Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Shakshuka (Szakszuka)

Aktualizacja: 21 maj, 2020 · Opublikowany: 5 sty, 2016 · przez Anna · 14 komentarzy

Skocz do przepisu

Shakshuka (Szakszuka) to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. To danie oczywiście można zjeść i na obiad, jest to bardzo sycące i pożywne danie. Danie to pochodzi z kuchni tunezyjskiej i jest bardzo popularne w krajach arabskich i na całym świecie. Nic dziwnego, że szakszuka cieszy się takim powodzeniem, bo jest bardzo, bardzo smaczna!

Shakshuka (Szakszuka)
Shakshuka (Szakszuka)
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥗 Z czym podać?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 duże jajka mogą być 4 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie świeże pomidory opcjonalnie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli do smaku

Dodatkowo

  • zielona kolendra lub szczypiorek albo natka pietruszki
  • twarożek
  • pieczywo

🔪 Instrukcje

  • Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
  • W sosie zrobić dwa (4) dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
  • Zdjąć z ognia, podawać na ciepło.

🥗 Z czym podać?

Dziś chciałam podzielić się z Wami podstawowym przepisem składającym się z kilku ogólnodostępnych produktów. Będzie potrzebna czerwona papryka, czosnek, pomidory, jajka i szczypta przypraw. To jest nasza baza, a co można dorzucić od siebie? Właściwie to to, na co macie ochotę. Szakszuka fantastycznie smakuje podana z naturalnym twarożkiem przygotowanym z jogurtu o nazwie Labneh. Nie musicie trzymać się klasycznej wersji, to tylko wskazówka i podstawa do przygotowania czegoś wyjątkowego. Dodajcie tofu zamiast jajek, jeśli jesteście na diecie wegańskiej. Jeśli natomiast jesteście mięsorzerni, dorzućcie troszkę ostrej kiełbaski, siekane mięso lub fasolkę. Do szakszuki koniecznie podajcie domowe pieczywo!

  • serek z jogurtu
    Serek z jogurtu
  • bagietka ekspresowa
    Bagietka ekspresowa
  • bagietka wieloziarnista
    Bagietka wieloziarnista

📖 Przepis

Shakshuka (Szakszuka)
Print Pin
4,86 z 7 głosów

Shakshuka (Szakszuka)

Najlepsze śniadanie!
Autor Anna
Kuchnia Śródziemnomorska
Rodzaj Śniadanie
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Kalorie 355kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 duże jajka (mogą być 4 jajka)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (lub kminku)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie świeże pomidory (opcjonalnie)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli (do smaku)

Dodatkowo

  • zielona kolendra (lub szczypiorek albo natka pietruszki)
  • twarożek
  • pieczywo
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
  • W sosie zrobić dwa (4) dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
  • Zdjąć z ognia, podawać z siekaną zieleniną i kremowym serkiem typu labneh lub twarożkiem wiejskim oraz świeżym pieczywem.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Shakshuka (Szakszuka)
Ilość w porcji
Kalorie
355
% Daily Value*
Tłuszcze
 
21
g
32
%
Tłuszcze nasycone
 
14
g
70
%
Cholesterol
 
187
mg
62
%
Sód
 
1176
mg
49
%
Potas
 
1211
mg
35
%
Węglowodany
 
33
g
11
%
Błonnik
 
7
g
28
%
Cukier
 
16
g
18
%
Białko
 
14
g
28
%
Witamina A
 
5903
IU
118
%
Witamina C
 
193
mg
234
%
Wapń
 
158
mg
16
%
Żelazo
 
5
mg
28
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
Shakshuka (Szakszuka)
Shakshuka (Szakszuka)

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    4,86 from 7 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    20 listopada, 2020 at 3:21 pm

    5 gwiazdek
    Pięknie wygląda i pysznie smakuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2020 at 5:21 pm

      Dziękuję bardzo, ja też ją bardzo lubię 🙂

      Odpowiedz
  2. Em napisał

    03 lutego, 2020 at 11:04 am

    5 gwiazdek
    Nie wiem co mają ba celu te uszczypliwości, przepis jest fantastyczny! Bardzo dziękuję za podzielenie się nim!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lutego, 2020 at 9:05 pm

      Bardzo proszę 🙂 W kuchni najważniejszy jest dobry smak, kreatywność i odwaga w próbowaniu nowych połączeń 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Ania napisał

