Shakshuka (Szakszuka) to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. To danie oczywiście można zjeść i na obiad, jest to bardzo sycące i pożywne danie. Danie to pochodzi z kuchni tunezyjskiej i jest bardzo popularne w krajach arabskich i na całym świecie. Nic dziwnego, że szakszuka cieszy się takim powodzeniem, bo jest bardzo, bardzo smaczna!
🥘 Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 duże jajka mogą być 4 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 średnie świeże pomidory opcjonalnie
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli do smaku
Dodatkowo
- zielona kolendra lub szczypiorek albo natka pietruszki
- twarożek
- pieczywo
🔪 Instrukcje
- Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
- W sosie zrobić dwa (4) dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
- Zdjąć z ognia, podawać na ciepło.
🥗 Z czym podać?
Dziś chciałam podzielić się z Wami podstawowym przepisem składającym się z kilku ogólnodostępnych produktów. Będzie potrzebna czerwona papryka, czosnek, pomidory, jajka i szczypta przypraw. To jest nasza baza, a co można dorzucić od siebie? Właściwie to to, na co macie ochotę. Szakszuka fantastycznie smakuje podana z naturalnym twarożkiem przygotowanym z jogurtu o nazwie Labneh. Nie musicie trzymać się klasycznej wersji, to tylko wskazówka i podstawa do przygotowania czegoś wyjątkowego. Dodajcie tofu zamiast jajek, jeśli jesteście na diecie wegańskiej. Jeśli natomiast jesteście mięsorzerni, dorzućcie troszkę ostrej kiełbaski, siekane mięso lub fasolkę. Do szakszuki koniecznie podajcie domowe pieczywo!
📖 Przepis
Shakshuka (Szakszuka)
🥘 Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 duże jajka (mogą być 4 jajka)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (lub kminku)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 średnie świeże pomidory (opcjonalnie)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli (do smaku)
Dodatkowo
- zielona kolendra (lub szczypiorek albo natka pietruszki)
- twarożek
- pieczywo
🔪 Instrukcje
- Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać kminek (kumin), czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
- W sosie zrobić dwa (4) dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
- Zdjąć z ognia, podawać z siekaną zieleniną i kremowym serkiem typu labneh lub twarożkiem wiejskim oraz świeżym pieczywem.
- Smacznego!
Ania napisał
Pięknie wygląda i pysznie smakuje 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo, ja też ją bardzo lubię 🙂
Em napisał
Nie wiem co mają ba celu te uszczypliwości, przepis jest fantastyczny! Bardzo dziękuję za podzielenie się nim!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 W kuchni najważniejszy jest dobry smak, kreatywność i odwaga w próbowaniu nowych połączeń 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ania napisał
Danie jest świtne, ale kmin nie jest równoznaczny z kminkiem. To zupełnie inny smak.
Anna napisał
To prawda i nikt tak nie twierdzi, ale można spróbować zastosować te przyprawy lub, jak już wspominałam we wcześniejszych komentarzach, zupełnie je pominąć. Szakszuka świetnie smakuje z kminkiem, jaki i z kuminem, proszę spróbować. Wspomnę tylko, że w kuchni, gotowaniu i przepisach (no poza biszkoptem 🤪) najwspanialsze jest to, że można się tym bawić, Można zamieniać, lub dodawać nowe składniki do znanych lub tych dopiero odkrywanych potraw! Pozdrawiam serdecznie😀
Mateusz napisał
byłem w Tunezji i się pytałem wiele ludzi o kminek. wydaje mi się, że Pani chodziło o kumin, a nie kminek bo o ile faktycznie ludzie słyszeli tam o kmniku to mówią, że jedyne do czego się go używa w Tunzji to do kapusty i że to swojego rodzaju faux pas żeby używać kminku do jednego z narodowego dań.
mimo to pozdrawiam ze słonecznej Tunezji 🙂
Anna napisał
Tak zgadza się, kumin jest w "oryginalnej" wersji, a w przepisie jest i kumin i kminek do wyboru, kto co ma aktualnie w domowych zasobach z jednym i drugim smakuje wybornie. Dzisiejsza Szakszuka pewnie niewiele ma wspólnego z pierwszą wersją tunezyjską, to już kuchnia świata i każdy dodaje coś od siebie, awokado, kolendra, różnego rodzaju sery, kiełbaski itp. Myślę, że nie ma co trzymać się sztywno przepisu przy tego typu daniach, takie dania dają wiele możliwości, po co więc się ograniczać 😉 Pozdrawiam serdecznie i bardzo zazdroszczę tego ciepła i słońca, czekam na nie z utęsknieniem 🙂
Wojtek napisał
Tunezja i kminek?? ? Oczywiście można dodać nawet majeranek i bazylię ale w potrawie oryginalnie znajdować powinien się KUMIN ?
Pozdrawiam
Anna napisał
Jeśli chodzi o pierwszą uszczypliwość Panie Wojtku, to odpowiadam. Tak, kminek przede wszystkim pochodzi z Tunezji! Oczywiście mogę się mylić, ale z tego, co się orientuję to, jest on w Tunezji stosowany jako składnik wielu potraw i z pewnością nie jest czymś nieznanym i obcym. Powyższy przepis jest moją wariacją na temat szakszuki, a nie oryginalnym przepisem i jak Pan słusznie zauważył, można dodać nawet majeranek i bazylię lub jak wspomniałam we wpisie, mięso, kiełbasę, tofu, kolendrę albo majonez... Każdy może przyprawić ją tak, aby smakowała mu najlepiej 🙂
A dlaczego w moim przepisie znalazł się kminek zamiast kuminu, to proste, bo jest ogólnodostępny, a z kupnem kuminu niektórzy mają problem i często pytają mnie, co można zastosować zamiast niego. Spróbowałam więc użyć kminku, aby przepis był ze składników łatwo dostępnych. Jeśli nie próbował Pan szakszuki z kminkiem, to warto wypróbować, bo smakuje wspaniale! Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie 🙂
dietykon napisał
Robiłem, ale zawsze dodaję kumin a nie kminek!
Anna napisał
Super! Można dodać kumin lub kminek, to już wedle upodobań 😉 Pozdrawiam!
klikaf napisał
a bez kminku nie da rady? kminek mi sie kojarzy jednoznacznie z kapustą i burakami
Anna napisał
Oczywiście można pominąć kminek, ale zachęcam do spróbowania z nim, ponieważ wspaniale "podkręca" to danie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!