Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierniki

Piernik staropolski

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 18 gru, 2015 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na piernik staropolski znajdziecie w wielu miejscach w sieci i jest to w zasadzie jeden przepis o podobnym składzie. W każdym z tych przepisów jest ważna informacja, która mówi o 6 tygodniowym dojrzewaniu ciasta przed pieczeniem. Zaintrygowało mnie to "dojrzewanie" ciasta. Przez 6 tygodni ciasto dojrzewa w chłodnym miejscu, zastanawiam się, co ma się zadziać w tym czasie? Czy procesy, które zachodzą, znacząco wpłyną na jego smak po upieczeniu? Niestety nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie, dlaczego i co dzieje się w okresie leżakowania 🙁 W każdym przepisie, jaki znalazłam, powtarzane są te same wiadomości, że dawno, dawno temu przygotowywano ciasto z początkiem adwentu..., a następnie pieczono tuż przed Świętami Bożego Narodzenia.

Być może w przypadku tego przepisu jest tak jak z pewną anegdotką o żonie rąbiącej kości na zupę. Przytoczę. Wchodzi mąż do domu i słyszy, jak żona rąbie kości, wchodzi do kuchni i pyta. - Po co rąbiesz te kości? - Żona na to, że jaj matka tak robiła to i ona też. Kiedy mężczyzna spotkał się z teściową, zapytał ją. - Mamo, dlaczego kiedyś rąbałaś kości na zupę? Jak to dlaczego, po prostu nie miałam dużego garnka, więc musiałam je porcjować, aby zmieściły się w moim małym garnku 🙂 No właśnie czy z tym przepisem jest tak samo? Nie do końca wiemy dlaczego, ale tak robimy?

Postanowiłam sprawdzić, czy piernik staropolski uda się bez wielotygodniowego leżakowania. Mój piernik będzie klasyczny, ale w ekspresowej wersji! Będzie odpoczywał w garnku w chłodnym miejscu tylko przez 4 dni, a później upiekę go, przełożę powidłami i marcepanem i zostawię na kolejne 4 dni, aby dojrzał. Jeśli macie ochotę na eksperyment, to zapraszam, zróbcie ciasto jeszcze dziś, a za kilka dni upieczmy piernik razem 🙂 Do mojej wersji dodałam figi, prażone orzechy laskowe, daktyle, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Do drugiego etapu przygotujcie marcepan i powidła śliwkowe oraz czekoladę! Bardzo jestem ciekawa, co wyjdzie z tego eksperymentu.

Oczywiście możecie nastawić ciasto z czterotygodniowym wyprzedzeniem i przygotować piernik tak, jak robiły to nasze Babcie, skład ciasta się nie zmienia!

Zapraszam na drugi odcinek link tutaj.

📖 Przepis

piernik staropolski
Print Pin
4,67 z 6 głosów

Piernik staropolski

Przygotowanie ciasta dojrzewającego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 3
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g miodu
  • 230 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 75 g fig (suszonych)
  • 40 g rodzynek
  • 50 g daktyli
  • 45 g orzechów laskowych
  • 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Propozycja przyprawy piernikowej - można dać gotową w ilości 40 g, czyli całe opakowanie lub dwa razy więcej jeśli lubicie bardzo wyrazisty smak lub poniższa domowa mieszanka

  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (mielonego)
  • ½ łyżeczki anyżu (mielonego)
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki kardamonu (mielonego)
  • 3 łyżeczki imbiru (w proszku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Miód, masło, cukier i mleko zagotować, zestawić z ognia i wystudzić.
  • Letnią mieszaninę wlać do miski miksera, następnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą, całość wymieszać na jednolitą masę na koniec dodać posiekane figi, orzechy i daktyle, rodzynki i skórkę z pomarańczy, ponownie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do glinianego, szklanego lub ceramicznego garnka, naczynie przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce. Może to być zimny garaż, spiżarnia lub piwnica dla tych, którzy nie mają takich pomieszczeń zostaje lodówka.
  • Ciasto według starych przepisów powinno leżakować przez około 6 tygodni.
  • Piernik w mojej testowej wersji będzie leżakował 4 dni, a następnie upiekę go, przełożę powidłami poleję czekoladą i pozwolę odpocząć mu do Świąt.
  • Zapraszam na drugą część za kilka dni 🙂
piernik staropolski

