Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik pomarańczowy na spodzie z figami

Aktualizacja: 1 kwi, 2020 · Opublikowany: 1 kwi, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik pomarańczowy na spodzie z figami

Dawno nie było przepisu na sernik, a przed Wielkanocą warto wypróbować jakąś nowość! Dziś proponuję sernik pomarańczowy na spodzie z figami. Smak tego sernika to połączenie śmietankowej gładkości z nutą pomarańczy przełamaną lekko grudkowatą strukturą figowego dżemu połączonego z kruchym spodem. Zacznijmy od spodu sernika. Do jego przygotowania będą potrzebne kruche ciastka, ja użyłam ciastek imbirowych, ale mogą być to zwykłe ciastka pełnoziarniste. Do tego odrobina siekanych włoskich orzechów, choć jeśli ich nie macie w domu, możecie użyć laskowych lub nerkowców. Po wymieszaniu składników z masłem powstanie mieszanka przypominająca mokry piasek, którym wysypujemy dno tortownicy. Spód można przygotować dzień lub dwa przed planowanym pieczeniem sernika i przechować go w lodówce.

Na spodzie z ciastek spoczywa warstwa dżemu z fig. W przepisie podaję jak go przygotować z suszonych fig i soku z pomarańczy. Oczywiście możecie użyć gotowego dżemu.

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od wyjęcia wszystkich składników z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową przed przygotowaniem masy serowej. Twaróg należy umieścić na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Niestety zdarza się, że kupny twaróg zawiera dużo serwatki, a to dla sernika nie wróży dobrze. Trzeba się jej pozbyć! W tym przepisie jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do masy serowej, a białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową mieszamy krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy ubite białka, a całość delikatnie mieszamy szpatułką. Teraz pozostaje pieczenie, studzenie i rozkoszowanie się fantastycznym smakiem!

Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanocny stół, warto przejrzeć przepisy lub wpisać w wyszukiwarkę na górze strony “Wielkanoc“, a pokażą się wszystkie propozycje. Po deserach polecam pasztety, sałatki, dodatki takiej jak gravlax no i oczywiście zupy! Zapraszam, częstujcie się smacznego!

📖 Przepis

Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik pomarańczowy na spodzie z figami

Fantastyczny lekko wilgotny, delikatnie puszysty sernik z nutą pomarańczy
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 11 godziny godziny 13 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 50 g masła
  • 100 g ciastek imbirowych (mogą być herbatniki pełnoziarniste)
  • 80 g orzechów włoskich (lub laskowych, mogą też być nerkowce)

Składniki na dżem figowy

  • 180 g suszonych miękkich fig
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Składniki na masę serową

  • 570 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru drobnego
  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (z jednej dużej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na początku należy twaróg, czy to mielony w domu, czy kupiony gotowy, wyjąć na gęste sito i pozostawić na przynajmniej 30 minut, aby ociekł z nadmiaru płynu.

Przygotowanie spodu

  • Masło rozpuścić, ciastka rozdrobnić w malakserze, orzechy posiekać do drobne kawałki, wszystko razem wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko jego spód) zapiąć obręcz. Na dno wysypać przygotowaną mieszankę, rozłożyć ją równomiernie na całej powierzchni ugnieść. Formę wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie dżemu figowego

  • Do rondelka włożyć drobno pokrojone figi dodać sok z pomarańczy i cynamon, całość gotować przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszać, aby dżem nie przywarł. Dżem gotujemy do chwili zredukowania płynu i uzyskania konsystencji dżemu. Zdjąć z ognia, jeśli figi nie rozgotowały się całkowicie, użyjcie ręcznego miksera i lekko zmiksujcie go. Oczywiście można użyć gotowego dżemu figowego, jeśli taki macie w domu. Lekko przestudzony dżem rozsmarować na spodzie z ciastek, wstawić do zamrażalnika/lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, lub 160 st C z opcją termoobiegu.
  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać otartą skórkę z pomarańczy, cukier, zmiksować tylko w celu rozdrobnienia masy serowej. Dodać serek mascarpone, śmietanę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny zarumienić się, a środek będzie lekko ścięty. Jeśli podczas pieczenia zobaczycie, że wierzch przypieka się zbyt mocno, przykryjcie go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu uchylcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik przez godzinę, następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce (w formie) do całkowitego wystudzenia. Następnie wierzch formy przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Sernik podczas pieczenia dość znaczne wyrośnie, a po wystudzeniu troszkę opadnie, zostawiając lekko wystające brzegi. W tym przepisie to normalne więc nie przejmujcie się tym.

Inspiracja od Yotama Ottolenghi.

Więcej Przepisy na serniki

  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami
  • sernik puszysty
    Sernik puszysty

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. piekna sztuka i piekny pomysl napisał

    29 lipca, 2020 at 2:53 am

    moja rada ,na taka ilosc sera powinno sie dac 8 jajek i nie make ziemniaczana tylko grysik ,polecam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lipca, 2020 at 8:03 am

      Dziękuję za cenne porady. W tym przepisie 4 jajka, to ilość optymalna, ale można spróbować oddać ich więcej. Choć nie gwarantuje, że wyjdzie taki, jak powinien wyjść z powyższego przepisu. Proporcje jaj zmieniają się w stosunku do innych składników, więc i smak oraz konsystencja sernik będzie inna...ale zawsze warto eksperymentować! Ciągle to robię i ciągle odkrywam coś nowego😁 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.