Jeszcze jeden przepis na sernik tym razem będzie to sernik malinowy w malinowym kolorze. Kolor pojawił się na zamówienie mojej córki, która zapragnęła zjeść różowy sernik. Piękny róż uzyskałam dzięki barwnikom spożywczym, jeśli i Wy będziecie chcieli zjeść kolorowy sernik, to poszukacie dobrych naturalnych barwników spożywczych. Oczywiście sernik może pozostać w naturalnym kolorze. Między serową masą ukrywają się soczyste maliny i kawałeczki białej czekolady. Podczas pieczenia delikatnie miękną, ale nadal pozostają widoczne i wyczuwalne podczas degustacji.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 150 g płatków kukurydzianych (niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi)
- 60 g białej czekolady
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
- 200 g serka mascarpone
- 150 g mleczka skondensowanego (słodzonego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej (- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
- 150 g malin (mrożonych)
- 140 g białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
- czerwony barwnik spożywczy (- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu malinowego
- 1 szklanka świeżych malin (do dekoracji - opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Dno formy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie spodu
- W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia
- Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Przygotowanie masy serowej
- Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Nie miksować, aby nie napowietrzyć zbytnio masy, ponieważ napowietrzona masa serowa urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.
- Do wymieszanej masy dodać barwnik spożywczy - opcjonalnie.
- Na koniec dodać maliny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
- Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik.
- Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
- Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Kiedy sernik jest już zimny można wstawić go do lodówki i schłodzić przed podaniem przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
- Przed podaniem udekorować wierzch sernika dżemem malinowych oraz malinami.
- Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał.
🍓 Dodatki
Do wykończenia sernika przyda się porcja pysznego dżemu malinowego na wierzch. Przepis na dżem malinowy znajdziecie w starszym wpisie, zachęcam do przygotowania domowego dżemu, który jest bezapelacyjnie, najlepszy. Sernik malinowy ma delikatną konsystencję i intensywny smak malin jest po prostu pyszny!
🍰 Jak upiec dobry sernik?
Poniżej znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania podczas przygotowywania sernika.
Spód sernika zrobiłam z płatków kukurydzianych z dodatkiem masła i odrobiny białej czekolady. Taka wersja będzie idealna na bezglutenowców. Można też spód zrobić z pokruszonych ciastek pełnoziarnistych lub innych kruchych ciasteczek.
Tak, to bardzo ważne, aby składnik miały temperaturę pokojową! Dlatego też należy wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem sernika, aby zdążyły się ogrzać. Można też składniki ogrzać w błyskawicznym tempie, przez włożenie jajek i twaróg (w pudełku) do ciepłej wody, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę.
W przypadku tego jak i wiele innych serników nie należy ubijać długo! Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę, która podczas pieczenia bardzo wyrośnie, a w chwili studzenia niestety opadnie.
Może to być twaróg gotowy "z wiaderka" lub twaróg, który sami zmielicie w maszynce. Jeśli użyjecie twarogu mielonego, to pamiętajcie, aby sprawdzić jego skład! Taki twaróg przed pieczeniem najlepiej wyjąc na geste sito i odczekać przynajmniej godzinę, aby ociekł z nadmiaru serwatki. Zbyt mokry twaróg zazwyczaj sprawia, że sernik nie wychodzi taki, jak należy. Jeśli będziecie chcieli sami go zmielić, to użyjcie do tego maszynki do mięsa i zmielcie go 3 razy. Do mielenia wybierajcie Twaróg dość zwarty bez nadmiernej ilości płynu w opakowaniu.
⬆️ Wskazówki
Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że masa sernika wyjdzie taka, jak należy. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!! Sernik malinowy pieczemy w "wilgotnym środowisku". Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą na półkę poniżej sernika. Można też formę z sernikiem włożyć do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Najlepiej owinąć formę folią aluminiową i to kilka razy, aby nie dostała się woda do masy serowej.
📖 Przepis
Sernik malinowy
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 150 g płatków kukurydzianych (niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi)
- 60 g białej czekolady
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
- 200 g serka mascarpone
- 150 g mleczka skondensowanego (słodzonego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej (- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
- 150 g malin (mrożonych)
- 140 g białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
- czerwony barwnik spożywczy (- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu malinowego
- 1 szklanka świeżych malin (do dekoracji - opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Dno formy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie spodu
- W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia
- Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Przygotowanie masy serowej
- Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Nie miksować, aby nie napowietrzyć zbytnio masy, ponieważ napowietrzona masa serowa urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.
- Do wymieszanej masy dodać barwnik spożywczy - opcjonalnie.
- Na koniec dodać maliny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
- Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik.
- Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
- Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Kiedy sernik jest już zimny można wstawić go do lodówki i schłodzić przed podaniem przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
- Przed podaniem udekorować wierzch sernika dżemem malinowych oraz malinami.
- Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał.
📋 Notatki
Sernik malinowy pieczemy w "wilgotnym środowisku", czyli w piekarniku umieszczamy naczynie z wodą na półce poniżej sernika lub formę z sernikiem wkładamy do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Najlepiej owinąć formę folią aluminiową i to kilka razy, aby nie dostała się woda do masy serowej.
Comments
No Comments