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Piernik na ostatnia chwile
    Piernik na ostatnią chwilę
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski - część II

Komentarze

    4,67 from 6 votes (6 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    02 listopada, 2021 at 9:38 pm

    Jakie wymiary foremki do pieczenia piernika ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2021 at 11:19 pm

      Tak, jak napisałam w pt. 2 instrukcji, placki pieczemy na blaszce. Nie jest potrzebna foremka do ciasta. Wystarczy blaszka z piekarnika, na której należy upiec trzy placki 🙂

      Odpowiedz
  2. Leszek napisał

    28 listopada, 2020 at 1:42 pm

    Aniu, już kolejny rok przygotowuję piernik staropolski według Twojego pierwotnego przepisu tzn. : ciasto leży w kamiennym garnku od początku Adwentu i piekę przed Bożym Narodzeniem. Piernik jest wspaniały i nie będę skracał leżakowania do czterech dni, bo pierwotnie kazałaś leżakować i tak jest dobrze. Nie będę dochodził dlaczego moja teściowa a babka Twojego męża rąbie te kości. Pozdrawiam Was serdecznie a szczególnie Ciebie moja przewodniczko po sprawdzonej kuchni.
    Teść i dziadek Leszek
    PS
    anegdotka o rąbaniu kości jest adekwatna do problemu leżakowania. Niestety nie wszyscy mają teściową i nie potrafią tego ogarnąć. Ten typ człowieka tak ma.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 listopada, 2020 at 4:43 pm

      Wspaniale! Bardzo cieszę się, że piernik tak bardzo przypadł Wam do gustu. Mam nadzieję, że niebawem spróbujemy Twojego wypieku ❤️
      Pozdrawiam Was gorąco

      Odpowiedz
  3. Krystyna napisał

    21 marca, 2020 at 6:18 pm

    Pani porównanie przygotowania piernika do rąbania kości nie ma się ni jak do siebie ,owszem piernik po 4 dniach może być dobry ale nie taki który leżakuje od 3 do 4-5 tyg
    I tu mnie pani nie przekona,
    Ja rozumiem w dzisiejszych czsach
    Żyje się szybko ,ale co za problem
    Jest zrobić ciasto miesiac wczesniej
    Wstawić do lodówki a pozniej upiec 4 dni przed świętami, a jak się nie zdąży to sa przepisy inne na szybko.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 marca, 2020 at 12:20 am

      Hmm... Przykład z rąbaniem kości ma się do tego tak, że często robimy coś bez większego zastanowienia się nad tym, jest coś napisane, podane, przekazane no to my też tak odtwarzamy. No ale nie zawsze jest to najsłuszniejsza droga i najlepsza. W przypadku piernika staropolskiego (przetestowałam to ) nie jest to konieczne, aby ciasto leżakowało wiele tygodni przed upieczeniem. Proszę kiedyś wypróbować i przekonać się, że krótkie dojrzewanie ciasta nie wpływa na jego smak. Wypróbowałam wersję klasyczną i błyskawiczną 🙂
      Dlaczego to zrobiłam, to proste. Okazuje się, że jednak jest to dla niektórych problemem, żeby nastawić ciasto miesiąc przed świętami i pojawiły się pytania, czy jest możliwość upieczenia staropolskiego piernika, ale tuż przed świętami. Nie każdy ma czas na to albo nie mają ludzie miejsca na przechowywanie w odpowiedniej temperaturze surowego dojrzewającego ciasta itp....
      Najważniejsze, żeby wszystkim smakowało 🙂
      Pozdrawiam serdeczne!

      Odpowiedz
  4. Tomasz Baker napisał

    28 listopada, 2016 at 6:42 pm

    Przepraszam czy piernik będzie świeży w Swieta ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 listopada, 2016 at 7:05 pm

      Najlepszy i najświeższy! Powiedzmy, że jeżeli zrobisz ciasto dziś, to przez trzy tygodnie będzie dojrzewało surowe ciasto, a następnie upieczesz piękne i równe pierniki, przełożysz powidłami lub marcepanem i na kilka dni przed świętami odłożysz, aby dojrzał już w całej krasie. Po takim leżakowaniu będzie delikatny i świeżutki 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.