Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierogi

Pierogi z soczewicą i grzybami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 9 wrz, 2014 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej cebulki i czosnku. To jest wprost bajeczne połączenie, a soczewica i szczypiorek, mniam pyszności! Jeśli lubicie pierogi i do tej pory nie mieliście okazji spróbować ich w takiej wersji, to koniecznie nadróbcie to. Pierogi można podać na trzy sposoby. Pierwszy sposób to bezpośrednio po ugotowaniu, czyli z wody polane odrobinką tłuszczu ze smażoną cebulką oraz kwaśną śmietaną. Drugi sposób to pierogi odsmażane na patelni, rumiane z  przypieczoną skórką. Trzecia wersja jest z piekarnika pierogi, zamiast gotować, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane pierogi są złociste i chrupiące świetne jako przekąska podana z salsą pomidorową lub sosem czosnkowym. Sposób przygotowania pozostawiam do Waszego wyboru, smacznego!

📖 Przepis

pierogi z soczewica i grzybami
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Pierogi z soczewicą i grzybami

Wegetariańskie pierogi z farszem z soczewicy i grzybów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 6 minuty minuty
Całkowity czas 46 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki gryczanej
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 220 ml gorącej wody
  • 1 małe jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 250 g ugotowanej soczewicy lub z puszki (odsączonej)
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek siekanego szczypiorku
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia + dodatkowa cebula (którą zeszklimy przed podaniem)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski robota lub na stolnicę odmierzyć mąkę pszenną i mąkę gryczaną dodać sól i jajko zaczynamy mieszać ciasto dodając gorącą wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię odłożyć, aby odpoczęło.
  • Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy farsz.
  • Grzyby obieramy, myjemy delikatnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę, w kostkę kroimy również cebulę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy grzyby smażymy ciągle mieszając do odparowania płynu, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 5 minut na koniec dodajemy czosnku po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Soczewicę rozgniatamy widelcem, można rozdrobnić ją w blenderze niezbyt dokładnie. Do grzybów dodajemy soczewicę, siekany szczypiorek i przyprawy, wszystko mieszamy.
  • Ciasto rozwałkować na średniej grubości placek, wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.
  • Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi pieroga, odkładać na podsypany mąką blat.
  • W garnku zagotować wodę z solą, kiedy woda wrze wkładamy pierogi, gotujemy na delikatnym ogniu przez 2 - 3 minuty.
  • Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Podajemy okraszone cebulką z tłuszczem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto z mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej jest twardsze od klasycznego i bardziej kruche, spowodowane jest to mniejszą ilością glutenu w cieście. Z tego powodu placuszki na pierogi powinny być odrobinę grubsze, aby dobrze się sklejały.
pierogi z soczewica i grzybami
pierogi z soczewica i grzybami

Więcej Przepisy na pierogi

  • pierogi z jagodami i malinami
    Pierogi z jagodami i malinami
  • pierogi z kurkami
    Pierogi z kurkami
  • pierogi z serem
    Pierogi z serem
  • pierogi ze szpinakiem II
    Pierogi ze szpinakiem II

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    11 września, 2014 at 3:28 pm

    4 gwiazdki
    U nas dziś pierogi z kapustą i opieńkami, ale przekonam Rodzicielkę do twojego przepisu też, a co 🙂
    Pozdrowienia z ojczyzny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2014 at 2:20 pm

      Witamy w Polsce!!! Pierogi z kapustą i opieńkami mniam! opieńki pyszne są również w zalewie octowej 🙂 To na Ojczyzny łono powróciłeś...czy wracając do domu z pracy z na kawę przystanąłeś;)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        18 września, 2014 at 7:24 pm

        Ani jedno, ani drugie- w planach byl pobyt nad Wisla i wylot nad Han, a wrocilem nad Kongo.
        Co sie jednak objadlem, to moje 🙂

        Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.