Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z polewą jagodową

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 23 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jaki będzie najlepszy sernik pod koniec lata, oczywiście sernik z polewą jagodową! Jagody najczęściej wykorzystuję do jagodzianek, ale po co się tak ograniczać przecież można przygotować z nich tak wiele pysznych deserów 😉 Baza, czyli masa na sernik jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania wystarczy dobrej jakości twaróg, trochę jagód i 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto. Do masy serowej można również użyć gotowego twarogu na sernik (do kupienia w wiaderkach), twarogu już zmielonego, ale tutaj uwaga! Wybierzcie taki, który ma krótką listę składników, zdarza się, że mielony twaróg, mimo że dobry to ma zbyt dużo płynu, należy taki ser odsączyć na gęstym sicie wyłożonym gazą. Twaróg powinien spędzić na sicie przynajmniej godzinę, ocieknie z płynu i osiągnie temperaturę pokojową, co jest istotne, ponieważ produkty na sernik powinny mieć właśnie temperaturę pokojową. Sernik nabiera wyjątkowego charakteru dopiero po udekorowaniu go polewą z białej czekolady i jagód. Jagody poza przepięknym kolorem dają polewie fantastyczny lekko kwaśny jagodowy smak. Prosty łatwy, piękny i bardzo smaczny, deser, zapraszam!

📖 Przepis

sernik z polewa jagodowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z polewą jagodową

Sernik i jagody to fantastyczne połączenie, spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych (lub innych kruchych ciasteczek)
  • 40 g masła

Składniki na masę

  • 950 g dobrego twarogu (do zmielenia lub gotowego trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej)
  • 4 śrrednie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 360 g słodzonego mleczka skondensowanego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z ½ laski wanilii)

Dodatkowo

  • 100 g śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • ½ szklanki jagód leśnych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Formę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciastka pokruszyć na drobny pył, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, masę wysypać na dno, ubić i wyrównać.
  • Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować na średnich obrotach, nie miksujcie zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej, napowietrzona masa urośnie podczas pieczenia, a później niestety bardzo opadnie opadnie zostawiając wysokie brzegi. Masę serowa wylać na przygotowany spód z ciastek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik pieczemy przez około 50 do 60 minut, upieczony sernik powinien mieć ścięty i sprężysty wierzch.
  • Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
  • Po schłodzeniu sernika można przygotować polewę jagodową.
  • Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać, śmietana powinna być gorąca, ale nie można dopuścić do zagotowania jej, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, następnie dodać jagody, wymieszać i przestudzić.
  • Sernik wyjąć z formy, polać wierzch polewą jagodową, schłodzić przed podaniem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Składnik na sernik powinny mieć temperaturę pokojową!
Sernik przechowujemy w lodówce.
sernik z polewa jagodowa
sernik z polewa jagodowa

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.