Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierniki

Piernik staropolski - część II

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 21 gru, 2015 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

W pierwszym wpisie z tej serii zastanawiałam się czy długie leżakowanie ciasta jest konieczne do tego, aby piernik był wyśmienity i smaczny. Zapewniam Was, że kilka dni leżakowania surowego ciasta wystarczy, aby piernik wyszedł wspaniały. Niekoniecznie trzeba przygotowywać ciasto tak jak za dawnych czasów na kilka tygodni przed świętami.

Dziś dzielimy ciasto na trzy porcje i pieczemy, a następnie przekładamy powidłami i marcepanem. Marcepan trzeba rozwałkować na placek o wielkości wypieczonych pierników. Na  pierwszym placku położyć marcepanowy plaster, a następnie posmarować powidłami, koniecznie śliwkowymi! Kiedy całość jest już złożona owijamy ogromny piernik pergaminem, a na jego wierzchu układamy deskę do krojenia i obciążamy. Tak przygotowany piernik odstawiamy w chłodne miejsce na 2 do 5 dni. Na koniec pozostaje nam podzielenie mega piernika na trzy równe części i udekorowanie ich polewą czekoladową. Teraz to już wszystko gotowe, aby zasiąść do świątecznego stołu i zajadać się pysznym piernikiem. Piernik po 24 godzinach był już miękki i bardzo smaczny nie mogę doczekać się Świąt, aby spróbować go w pełnej krasie z polewą czekoladową.

Z podanej ilości ciasta wychodzą olbrzymie trzy pierniki!!! Tutaj link do części pierwszej, czyli przygotowanie ciasta.

📖 Przepis

piernik staropolski
Print Pin
5 z 3 głosów

Piernik staropolski-odcinek II

Klasyczny przepis, fantastyczny smak.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 3
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ciasto (przygotowane kilka dni temu)
  • 1000 ml powideł śliwkowych
  • 400 g marcepanu ((masa marcepanowa))

Składniki na polewę czekoladową

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 60 g masła
  • orzechy siekane (lub kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania wierzchu)
  • 150 g mlecznej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Ciasto przygotowane kilka dni temu wyjąć z garnka, zważyć i podzielić na 3 równe części, u mnie wyszło po około 820 g. Każdą część ciasta uformować w wałek, a następnie rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 26-28 cm x 38-40 cm i grubość 0,5 cm.
  • Rozwałkowany placek położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli macie dwie takie same blaszki można upiec od razu dwa placki, jeśli nie, to pieczemy placek po placku.
  • Pieczemy przez 15-20 minut bez termoobiegu, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Marcepan rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom upieczonych blatów.
  • Na wystudzony placek układamy rozwałkowany marcepan, drugi placek smarujemy powidłami, posmarowaną częścią układamy na marcepanie, nakładamy kolejną warstwę powideł na wierzch drugiego placka, przykrywamy ostatnim, trzecim plackiem. Cały piernik owijamy pergaminem na wierzch kładziemy np. deskę i obciążamy na całej powierzchni. Do obciążenia można użyć np. puszki lub słoiki z przetworami.
  • Piernik odstawić w chłodne i wilgotne miejsce na 2-5 dni.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Masło i czekoladę umieścić w rondelku, podgrzać przez chwilę ciągle mieszać można zdjąć z ognia dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Placek przeciąć na 3 równe części, polać czekoladą ewentualnie posypać siekanymi orzechami lub kandyzowana skórką pomarańczową.

Wykończenie pierników

  • Po kilku dniach leżakowania, zdjąć obciążenie i papier, podzielić na trzy równe części, przecinając ostrożnie nożem. Każdy piernik polać polewą i posypać bakaliami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

-Polewę najlepiej przygotować z mieszanki czekolady deserowej 200 g z dodatkiem czekolady ciemnej 100 g + masło.
-Upieczony i przełożony piernik można owinąć w folię spożywczą, aby wilgoć z piernikowego przełożenie nie uciekała.
piernik staropolski
piernik staropolski
piernik staropolski
piernik staropolski

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Piernik na ostatnia chwile
    Piernik na ostatnią chwilę
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Leszek Małek napisał

    29 listopada, 2024 at 10:30 am

    5 gwiazdek
    A ja z uporem Maliniaka (kto go jeszcze pamięta ?) kolejny rok przystępuję do obrzędu przygotowania ciasta na piernik - na początku Adwentu. Zawsze wychodzi znakomity a do tego staropolski przysmak, jakim jest piernik Twojego autorstwa moja Anno !
    Wesołego piernika życzę wszystkim fanom Ani.

    Odpowiedz
  2. Łociec napisał

    18 grudnia, 2020 at 4:16 pm

    Aniu, kolejny rok piekę ten piernik według zasady: ciasto do leżakowania na początku Adwentu, pieczenie, na pięć dni prze wigilią. Rewelacja sensacja, super hiper, słów brak !! To najlepszy przepis na Twoim blogu ! Ściskam Was - tata i dziadek

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2020 at 10:39 pm

      Dziękuję bardzo :), ale piernik jest tak dobry, bo to Ty go pieczesz ❤️😘

      Odpowiedz
  3. Leszek Małek napisał

    04 grudnia, 2018 at 1:36 pm

    Adwent Anno Domini 2018. Biorę się za piernik Twojego autorstwa moja Anno – synowa ! Trzymaj kciuki za teścia – teść, ojciec i dziadek Leszek

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2018 at 1:39 pm

      Wspaniale! to ja w tym roku piernika już nie będę piekła 🙂 Jestem przekonana, że piernik wyjdzie pierwsza klasa! Już nie mogę się doczekać!

      Odpowiedz
  4. Aga napisał

    22 grudnia, 2015 at 4:01 pm

    Cieszę się, że piernik wyszedł. Też zawsze się zastanawiałam czemu tak długo ma leżeć. W tym pierwszym przepisie na ciasto brakuje chyba ilości mąki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 grudnia, 2015 at 4:16 pm

      Wyszedł super! i nie ma się co stresować, że zapomnimy przygotować ciasta na dwa miesiące przed świętami 😉 Wczoraj raczyliśmy się z mężem okrawkami piernika i powiem to jeszcze raz, jest wspaniały i niczego mu nie brak!
      Dziękuję za informację o mące, rzeczywiście gdzieś przepadła, ale już jest. Dziękuję serdecznie i życzę wszystkiego dobrego na Święta :)))

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.