Jaki będzie najlepszy sernik pod koniec lata, oczywiście sernik z polewą jagodową! Jagody najczęściej wykorzystuję do jagodzianek, ale po co się tak ograniczać przecież można przygotować z nich tak wiele pysznych deserów 😉 Baza, czyli masa na sernik jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania wystarczy dobrej jakości twaróg, trochę jagód i 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto. Do masy serowej można również użyć gotowego twarogu na sernik (do kupienia w wiaderkach), twarogu już zmielonego, ale tutaj uwaga! Wybierzcie taki, który ma krótką listę składników, zdarza się, że mielony twaróg, mimo że dobry to ma zbyt dużo płynu, należy taki ser odsączyć na gęstym sicie wyłożonym gazą. Twaróg powinien spędzić na sicie przynajmniej godzinę, ocieknie z płynu i osiągnie temperaturę pokojową, co jest istotne, ponieważ produkty na sernik powinny mieć właśnie temperaturę pokojową. Sernik nabiera wyjątkowego charakteru dopiero po udekorowaniu go polewą z białej czekolady i jagód. Jagody poza przepięknym kolorem dają polewie fantastyczny lekko kwaśny jagodowy smak. Prosty łatwy, piękny i bardzo smaczny, deser, zapraszam!
📖 Przepis
Sernik z polewą jagodową
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 150 g ciastek pełnoziarnistych (lub innych kruchych ciasteczek)
- 40 g masła
Składniki na masę
- 950 g dobrego twarogu (do zmielenia lub gotowego trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej)
- 4 śrrednie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 360 g słodzonego mleczka skondensowanego (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z ½ laski wanilii)
Dodatkowo
- 100 g śmietany 30%
- 150 g białej czekolady
- ½ szklanki jagód leśnych
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Formę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciastka pokruszyć na drobny pył, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, masę wysypać na dno, ubić i wyrównać.
- Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować na średnich obrotach, nie miksujcie zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej, napowietrzona masa urośnie podczas pieczenia, a później niestety bardzo opadnie opadnie zostawiając wysokie brzegi. Masę serowa wylać na przygotowany spód z ciastek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Sernik pieczemy przez około 50 do 60 minut, upieczony sernik powinien mieć ścięty i sprężysty wierzch.
- Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
- Po schłodzeniu sernika można przygotować polewę jagodową.
- Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać, śmietana powinna być gorąca, ale nie można dopuścić do zagotowania jej, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, następnie dodać jagody, wymieszać i przestudzić.
- Sernik wyjąć z formy, polać wierzch polewą jagodową, schłodzić przed podaniem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Sernik przechowujemy w lodówce.
Comments
No Comments