Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z figami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 19 paź, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś sernik troszkę inny od dobrze znanego wam i lubianego kremowego sernika nowojorskiego. Sernik z figami jest puszysty, bardzo delikatny i aksamitny w swojej konsystencji. Puszystość sernika uzyskałam poprzez dodanie do masy serowej ubitej piany z białek, która unosi i napusza sernik. Natomiast jesienną dekoracją i dodatkowym smakiem są słodkie figi i kwaśna świeża miechunka jest to duet idealny. Oczywiście zaproponowane owoce możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, mogą to być truskawki, maliny lub mango.

Widok z góry na sernik pokryty plastrami świeżej figi i miechunki ułożony na drewnianej okrągłej podstawce i wołowym obrusie.
Sernik z figami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📋 Notatki
  • ❗ Ważne
  • 🐄 Jaki jest najlepszy twaróg na sernik?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 750 g twarogu
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek lub 6 mniejszych
  • 250 ml mleka 3.2%
  • 125 ml śmietany 30 lub 36%
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 3 sztuki fig
  • kilka świeżych owoców miechunki opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej!
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przygotować dużą tortownicę (średnica 24-25 cm), jej dno wyłożyć folią aluminiowa, folię ułożyć na krzyż, a następnie zapiąć obręcz, nadmiar foii wywinąć na zewnętrzną część tortownicy dociskając dokładnie.
  • Twaróg trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia, jeśli używacie *gotowego twarogu do serników dodajcie od razu do miski.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.
  • Do twarogu dodać żółtka, cukier, śmietanę, masło i mąkę ziemniaczaną, zmiksować tylko do połączenia się składników, dolać mleko, zmiksować, a na koniec dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać z masą serową, przelać do formy, wstawić do piekarnia.
  • Sernik pieczemy przez 80-90 minut, jeśli pod koniec pieczenie wierzch sernika zacznie się mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej.
  • Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
  • Po dokładnym schłodzeni udekorować wierzch sernika pasterkami fig i owocami miechunki.
  • Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem nie będzie obsychał.

📋 Notatki

*Jeśli korzystacie z gotowego mielonego twarogu, z którego nigdy wcześniej nie piekliście sernika, to radzę odsączyć go na gęstym sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety większość twarogów jest zbyt "mokra" i sernik po prostu może się nie udać. Bywa często że z 1 kg twarogu po odsączeniu pozostaje około 800 g. Warto zrobić to, aby sernik udał się tak jak należy.

❗ Ważne

Przygotowując sernik, pamiętajcie o niezmiennej zasadzie! Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej! Po upieczeniu sernik powinien stygnąć w uchylonym piekarniku, a następnie trzeba schłodzić go w lodówce przynajmniej przez 8 godzin.

🐄 Jaki jest najlepszy twaróg na sernik?

Jest jeszcze jedna sprawa, która może doprowadzić do nieudanego sernika, a mianowicie nieodpowiedni twaróg. Najlepiej byłoby wyszukać klasyczny twaróg na wagę, który trzeba zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wiem, że to kłopotliwa sprawa, sama często korzystam z gotowych mielonych twarogów. Nie ma w tym nic złego, ale musicie zwrócić uwagę na dwie sprawy.

Po pierwsze przeczytajcie skład takiego twarogu, powinien to być tylko zmielony twaróg. Jeśli znajdziecie tam np. mąkę, gumę guar lub inne dziwne składniki to zrezygnujecie z jego kupna. Taki twaróg może sprawić wiele problemów i upieczenie dobrego sernika mimo wspaniałego przepisu może okazać się niemożliwe! Druga sprawa to zbyt płynna postać twarogu co może oznaczać, że jest on "wzbogacony" serwatką, mlekiem lub wodą. Producenci robią to, aby zwiększyć wagę produktu, ale z tym można sobie poradzić. Zbyt "mokry" twaróg należy wyłożyć na durszlak lub sitko wyłożone gęstą tkaniną typu gaza, lub pieluchą tetrową i pozostawić go na jakiś czas.  Po pewnym czasie nadmiar płyny ocieknie i twaróg będzie idealny do wypieku naszego deseru. Zapraszam i życzę smacznego!

📖 Przepis

sernik z figami
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z figami

Wspaniały sernik ze świeżymi figami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 750 g twarogu
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek (lub 6 mniejszych)
  • 250 ml mleka 3.2%
  • 125 ml śmietany 30 lub 36%
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 3 sztuki fig
  • kilka świeżych owoców miechunki (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej!
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przygotować dużą tortownicę (średnica 24-25 cm), jej dno wyłożyć folią aluminiowa, folię ułożyć na krzyż, a następnie zapiąć obręcz, nadmiar foii wywinąć na zewnętrzną część tortownicy dociskając dokładnie.
  • Twaróg trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia, jeśli używacie *gotowego twarogu do serników dodajcie od razu do miski.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.
  • Do twarogu dodać żółtka, cukier, śmietanę, masło i mąkę ziemniaczaną, zmiksować tylko do połączenia się składników, dolać mleko, zmiksować, a na koniec dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać z masą serową, przelać do formy, wstawić do piekarnia.
  • Sernik pieczemy przez 80-90 minut, jeśli pod koniec pieczenie wierzch sernika zacznie się mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej.
  • Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
  • Po dokładnym schłodzeni udekorować wierzch sernika pasterkami fig i owocami miechunki.
  • Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem nie będzie obsychał.

📋 Notatki

*Jeśli korzystacie z gotowego mielonego twarogu, z którego nigdy wcześniej nie piekliście sernika, to radzę odsączyć go na gęstym sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety większość twarogów jest zbyt "mokra" i sernik po prostu może się nie udać. Bywa często że z 1 kg twarogu po odsączeniu pozostaje około 800 g. Warto zrobić to, aby sernik udał się tak jak należy.
Kawałek sernika z figami na ciemnym talerzu w tle cały sernik udekorowany figami i miechunką.
Sernik z figami

Przepis na sernik zaczerpnęłam z tej strony.

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.