Dzień dobry, czy jest tutaj ktoś, kto lubi serniki, jeśli tak to dziś będzie zachwycony! Sernik z musem czekoladowym jest po prostu bajeczny, rozpływający się w ustach. Delikatna masa serowa jest obłędna z lekkim jak chmurka mus czekoladowym.
Przepis na masę serową jest bardzo łatwy. Oczywiście, żeby sernik wyszedł doskonały, wyjmijcie wcześniej z lodówki wszystkie potrzebne produktu do jego przygotowania. Wszystkie muszą osiągnąć temperaturę pokojową przed przygotowaniem masy serowej. To po pierwsze, a po drugie przygotowując masę serową, nie ubijajcie jej długo, żeby nie wprowadzić do sera zbyt dużo powietrza! Napowietrzony sernik podczas pieczenia zacznie bardzo rosnąć, a następnie podczas stygnięcia szybko opadnie.
Zapewniam was, jeśli zastosujecie się do wcześniej wspomnianych wskazówek, sernik z tego przepisu wyjdzie równy z płaskim wierzchem, a jednocześnie bardzo wilgotny i jasny. Jasny wierzch jest dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Czas pieczenia jest przez to wydłużony i trwa to około 95 minut w niskiej temperaturze i koniecznie w kąpieli wodnej!
Po upieczeniu sernik studzimy trójfazowo. Najpierw w zamkniętym piekarniku, później z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostaje jeszcze faza chłodzenia w lodówce i dekoracja musem czekoladowym. Żeby przygotować doskonały mus czekoladowy, będziemy potrzebować bardzo dobrej jakości ciemnej czekolady i dobrej jakości prawdziwego gorzkiego kakaa! Przyznaję, że więcej zabawy jest z musem czekoladowym niż z masą serową. Zapewniam was, że warto. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu, a w razie wątpliwości, czy problemów jestem do dyspozycji. Smacznego!
📖 Przepis
Sernik z musem czekoladowym
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 500 g twarogu mielonego (w temp. pokojowej)
- 500 g serka mascarpone (w temp. pokojowej)
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 75 ml śmietany 30% (w temp. pokojowej)
- 5 średnich jajek (w temp. pokojowej)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Składniki na mus czekoladowy
- 125 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka kakao dobrej jakości
- 2 średnie jajka + 1 żółtko
- 75 g cukru pudru
- Dodatkowo do dekoracji odrobina czekolady
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
- Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wyjmując papier na zewnątrz obręczy, spód i brzegi tortownicy obłożyć folią aluminiową.
- Przygotować naczynie żaroodporne, większe od tortownicy w które wstawimy tortownicę z sernikiem. Zagotować wodę w czajniku.
- Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę, miksować przez minutę na średnich obrotach, następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodanym jajku do połączenia się z masą serową.
- Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę, krótko miksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy. Do naczynia żaroodpornego wlać gorącą wodę, tortownicę z sernikiem wstawić do naczynia, całość umieścić w piekarniku.
- Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 st z opcją górnej i dolnej grzałki, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec dalej sernik przez około 80 minut.
- Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie piekarnik otworzyć wyjąc tortownicę z naczynia z wodą i pozostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kolejne 15 minut, po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie wystudzić, wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia przygotować mus czekoladowy.
Przygotowanie musu
- Żółtka oddzielić od białek. Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać cukier 40 g, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
- Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
- Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką. Na schłodzony wierzch sernika nałożyć mus czekoladowy, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, mus powinien się w tym czasie ściąć.
- Brzeg sernika przed podaniem odkroić nożem, zdjąć obręcz, górę sernika udekorować tartą czekoladą ciemną lub białą.
- Sernik przechowujemy w lodówce.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Oj tak to coś dla mnie ... 🙂 mniammm sernik i czekolada ,już drukuje przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anna napisał
Z pewnością Ci posmakuje, obłędny... to mogą potwierdzić testerzy 🙂
Jola Rotta napisał
Slinka leci od samego patrzenia!:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
Pani Jolu taki właśnie jest 🙂 pyszny, lekki i rozpływający się w ustach 🙂
Jola Rotta napisał
Sernik wyglada lekki jak puch!:)
Nashelly napisał
Pyszny! I ten mus, mmmm....
Anna napisał
To prawda, sernik jest obłędny i ten mus...!!! Już kombinuję kolejny deser z wykorzystaniem właśnie tego musu,truskawki, mascarpone... już niebawem zaprezentuję co wyszło 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
u nas serniczek i kawa ciągle zestawem obowiązkowym - bijemy się o złotą patelnie 🙂
Janusz Galka napisał
Biorę na sniadanie!!!