Quesadille ze szpinakiem, to kolejny pomysł na szybką przekąskę, a z sałatą może być wegetariańskim daniem obiadowym. Korzystam z gotowej tortilli (ale obiecuję, że kiedyś przygotuję je sama, więc trzeba zrobić tylko szybkie nadzienie i jedzonko gotowe! Ważne jest, aby kupić dobre placki tortilli, czyli powinny być miękkie pszenne, wtedy quesadilla jest najlepsza. W sklepach można kupić tortille twarde z mąką kukurydzianą, ale te nie będą dobre do naszego dzisiejszego dania, twarde nadają się na tacos, ale to innym razem... Nadzienie przygotowałam ze szpinaku, suszonych pomidorów i mieszanki serów, opcjonalnie, jeśli lubicie, to można dodać kukurydzę. Quesadille można przygotować w piekarniku, opiekaczu lub na patelni, każda metoda jest dobra!
Przepis na tortille jest już na blogu zapraszam więc do wypróbowania domowej roboty tortilli 🙂
📖 Przepis
Quesadille ze szpinakiem
🥘 Składniki
- 1 opakowanie tortilli (= 8 sztuk)
- 500 g świeżego szpinaku
- 10 połówek suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- 120 g sera koziego (typu roladka)
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprsz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Szpinak umyć i pokroić na drobno. Cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Oliwę i masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak i cebulę, kminek, kiedy wszystko zmięknie dodać czosnek i pomidory, wymieszać i zestawić z ognia. Teraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do (takiej temperatury jaką podaje producent tortilli) ok. 200°C. Na blachę do pieczenia ciastek położyć po jednej tortilli i nałożyć na nią farsz szpinakowy, posypać łyżką kukurydzy. Ser kozi pokroić na cienkie plastry i porozrywane poukładać na tortilli, po dwa plasterki na jedną tortillę wystarczą. Posypujemy żółtym, startym serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Po 3 minutach w piekarniku docisnąć placki np. łyżką cedzakową tak aby były ze sobą sklejone.
- Wyjmujemy gorące quesadille, kroimy na 8 części, podajemy gorące z salsą, śmietaną lub innym ulubionym sosem.
- Smacznego!
Comments
No Comments