Dziś sernik troszkę inny od dobrze znanego wam i lubianego kremowego sernika nowojorskiego. Sernik z figami jest puszysty, bardzo delikatny i aksamitny w swojej konsystencji. Puszystość sernika uzyskałam poprzez dodanie do masy serowej ubitej piany z białek, która unosi i napusza sernik. Natomiast jesienną dekoracją i dodatkowym smakiem są słodkie figi i kwaśna świeża miechunka jest to duet idealny. Oczywiście zaproponowane owoce możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, mogą to być truskawki, maliny lub mango.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 750 g twarogu
- 150 g drobnego cukru
- 5 dużych jajek lub 6 mniejszych
- 250 ml mleka 3.2%
- 125 ml śmietany 30 lub 36%
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo
- 3 sztuki fig
- kilka świeżych owoców miechunki opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej!
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Przygotować dużą tortownicę (średnica 24-25 cm), jej dno wyłożyć folią aluminiowa, folię ułożyć na krzyż, a następnie zapiąć obręcz, nadmiar foii wywinąć na zewnętrzną część tortownicy dociskając dokładnie.
- Twaróg trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia, jeśli używacie *gotowego twarogu do serników dodajcie od razu do miski.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.
- Do twarogu dodać żółtka, cukier, śmietanę, masło i mąkę ziemniaczaną, zmiksować tylko do połączenia się składników, dolać mleko, zmiksować, a na koniec dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać z masą serową, przelać do formy, wstawić do piekarnia.
- Sernik pieczemy przez 80-90 minut, jeśli pod koniec pieczenie wierzch sernika zacznie się mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Po dokładnym schłodzeni udekorować wierzch sernika pasterkami fig i owocami miechunki.
- Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem nie będzie obsychał.
📋 Notatki
*Jeśli korzystacie z gotowego mielonego twarogu, z którego nigdy wcześniej nie piekliście sernika, to radzę odsączyć go na gęstym sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety większość twarogów jest zbyt "mokra" i sernik po prostu może się nie udać. Bywa często że z 1 kg twarogu po odsączeniu pozostaje około 800 g. Warto zrobić to, aby sernik udał się tak jak należy.
❗ Ważne
Przygotowując sernik, pamiętajcie o niezmiennej zasadzie! Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej! Po upieczeniu sernik powinien stygnąć w uchylonym piekarniku, a następnie trzeba schłodzić go w lodówce przynajmniej przez 8 godzin.
🐄 Jaki jest najlepszy twaróg na sernik?
Jest jeszcze jedna sprawa, która może doprowadzić do nieudanego sernika, a mianowicie nieodpowiedni twaróg. Najlepiej byłoby wyszukać klasyczny twaróg na wagę, który trzeba zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wiem, że to kłopotliwa sprawa, sama często korzystam z gotowych mielonych twarogów. Nie ma w tym nic złego, ale musicie zwrócić uwagę na dwie sprawy.
Po pierwsze przeczytajcie skład takiego twarogu, powinien to być tylko zmielony twaróg. Jeśli znajdziecie tam np. mąkę, gumę guar lub inne dziwne składniki to zrezygnujecie z jego kupna. Taki twaróg może sprawić wiele problemów i upieczenie dobrego sernika mimo wspaniałego przepisu może okazać się niemożliwe! Druga sprawa to zbyt płynna postać twarogu co może oznaczać, że jest on "wzbogacony" serwatką, mlekiem lub wodą. Producenci robią to, aby zwiększyć wagę produktu, ale z tym można sobie poradzić. Zbyt "mokry" twaróg należy wyłożyć na durszlak lub sitko wyłożone gęstą tkaniną typu gaza, lub pieluchą tetrową i pozostawić go na jakiś czas. Po pewnym czasie nadmiar płyny ocieknie i twaróg będzie idealny do wypieku naszego deseru. Zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Sernik z figami
🥘 Składniki
- 750 g twarogu
- 150 g drobnego cukru
- 5 dużych jajek (lub 6 mniejszych)
- 250 ml mleka 3.2%
- 125 ml śmietany 30 lub 36%
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo
- 3 sztuki fig
- kilka świeżych owoców miechunki (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej!
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Przygotować dużą tortownicę (średnica 24-25 cm), jej dno wyłożyć folią aluminiowa, folię ułożyć na krzyż, a następnie zapiąć obręcz, nadmiar foii wywinąć na zewnętrzną część tortownicy dociskając dokładnie.
- Twaróg trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia, jeśli używacie *gotowego twarogu do serników dodajcie od razu do miski.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.
- Do twarogu dodać żółtka, cukier, śmietanę, masło i mąkę ziemniaczaną, zmiksować tylko do połączenia się składników, dolać mleko, zmiksować, a na koniec dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać z masą serową, przelać do formy, wstawić do piekarnia.
- Sernik pieczemy przez 80-90 minut, jeśli pod koniec pieczenie wierzch sernika zacznie się mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Po dokładnym schłodzeni udekorować wierzch sernika pasterkami fig i owocami miechunki.
- Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem nie będzie obsychał.
📋 Notatki
Przepis na sernik zaczerpnęłam z tej strony.
Comments
No Comments