    12 stycznia, 2020 at 8:41 am

    4 gwiazdki
    Danie jest świtne, ale kmin nie jest równoznaczny z kminkiem. To zupełnie inny smak.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 stycznia, 2020 at 9:11 am

      To prawda i nikt tak nie twierdzi, ale można spróbować zastosować te przyprawy lub, jak już wspominałam we wcześniejszych komentarzach, zupełnie je pominąć. Szakszuka świetnie smakuje z kminkiem, jaki i z kuminem, proszę spróbować. Wspomnę tylko, że w kuchni, gotowaniu i przepisach (no poza biszkoptem 🤪) najwspanialsze jest to, że można się tym bawić, Można zamieniać, lub dodawać nowe składniki do znanych lub tych dopiero odkrywanych potraw! Pozdrawiam serdecznie😀

      Odpowiedz
  4. Mateusz napisał

    08 maja, 2019 at 6:45 pm

    byłem w Tunezji i się pytałem wiele ludzi o kminek. wydaje mi się, że Pani chodziło o kumin, a nie kminek bo o ile faktycznie ludzie słyszeli tam o kmniku to mówią, że jedyne do czego się go używa w Tunzji to do kapusty i że to swojego rodzaju faux pas żeby używać kminku do jednego z narodowego dań.

    mimo to pozdrawiam ze słonecznej Tunezji 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 maja, 2019 at 7:19 pm

      Tak zgadza się, kumin jest w "oryginalnej" wersji, a w przepisie jest i kumin i kminek do wyboru, kto co ma aktualnie w domowych zasobach z jednym i drugim smakuje wybornie. Dzisiejsza Szakszuka pewnie niewiele ma wspólnego z pierwszą wersją tunezyjską, to już kuchnia świata i każdy dodaje coś od siebie, awokado, kolendra, różnego rodzaju sery, kiełbaski itp. Myślę, że nie ma co trzymać się sztywno przepisu przy tego typu daniach, takie dania dają wiele możliwości, po co więc się ograniczać 😉 Pozdrawiam serdecznie i bardzo zazdroszczę tego ciepła i słońca, czekam na nie z utęsknieniem 🙂

      Odpowiedz
  5. Wojtek napisał

    09 września, 2017 at 12:33 pm

    Tunezja i kminek?? ? Oczywiście można dodać nawet majeranek i bazylię ale w potrawie oryginalnie znajdować powinien się KUMIN ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 września, 2017 at 8:30 pm

      Jeśli chodzi o pierwszą uszczypliwość Panie Wojtku, to odpowiadam. Tak, kminek przede wszystkim pochodzi z Tunezji! Oczywiście mogę się mylić, ale z tego, co się orientuję to, jest on w Tunezji stosowany jako składnik wielu potraw i z pewnością nie jest czymś nieznanym i obcym. Powyższy przepis jest moją wariacją na temat szakszuki, a nie oryginalnym przepisem i jak Pan słusznie zauważył, można dodać nawet majeranek i bazylię lub jak wspomniałam we wpisie, mięso, kiełbasę, tofu, kolendrę albo majonez... Każdy może przyprawić ją tak, aby smakowała mu najlepiej 🙂
      A dlaczego w moim przepisie znalazł się kminek zamiast kuminu, to proste, bo jest ogólnodostępny, a z kupnem kuminu niektórzy mają problem i często pytają mnie, co można zastosować zamiast niego. Spróbowałam więc użyć kminku, aby przepis był ze składników łatwo dostępnych. Jeśli nie próbował Pan szakszuki z kminkiem, to warto wypróbować, bo smakuje wspaniale! Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  6. dietykon napisał

    02 września, 2016 at 10:03 am

    Robiłem, ale zawsze dodaję kumin a nie kminek!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 września, 2016 at 10:07 am

      Super! Można dodać kumin lub kminek, to już wedle upodobań 😉 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • klikaf napisał

        13 lipca, 2017 at 12:58 pm

        5 gwiazdek
        a bez kminku nie da rady? kminek mi sie kojarzy jednoznacznie z kapustą i burakami

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          13 lipca, 2017 at 2:10 pm

          Oczywiście można pominąć kminek, ale zachęcam do spróbowania z nim, ponieważ wspaniale "podkręca" to danie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.