Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
Dawno nie było przepisu na sernik, a przed Wielkanocą warto wypróbować jakąś nowość! Dziś proponuję sernik pomarańczowy na spodzie z figami. Smak tego sernika to połączenie śmietankowej gładkości z nutą pomarańczy przełamaną lekko grudkowatą strukturą figowego dżemu połączonego z kruchym spodem. Zacznijmy od spodu sernika. Do jego przygotowania będą potrzebne kruche ciastka, ja użyłam ciastek imbirowych, ale mogą być to zwykłe ciastka pełnoziarniste. Do tego odrobina siekanych włoskich orzechów, choć jeśli ich nie macie w domu, możecie użyć laskowych lub nerkowców. Po wymieszaniu składników z masłem powstanie mieszanka przypominająca mokry piasek, którym wysypujemy dno tortownicy. Spód można przygotować dzień lub dwa przed planowanym pieczeniem sernika i przechować go w lodówce.
Na spodzie z ciastek spoczywa warstwa dżemu z fig. W przepisie podaję jak go przygotować z suszonych fig i soku z pomarańczy. Oczywiście możecie użyć gotowego dżemu.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od wyjęcia wszystkich składników z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową przed przygotowaniem masy serowej. Twaróg należy umieścić na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Niestety zdarza się, że kupny twaróg zawiera dużo serwatki, a to dla sernika nie wróży dobrze. Trzeba się jej pozbyć! W tym przepisie jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do masy serowej, a białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową mieszamy krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy ubite białka, a całość delikatnie mieszamy szpatułką. Teraz pozostaje pieczenie, studzenie i rozkoszowanie się fantastycznym smakiem!
Jeśli szukacie innych inspiracji na Wielkanocny stół, warto przejrzeć przepisy lub wpisać w wyszukiwarkę na górze strony “Wielkanoc“, a pokażą się wszystkie propozycje. Po deserach polecam pasztety, sałatki, dodatki takiej jak gravlax no i oczywiście zupy! Zapraszam, częstujcie się smacznego!
📖 Przepis
Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 50 g masła
- 100 g ciastek imbirowych (mogą być herbatniki pełnoziarniste)
- 80 g orzechów włoskich (lub laskowych, mogą też być nerkowce)
Składniki na dżem figowy
- 180 g suszonych miękkich fig
- 200 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki na masę serową
- 570 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temperaturze pokojowej)
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 100 g śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
- 180 g cukru drobnego
- 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek)
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (z jednej dużej)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Na początku należy twaróg, czy to mielony w domu, czy kupiony gotowy, wyjąć na gęste sito i pozostawić na przynajmniej 30 minut, aby ociekł z nadmiaru płynu.
Przygotowanie spodu
- Masło rozpuścić, ciastka rozdrobnić w malakserze, orzechy posiekać do drobne kawałki, wszystko razem wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko jego spód) zapiąć obręcz. Na dno wysypać przygotowaną mieszankę, rozłożyć ją równomiernie na całej powierzchni ugnieść. Formę wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie dżemu figowego
- Do rondelka włożyć drobno pokrojone figi dodać sok z pomarańczy i cynamon, całość gotować przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszać, aby dżem nie przywarł. Dżem gotujemy do chwili zredukowania płynu i uzyskania konsystencji dżemu. Zdjąć z ognia, jeśli figi nie rozgotowały się całkowicie, użyjcie ręcznego miksera i lekko zmiksujcie go. Oczywiście można użyć gotowego dżemu figowego, jeśli taki macie w domu. Lekko przestudzony dżem rozsmarować na spodzie z ciastek, wstawić do zamrażalnika/lodówki.
Przygotowanie masy serowej
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, lub 160 st C z opcją termoobiegu.
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać otartą skórkę z pomarańczy, cukier, zmiksować tylko w celu rozdrobnienia masy serowej. Dodać serek mascarpone, śmietanę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny zarumienić się, a środek będzie lekko ścięty. Jeśli podczas pieczenia zobaczycie, że wierzch przypieka się zbyt mocno, przykryjcie go folią aluminiową.
- Po upieczeniu uchylcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik przez godzinę, następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce (w formie) do całkowitego wystudzenia. Następnie wierzch formy przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
- Smacznego!
📋 Notatki
Inspiracja od Yotama Ottolenghi.
piekna sztuka i piekny pomysl napisał
moja rada ,na taka ilosc sera powinno sie dac 8 jajek i nie make ziemniaczana tylko grysik ,polecam
Anna napisał
Dziękuję za cenne porady. W tym przepisie 4 jajka, to ilość optymalna, ale można spróbować oddać ich więcej. Choć nie gwarantuje, że wyjdzie taki, jak powinien wyjść z powyższego przepisu. Proporcje jaj zmieniają się w stosunku do innych składników, więc i smak oraz konsystencja sernik będzie inna...ale zawsze warto eksperymentować! Ciągle to robię i ciągle odkrywam coś nowego😁 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.