• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Knedle śliwkowe

Knedle śliwkowe

Aktualizacja: 3 Sie, 2020 · Opublikowany: 6 Paź, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Knedle śliwkowe, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu. Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe.

Pomyślałam, że takie ciasto można wzbogacić przez dołożenie do ciasta twarogu. Twaróg spowodował, że ciasto stało się lżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że  śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉  Wyszły więc knedle w kształcie pierogów, a właściwie w kształcie trójkątnych sakiewek, najważniejsze, że są bardzo smaczne! Najbardziej smakowały mi odgrzewane na maśle z tartą bułką, cynamonem, świeżymi listkami szałwii i posypane ciemnym cukrem. Pyszne, polecam!

knedle śliwkowe na talerzu z bułką tartą
Print Pin
5 from 1 vote

Knedle śliwkowe

Twarogowe ciasto i pyszne śliwki
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Danie główne
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Porcje 5
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 380 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 150 g sera twarogowego
  • 120 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 20 sztuk śliwek

🔪 Instrukcje

  • Mąkę wsypać do miski, dodać zmielony twaróg, sól, jajko i wodę. Zagnieść ciasto, jeśli będzie się bardzo kleić, podsypcie odrobinę mąki.
  • Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
  • Rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm, szklanką lub innym naczyniem wyciąć kółka. Na środku placuszka położyć połowę śliwki, przeciętą częścią do dołu, brzegi ciasta skleić na kształt pierogów.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą.
  • Na wrzącą wodę wrzucać knedle, gotować do momentu wypłynięcia na wierzch przez 2 minuty Wyjąć łyżką cedzakową, polać śmietaną z cukrem lub przyrumienioną bułką tartą na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
  • Smacznego!
knedle śliwkowe
knedle śliwkowe
Poprzedni wpis « Delikatny chleb z koperkiem i ricottą
Kolejny wpis Migdałowe babeczki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. karina napisał

    15 września, 2015 at 6:45 pm

    to są pierogi ze śliwkami, a nie knedle... w knedlach są ziemniaki

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 września, 2015 at 11:32 pm

      Z knedlami to nie takie proste! Najpopularniejsze u nas knedle, to chyba rzeczywiście, te do których dodaje się ugotowane ziemniaki (do ciasta), ale są również knedle z dodatkiem moczonej bułki, są i typowo mączne lub takie jak z tego przepisu z dodatkiem sera. Można spotkać nawet knedle z dodatkiem wątróbki 🙂 Wybór jest duży i możliwości wiele, smacznego 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Justyna napisał

    12 października, 2012 at 7:56 pm

    🙂 ... pychotka,kolejny przepis dla mnie!!!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia