Pizza z cukinią i chilli powstała z braku produktów. Chciałam zrobić na obiad pizzę z tuńczykiem, ale w ostatniej chwili okazało się, że tuńczyk zniknął. Zaczęłam poszukiwania w spiżarni w celu dobrania odpowiednich składników do przygotowania pizzy. Znalazła cukinię, która miała być na leczo, ale zaryzykowałam. Pizza wyszła naprawdę pyszna i soczysta. Przygotowana na bardzo cienkim i smacznym cieście z dodatkiem papryczki chilli i rukoli, bardzo wyrazista w smaku i kolorowa. Polecam!
📖 Przepis
Pizza z cukinią i chilli
Fantastyczna pizza na cieniutkim cieście
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Przepis na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 g suchych drożdży
Dodatkowo
- 2 duże kulki sera mozzarella
- ½ małej cukinia
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 małe papryczki chilli
- 2 garść rukoli
- sól
- pieprz
- 1 puszka pomidorów
- oregano
- świeża bazylia
- ocet balsamiczny
- czerwona słodka papryka
- żółty ser
🔪 Instrukcje
- Pomidory wlać do rondla, dodać sól, pieprz, oregano, bazylię, odrobinę cukru. Gotować do momentu uzyskanie dość gęstego sosu, wystudzić.
- Paprykę, cebule i cukinię pokroić na cienkie około 3 mm krążki. Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Papryczki chilli przekroić ma pół, oczyścić z nasion, można pokroić na drobne kawałeczki.
- Piekarnik rozgrzać do 250 st C.
- Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Rozwałkować cienkie placki.
- Blachy do pieczenia pizzy posypać mąką, ułożyć na nich placki ciasta. Na pierwszy spód, wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć ser mozzarella i żółty ser. Na ser położyć cukinię, słodką paprykę, cebulę i papryczkę chilli. Posypać delikatnie solą i oregano.
- Pierwszą pizzę wstawić do piekarnika na około 5 minut, pilnujcie czasu, brzegi powinny się zarumienić. Kiedy pierwsza pizza jest w piekarniku, przygotujcie drugą, pamiętajcie aby przygotowana pizza nie czekała zbyt długo na pieczenie, bo ciasto rozmięknie.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą, świeżymi listkami bazylii. Polać octem balsamicznym (opcjonalnie), przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Smacznego!
karmel-itka napisał
mamma mia!
lubię takie pyszności.
Anna napisał
🙂 my też uwielbiamy pizzę szczególnie na cienkim cieście z pysznymi dodatkami, wczoraj zrobiłam wersję z cukinia i krewetki:))) pycha polecam!
Pozdrawiam Ania