Przepisy na knedle i kluski
Knedle i kluski możemy przygotować z na wiele sposobów, ale głównymi składnikami są ziemniaki i mąka. Mają różne kształty i smaki, mogą być nadziewane podawane na słodko lub w wersji wytrawnej.
Kluski śląskie znane chyba przez wszystkich w Polsce, najczęściej podawane są z dodatkiem sosu i mięsa. Cepeliny, kartacze to kluski nadziewane mięsem, grzybami lub serem, przygotowane z surowych i gotowanych ziemniaków są duże i bardzo smaczne!
Knedle możemy przygotować z ciasta twarogowo-ziemniaczanego lub tylko ziemniaczanego zawsze wypełnione nadzieniem. Najczęściej nadzieniem owocowy.
Kopytka i kluski leniwe uwielbiane szczególnie przez dzieci, to super kluski, które można jeść na słodko ze śmietaną i cukrem, owocami i dżemem, albo przypieczoną tartą bułką na maśle.
W polskiej kuchni mamy jeszcze pyzy i szare kluski, kluski łyżką kładzione i maleńkie lane kluseczki. Te ostatnie przygotowujemy na bazie mąki z dodatkiem wody i jajka, idealnie nadają się do zup. Przygotowałam dla was również włoskie gnocchi ze szpinaku i z dynią, spróbujcie!