Pleśniak to bardzo proste i przepyszne ciasto. Bardzo ważne w tym przepisie jest dobre kruche ciasto, ja do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłam mąki krupczatki, która daje niesamowicie kruche i delikatne ciasto. Ciasto przed pieczeniem należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można użyć innych owoców, mogą to być czerwone porzeczki, maliny, jeżyny... Pleśniak w niektórych przepisach ma warstwę czekoladowego ciasta, jeśli mielibyście ochotę dodać taką warstwę, trzeba dosypać do części kruchego ciasta kakao, ale dokładny przepis na wersję z czekoladowym ciastem podam innym razem, dziś zapraszam na Pleśniaka czy jak niektórzy nazywają go Skubańca w wersji z jasnym ciastem!
📖 Przepis
Pleśniak
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 340 g maki krupczatki (lub 2 szklanki)
- 60 g cukru (lub ¼ szklanki i 2 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 sztuk żółtek
- 200 g masła (zimnego)
- 2 łyżki śmietany
Składniki na masę z białek
- 5 sztuk białek
- 220 g cukru (drobnego)
- 2 łyżki budyniu waniliowego (lub 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej)
Dodatkowo
- 430 g agrestu
- 110 g czarnej porzeczki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
- Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i żółtka (białka zachować do bezy), zacząć wyrabianie ciasta po chwili miksowania składniki zamienią się w masę przypominającą mokry piasek, teraz dodać śmietanę i krótko zmiksować. Z ciasta uformować wałek, zawinąć go w folię spożywczą i włożyć na 20-25 minut do zamrażalnika lub na trochę dłużej do lodówki.
Przygotowanie bezy
- Białka ubić na sztywną pianę i następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, za każdym razem miksując około 1 minuty, po skończeniu dodawania cukru miksować masę jeszcze przez 1 minutę, na koniec dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia. Owoce umieścić w miseczce i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Formę o wymiarach 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Ponad połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy, ugnieść dłonią, całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem. Rozłożyć owoce, następnie ubite białka rozsmarować na całej powierzchni, wierzch posypać pozostałym ciastem również startym na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie przypiekać się zbyt mocno można przykryć folią aluminiowa. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Comments
No Comments