Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Rogale marcińskie w drugiej odsłonie

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 6 lis, 2013 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Rogale, rogale... teraz o nich wszędzie głośno, a to z powodu 11 listopada, który zbliża się wielkimi krokami. W tym dniu świętujemy między innymi dzień św. Marcina. W zeszłym roku opublikowałam  przepis na rogale, a w tym sezonie druga wersja tych pyszności. Odrobinkę zmieniłam procedurę przygotowania ciasta i kompozycję składników do farszu. Zachęcam do przygotowania ich własnoręcznie, domowe rogale są najlepsze i najświeższe i w ogóle palce lizać! No i cena! W cukierniach ceny są zabójcze, średnio, to jakieś 40 zł za kilogram, w domu o wiele, wiele mniej.  Nadzienie możecie dowolnie zmodyfikować, choć podstawa powinna zostać, czyli biały mak i marcepan, a reszta? Tutaj pozostawiam Wam swobodę działania:) O powstaniu rogali przeczytacie więcej w poprzednim przepisie. Przepis jest dość czasochłonny, szczególnie kiedy przygotowujemy go po raz pierwszy, ale naprawdę warto. Zapraszam i życzę smacznego!

📖 Przepis

Rogale marcinskie w drugiej odslonie
Print Pin
5 z 4 głosów

Rogale marcińskie w drugiej odsłonie

Polski klasyczny przysmak na św. Marcina.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 średnie żółtka
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 250 ml mleka
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g drobno posiekanych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 175 g marcepanu w czekoladzie
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki dżemu z pomarańczy
  • 1 łyżki ekstraktu wanilii

Dodatkow

  • 2 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 ½ sztuki soku z cytryny
  • 1 średnie jajko (+ 1 łyżka mleka)
  • ½ szklanki orzeszków arachidowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Ciasto

  • Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru, pozostawić na kilka minut, aby drożdże spieniły się. Następnie dodać jajko, rozbełtać.
  • Przesiać mąkę, dodać sól i pozostały cukier, umieścić w misce miksera, dodać dwie łyżki miękkiego masła, żółtka i rozczyn, wyrobić na jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, przerobić ręcznie pozbywając się pęcherzyków powietrza, następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt, rozsmarować na mim połowę masła. Prostokąt złożyć na 3 części rozwałkować ponownie na dość cienki placek, posmarować pozostałą częścią masła, złożyć na 3 części, rozwałkować, złożyć na 2 części rozwałkować.
  • Ciasto po raz ostatni złożyć na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja pozostawiłam je na całą noc.
  • Ciasto wyjąć z lodówki na 20 minut przed przygotowywaniem rogali.

Nadzienie

  • Mak i orzechy włoskie wsypać do miski, zalać gorącą woda, odstawić na 20 minut, następnie odcedzić. pozostawić na sicie przez chwilę, aby dokładnie ociekły. W maszynce do mielenia zmielić mak razem z włoskimi orzechami i migdałami. Marcepan pokroić na drobne kawałki.
  • Do zmielonej masy dodać cukier, pozostałe składniki, całość wymieszać i odstawić.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 68 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta, następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt rozsmarować dużą porcję nadzienia.
  • Trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca, uformować rogi ciasta zawijając je do środka, tworząc podkowę.
  • Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  • Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  • Przed wstawieniem do piekarnika, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 15-20 minut na złoty kolor.
  • Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
  • Orzeszki arachidowe posiekać na drobne kawałki, rozgrzać patelnię wrzucić na nią orzeszki, uprażyć, kiedy nabiorą złotego koloru, dodać cukier, energicznie mieszać, cukier powinien pokryć orzeszki na koniec dodać 3 łyżki wody, szybko wymieszać, zestawić z ognia, orzeszki wyłożyć na pergamin i wystudzić.
  • Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze gorące pomalować lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami.
  • Smacznego!
Rogale marcinskie w drugiej odslonie
Rogale marcinskie w drugiej odslonie
Rogale marcinskie w drugiej odslonie

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agata Debiutantka napisał

    26 listopada, 2016 at 8:51 pm

    No i zrobiłam te rogaliki, nadzienie wyszło pyszne, ale coś popsułam z ciastem :/ chyba przerosło, drożdże zjadły ciasto albo nie wiem co, ale trochę winem zalatywało. Albo jeszcze jedno mi przyszło na myśl - zamiast cukru wanilinowego dałam prawdziwą wanilię i po wyrobieniu ciasta zamroziłam, później rozmroziłam. Czy to mogło spowodowac fermentację?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 listopada, 2016 at 6:31 pm

