Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej cebulki i czosnku. To jest wprost bajeczne połączenie, a soczewica i szczypiorek, mniam pyszności! Jeśli lubicie pierogi i do tej pory nie mieliście okazji spróbować ich w takiej wersji, to koniecznie nadróbcie to. Pierogi można podać na trzy sposoby. Pierwszy sposób to bezpośrednio po ugotowaniu, czyli z wody polane odrobinką tłuszczu ze smażoną cebulką oraz kwaśną śmietaną. Drugi sposób to pierogi odsmażane na patelni, rumiane z przypieczoną skórką. Trzecia wersja jest z piekarnika pierogi, zamiast gotować, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane pierogi są złociste i chrupiące świetne jako przekąska podana z salsą pomidorową lub sosem czosnkowym. Sposób przygotowania pozostawiam do Waszego wyboru, smacznego!
📖 Przepis
Pierogi z soczewicą i grzybami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki gryczanej
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 220 ml gorącej wody
- 1 małe jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz
- 250 g ugotowanej soczewicy lub z puszki (odsączonej)
- 400 g grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek siekanego szczypiorku
- sól (do smaku)
- świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
- olej do smażenia + dodatkowa cebula (którą zeszklimy przed podaniem)
🔪 Instrukcje
- Do miski robota lub na stolnicę odmierzyć mąkę pszenną i mąkę gryczaną dodać sól i jajko zaczynamy mieszać ciasto dodając gorącą wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię odłożyć, aby odpoczęło.
- Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy farsz.
- Grzyby obieramy, myjemy delikatnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę, w kostkę kroimy również cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy grzyby smażymy ciągle mieszając do odparowania płynu, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 5 minut na koniec dodajemy czosnku po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia.
- Soczewicę rozgniatamy widelcem, można rozdrobnić ją w blenderze niezbyt dokładnie. Do grzybów dodajemy soczewicę, siekany szczypiorek i przyprawy, wszystko mieszamy.
- Ciasto rozwałkować na średniej grubości placek, wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.
- Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi pieroga, odkładać na podsypany mąką blat.
- W garnku zagotować wodę z solą, kiedy woda wrze wkładamy pierogi, gotujemy na delikatnym ogniu przez 2 - 3 minuty.
- Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Podajemy okraszone cebulką z tłuszczem.
- Smacznego!
Krzych napisał
U nas dziś pierogi z kapustą i opieńkami, ale przekonam Rodzicielkę do twojego przepisu też, a co 🙂
Pozdrowienia z ojczyzny 🙂
Anna napisał
Witamy w Polsce!!! Pierogi z kapustą i opieńkami mniam! opieńki pyszne są również w zalewie octowej 🙂 To na Ojczyzny łono powróciłeś...czy wracając do domu z pracy z na kawę przystanąłeś;)
Krzych napisał
Ani jedno, ani drugie- w planach byl pobyt nad Wisla i wylot nad Han, a wrocilem nad Kongo.
Co sie jednak objadlem, to moje 🙂