
  • Mąkę przesiać do miski miksera dodać kakao, sodę, sól, przyprawę piernikową, jajko i mieszankę miodową, wymieszać do połączenia składników tak, aby powstała jednolita gęsta masa.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C, piec przez 15 do 20 minut, u mnie piekło się 17 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwytając za brzegi papieru wyjąć ciasto z formy na kratkę, wystudzić.
  • Marcepan rozwałkować na wielkość ciasta. Wystudzony piernik przeciąć na pół, poziomo.
  • Na jednej części ciasta rozsmarować porcje dżemu, przykryć rozwałkowanym marcepanem, drugą część piernika również posmarować dżemem, nałożyć wierzchnią część ciasta (dżemem do masy marcepanowej).
  • Chwytając za papier do pieczenia ponownie umieścić piernik w formie w której się piekł, wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia, obciążyć górę ciasta na całej jego powierzchni, może to być deseczka lub naczynie ceramiczne odpowiedniej wielkości, wstawić do lodówki na całą noc.
  • Po schłodzeniu, wyjąć piernik z formy, pokroić na maleńkie kwadraty (ja pokroiłam na kwadraty o bokach 2,5 x 2,5 cm ).
  • Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę oleju, wymieszać. Każdy kostkę piernikową nabić na patyczek do szaszłykowy ( od dołu ) i zanurzyć w polewie, gotowe odkładać na deskę lub pergamin, do zastygnięcia czekolady.
  • Jeśli nie wystarczy Wam cierpliwości, aby każdą kostkę z osobna zanurzać w polewie można uprościć sobie sprawę.
  • Pokrojone kosteczki piernika delikatnie porozsuwać tak, aby zrobiły się pomiędzy nimi odstępy, a następnie całość oblać czekoladą (z góry).
  • Smacznego!
Pierniczki domino polane czekoladą w  tle miska z czekoladą.
Pierniczki Pierniczki domino
Pierniczki domino bez polewy czekoladowej pokrojone na kwadraciki.
Pierniczki domino

Przepis odrobinę zmodyfikowany z tej strony.

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Piernik na ostatnia chwile
    Piernik na ostatnią chwilę
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski - część II

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    04 grudnia, 2016 at 6:05 pm

    Ania, Będę robić domino na święta. To moje ulubione pierniki 🙂
    Chciałabym przygotować sobie to co możliwe z wyprzedzeniem.
    Czy te pierniczki mogą poleżeć? Czy lepiej nie ryzykować ze względu na dżem, który może spleśnieć?

    Odpowiedz
  2. Klaudia napisał

    11 marca, 2014 at 6:25 pm

    Koniecznie muszę wypróbować!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 marca, 2014 at 9:55 pm

      Koniecznie! Domino jest obłędne, polecam 🙂

      Odpowiedz
  3. tu-tusia napisał

    27 listopada, 2013 at 9:55 am

    Chyba nigdy nie jadłam tych pierniczków, a Twój opis jest taki zachęcający... 🙂

    Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    27 listopada, 2013 at 9:33 am

    Pyszności :)!!!...mniammm!Zdjęcia super i jak na nie patrzę to odzwierciedlają faktycznie,że pierniczki pierwsza klasa!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 listopada, 2013 at 9:45 am

      Justynko, koniecznie wypróbujcie! są obłędne 😉

      Odpowiedz
  5. Sprawdzona Kuchnia napisał

    26 listopada, 2013 at 4:29 pm

    🙂

    Odpowiedz
  6. Janusz Galka napisał

    26 listopada, 2013 at 12:01 pm

    "czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny", kiedy głodny przyjdzie;)

    Odpowiedz
  7. Ervisha napisał

    26 listopada, 2013 at 10:09 am

    Te pierniczki są wspaniałe 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 listopada, 2013 at 11:19 am

      O tak! chyba je znasz? Pyszności:)))

      Odpowiedz
  8. Sprawdzona Kuchnia napisał

    26 listopada, 2013 at 9:45 am

    Zapowiedzieć się proszę! to domino i inne majonezy się znajdą 😉

    Odpowiedz
  9. Natalia napisał

    26 listopada, 2013 at 9:44 am

    Takich domowych jeszcze nie jadłam! A ogólnie to je uwielbiam! <3

    Odpowiedz
  10. Ola napisał

    26 listopada, 2013 at 7:53 am

    Wyglądają pięknie jak z cukierni, na pewno wypróbuje przepis, ja mam również kłopoty z cierpliwością ale mam nadzieje że sobie poradzę

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 listopada, 2013 at 8:49 am

      Dziękuje 🙂 och, ta cierpliwość ...! Smak wynagrodzi ciężką pracę 😉

      Odpowiedz
  11. Janusz Galka napisał

    26 listopada, 2013 at 7:28 am

    Tak czlowiek jezdzi do tej Warszawy, a na domino jakos do tej pory nie trafil!!!

    Odpowiedz
  12. Inspirowane Smakiem napisał

    26 listopada, 2013 at 5:47 am

    Brzmi wspaniale! Bardzo mnie kuszą takie kosteczki. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 listopada, 2013 at 7:03 am

      Koniecznie spróbuj !!! Ja się w nich zakochałam 😉 pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.