      Wanilia raczej nie spowodowała nadmiernej fermentacji, być może ciasto wyjęte z zamrażalnika czekało zbyt długo w cieple i pracowało zbyt długo? Czasami moje drożdżowe ciasta również dość intensywnie pachną winem i doszłam do wniosku, że powodem mogą być drożdże użyte do ciasta. Trudno teraz powiedzieć, ale mam nadzieję, że mimo winnego zapachu smakowały. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Agata Debiutantka napisał

    29 października, 2016 at 6:34 pm

    Jak myślisz - czy nadzienie i ciasto można zamrozic? Szykuje mi się większa impreza 11 listopada, chciałabym przygotowac te rogale. Dużo czasu spędzę w kuchni, fajnie by było, gdybym mogła częśc pomysłów przygotowac wcześniej, a na godzinę "W" zrobic to, co niezbędne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 października, 2016 at 10:24 pm

      Przyznam, że nigdy nie mroziłam nadzienia do rogali, ale myślę, że można to zrobić, trzeba tylko szczelnie zamknąć je w pojemniku. Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to oczywiście, można je zamrozić. Po wyrobieniu ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą lub zamykamy w woreczku foliowym i zamrażamy. Przed tym, jak będziesz chciała przygotować rogale, trzeba wyjąć ciasto z zamrażalnika i pozostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej, kiedy rozmrozi się, wystarczy pozostawić je do wyrośnięcia i można przygotować rogaliki. Trzymam kciuki za udaną imprezę 🙂

      Odpowiedz
      • Agata Debiutantka napisał

        30 października, 2016 at 9:44 am

        A procedurę z wałkowaniem z masłem zrobic przed mrożeniem czy wstępnie wyrobic ciasto, zamrozic i po rozmrożeniu "wwałkowac" masło? Czy to nie ma różnicy?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          30 października, 2016 at 9:51 am

          Myślę, że możesz zamrozić już z masłem ... ciastu francuskiemu to zupełnie nie szkodzi mrożenie, więc tutaj też nie powinno się nic stać 🙂

          Odpowiedz
  3. tu-tusia napisał

    07 listopada, 2013 at 1:04 pm

    Już raz robiłam własne rogale, ale nie wyszło mi wtedy ciasto. W tym roku na pewno spróbuję ponownie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2013 at 1:26 pm

      Polecam ciasto drożdżowo - francuskie, wychodzi smaczne i co bardzo istotne długo pozostaje świeże:) Polecam 🙂

      Odpowiedz
  4. Anna Małek napisał

    06 listopada, 2013 at 5:24 pm

    Do kupienia w sklepach internetowych, mąż ostatnio mi kupował, myślę, że na A.....o dostaniesz 🙂

    Odpowiedz
  5. Katarzyna Melon napisał

    06 listopada, 2013 at 5:22 pm

    A skąd go wziąć??

    Odpowiedz
  6. Anna Małek napisał

    06 listopada, 2013 at 5:20 pm

    To biały mak 🙂 tak naprawdę jest beżowy, ma łagodniejszy smak od klasycznego niebieskiego czy czarnego 🙂

    Odpowiedz
  7. Katarzyna Melon napisał

    06 listopada, 2013 at 5:18 pm

    Ania, co to biały mak?

    Odpowiedz
  8. Anna Małek napisał

    06 listopada, 2013 at 5:15 pm

    Życzę udanych wypieków... i oczywiście, smacznego!!! 🙂

    Odpowiedz
  9. JUSTYNA napisał

    06 listopada, 2013 at 1:04 pm

    Jakie połączenie,migdały,marcepan...i amaretto,mmmmm ;),to nadzienie musi być bardzooo aromatyczne i pyszne!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 listopada, 2013 at 4:43 pm

      Justynko, jeśli jeszcze ich nie miałaś okazji spróbować, to koniecznie upiecz je w domu 🙂 To prawdziwe delicje 🙂

      Odpowiedz
  10. tymrazem.pl napisał

    06 listopada, 2013 at 11:25 am

    Musimy przygotować swoje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 listopada, 2013 at 4:45 pm

      Koniecznie! Warto przygotować je własnoręcznie ... 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.