Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Pudding chia

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 1 kwi, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Potrzebujesz czegoś słodkiego czegoś, co dostarczy Ci energii i jest pyszne no i oczywiście zdrowe? Jeśli tak, to mam super smaczną propozycję, jest to pudding chia, który można zjeść na śniadanie i podwieczorek.

pudding chia w pucharku z malinami, smażonymi bananami i sosem z malin
Pudding chia
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🩺 Wartości odżywcze
  • 🍓 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 20 g nasion chia
  • 100 g letniej wody
  • 50 g mleczka kokosowego - ja użyłam 82%
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu do smaku

Dodatkowo

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • miód lub syrop z agawy do smaku
  • 1 średni banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu lub syrop z agawy
  • 1 szczypta cynamonu

🔪 Instrukcje

  • Do miseczki odmierzyć odpowiednią ilość nasion, które zalewamy mleczkiem kokosowym, miodem/syropem oraz wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia nasion co może potrwać około 30 minut po tym czasie wymieszać pudding, naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-4 godziny lub na całą noc, jeśli deser będzie podawany następnego dnia to przechowujcie naczynie z zawartością w lodówce.

Przed podaniem deseru

  • Maliny lekko rozmrażamy tyle, żeby dały się zmiksować, miksujemy z dodatkiem miodu lub syropu.
  • Banany kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy miodem/syropem, smażymy delikatnie mieszając do chwili, kiedy banany zaczną mięknąć i karmelizować się, zdejmujemy z ognia.
  • Do pucharków nakładamy zmiksowane zimne maliny, warstwę puddingu chia, a na wierzch banany, banany można nałożyć gorące co daje jeszcze fajniejszy efekt w połączeniu z zimnymi malinami.

🩺 Wartości odżywcze

Podstawą dzisiejszego deseru są cudowne maleńkie nasionka szałwii hiszpańskiej, zapytacie, co takiego wyjątkowego mają te maleństwa w sobie? Całkiem sporo wartościowych składników na przykład kwasy ALA, kwasy omega-3, wysokiej jakości białko, które posiada 91 ze 100 aminokwasów bardzo potrzebne w diecie wegetariańskiej i diecie osób aktywnych fizycznie. Kolejnym zaskoczeniem może być ogromna ilość wapnia i fosforu w 100 g nasion jest niemalże 2 i pół raza więcej wapnia niż w szklance mleka krowiego. Poza tym nasiona zawierają dużą ilość błonnika,  potasu, żelaza i magnezu. Mam nadzieję, że te wszystkie wartości odżywcze zawarte w nasionach zachęciły Was do włączenia ich do codziennej diety.

🍓 Z czym podać

Na początek przygody z szałwią hiszpańską proponuję przepyszny pudding chia na mleczku kokosowym z dodatkiem musu z mrożonych malin i karmelizowanych bananów z cynamonem. Przygotowanie deseru jest tak proste, jak zaparzenie herbaty! Nasiona w kontakcie z płynem wytwarzają żelową otoczkę, co daje bardzo przyjemną konsystencję deseru. Gęstość powstałego puddingu można sobie regulować, dolewając większą ilość wody lub mleczka. Do namoczenia nasion można użyć nie tylko mleka kokosowego może to być mleko krowie, sojowe, migdałowe czy owsiane. Gorąco zachęcam do spróbowania deseru na mleku kokosowym, które wspaniale podnosi jego walory smakowe. Napęczniałe nasiona, czyli bazę do deserów można przechowywać w lodówce przez dwa dni, oczywiście w zamkniętym pojemniku, żeby nie obsychały. Oczywiście same nasiona w mleku to trochę za mało, aby deser zasługiwał na ocenę bardzo dobrą ;). Dodałam więc przepyszny mus z mrożonych malin z dodatkiem syropu z agawy i karmelizowane banany z cynamonem. Całość smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie!

📖 Przepis

pudding chia
Print Pin
5 z 1 głosu

Pudding chia

Wyśmienity i zdrowy deser dla wszystkich!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 4 minuty minuty
Całkowity czas 14 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 20 g nasion chia
  • 100 g letniej wody
  • 50 g mleczka kokosowego - ja użyłam 82%
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu do smaku)

Dodatkowo

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • miód lub syrop z agawy (do smaku)
  • 1 średni banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu (lub syrop z agawy)
  • 1 szczypta cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miseczki odmierzyć odpowiednią ilość nasion, które zalewamy mleczkiem kokosowym, miodem/syropem oraz wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia nasion co może potrwać około 30 minut po tym czasie wymieszać pudding, naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-4 godziny lub na całą noc, jeśli deser będzie podawany następnego dnia to przechowujcie naczynie z zawartością w lodówce.

Przed podaniem deseru

  • Maliny lekko rozmrażamy tyle, żeby dały się zmiksować, miksujemy z dodatkiem miodu lub syropu.
  • Banany kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy miodem/syropem, smażymy delikatnie mieszając do chwili, kiedy banany zaczną mięknąć i karmelizować się, zdejmujemy z ognia.
  • Do pucharków nakładamy zmiksowane zimne maliny, warstwę puddingu chia, a na wierzch banany, banany można nałożyć gorące co daje jeszcze fajniejszy efekt w połączeniu z zimnymi malinami.
  • Smacznego!
pudding chia
Pudding chia
pudding chia w pucharku z owocami i musem malinowym
Pudding chia

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.