Potrzebujesz czegoś słodkiego czegoś, co dostarczy Ci energii i jest pyszne no i oczywiście zdrowe? Jeśli tak, to mam super smaczną propozycję, jest to pudding chia, który można zjeść na śniadanie i podwieczorek.
🥘 Składniki
- 20 g nasion chia
- 100 g letniej wody
- 50 g mleczka kokosowego - ja użyłam 82%
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu do smaku
Dodatkowo
- 1 szklanka mrożonych malin
- miód lub syrop z agawy do smaku
- 1 średni banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu lub syrop z agawy
- 1 szczypta cynamonu
🔪 Instrukcje
- Do miseczki odmierzyć odpowiednią ilość nasion, które zalewamy mleczkiem kokosowym, miodem/syropem oraz wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia nasion co może potrwać około 30 minut po tym czasie wymieszać pudding, naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-4 godziny lub na całą noc, jeśli deser będzie podawany następnego dnia to przechowujcie naczynie z zawartością w lodówce.
Przed podaniem deseru
- Maliny lekko rozmrażamy tyle, żeby dały się zmiksować, miksujemy z dodatkiem miodu lub syropu.
- Banany kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy miodem/syropem, smażymy delikatnie mieszając do chwili, kiedy banany zaczną mięknąć i karmelizować się, zdejmujemy z ognia.
- Do pucharków nakładamy zmiksowane zimne maliny, warstwę puddingu chia, a na wierzch banany, banany można nałożyć gorące co daje jeszcze fajniejszy efekt w połączeniu z zimnymi malinami.
🩺 Wartości odżywcze
Podstawą dzisiejszego deseru są cudowne maleńkie nasionka szałwii hiszpańskiej, zapytacie, co takiego wyjątkowego mają te maleństwa w sobie? Całkiem sporo wartościowych składników na przykład kwasy ALA, kwasy omega-3, wysokiej jakości białko, które posiada 91 ze 100 aminokwasów bardzo potrzebne w diecie wegetariańskiej i diecie osób aktywnych fizycznie. Kolejnym zaskoczeniem może być ogromna ilość wapnia i fosforu w 100 g nasion jest niemalże 2 i pół raza więcej wapnia niż w szklance mleka krowiego. Poza tym nasiona zawierają dużą ilość błonnika, potasu, żelaza i magnezu. Mam nadzieję, że te wszystkie wartości odżywcze zawarte w nasionach zachęciły Was do włączenia ich do codziennej diety.
🍓 Z czym podać
Na początek przygody z szałwią hiszpańską proponuję przepyszny pudding chia na mleczku kokosowym z dodatkiem musu z mrożonych malin i karmelizowanych bananów z cynamonem. Przygotowanie deseru jest tak proste, jak zaparzenie herbaty! Nasiona w kontakcie z płynem wytwarzają żelową otoczkę, co daje bardzo przyjemną konsystencję deseru. Gęstość powstałego puddingu można sobie regulować, dolewając większą ilość wody lub mleczka. Do namoczenia nasion można użyć nie tylko mleka kokosowego może to być mleko krowie, sojowe, migdałowe czy owsiane. Gorąco zachęcam do spróbowania deseru na mleku kokosowym, które wspaniale podnosi jego walory smakowe. Napęczniałe nasiona, czyli bazę do deserów można przechowywać w lodówce przez dwa dni, oczywiście w zamkniętym pojemniku, żeby nie obsychały. Oczywiście same nasiona w mleku to trochę za mało, aby deser zasługiwał na ocenę bardzo dobrą ;). Dodałam więc przepyszny mus z mrożonych malin z dodatkiem syropu z agawy i karmelizowane banany z cynamonem. Całość smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Pudding chia
🥘 Składniki
- 20 g nasion chia
- 100 g letniej wody
- 50 g mleczka kokosowego - ja użyłam 82%
- 2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu do smaku)
Dodatkowo
- 1 szklanka mrożonych malin
- miód lub syrop z agawy (do smaku)
- 1 średni banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu (lub syrop z agawy)
- 1 szczypta cynamonu
🔪 Instrukcje
- Do miseczki odmierzyć odpowiednią ilość nasion, które zalewamy mleczkiem kokosowym, miodem/syropem oraz wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia nasion co może potrwać około 30 minut po tym czasie wymieszać pudding, naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-4 godziny lub na całą noc, jeśli deser będzie podawany następnego dnia to przechowujcie naczynie z zawartością w lodówce.
Przed podaniem deseru
- Maliny lekko rozmrażamy tyle, żeby dały się zmiksować, miksujemy z dodatkiem miodu lub syropu.
- Banany kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy miodem/syropem, smażymy delikatnie mieszając do chwili, kiedy banany zaczną mięknąć i karmelizować się, zdejmujemy z ognia.
- Do pucharków nakładamy zmiksowane zimne maliny, warstwę puddingu chia, a na wierzch banany, banany można nałożyć gorące co daje jeszcze fajniejszy efekt w połączeniu z zimnymi malinami.
- Smacznego!
Comments
No Comments