Ciasto ptysiowe, inaczej zwane parzonym ma już swoją wielowiekową tradycję, ciasto wymyślił kucharz Katarzyny Medycejskiej w 1540 roku przygotowując dla niej ptysie. Dziś z ciasta przygotujemy słomki ptysiowe smażone na oleju, ale można przygotować również słomki w piekarniku. Warto wypróbować obydwie wersje bo każda z nich smakuje inaczej. Smażone na oleju przypominają pączki, niestety są również bardziej kaloryczne. Natomiast pieczone w piekarniku są jak groszek ptysiowy, suche i chrupiące i tych kalorii jest zdecydowanie mniej:) Słomki ptysiowe po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 5 średnich jajek
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
🔪 Instrukcje
- W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
- Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
- W rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 st C.
- Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Na rozgrzany olej wyciskać porcję ciasta, odcinać nożyczkami, słomki smażymy w zależności od ich grubości od 2 do 4 minut, obracając je na drugą stronę kiedy nabiorą złotego koloru.
- Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek kucharskich Marka Łebkowskiego " Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej". Smacznego, wesołego tłustego czwartku 🙂
📖 Przepis
Słomki ptysiowe
🥘 Składniki
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 5 średnich jajek
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
🔪 Instrukcje
- W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
- Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
- W rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 st C.
- Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Na rozgrzany olej wyciskać porcję ciasta, odcinać nożyczkami, słomki smażymy w zależności od ich grubości od 2 do 4 minut, obracając je na drugą stronę kiedy nabiorą złotego koloru.
- Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Jak najbardziej na ostatki, smacznie,słodko i nie tak tłustoooo:)
Anna napisał
Dokładnie 🙂 nie tłusto, a i szybko, bo w piekarniku można za jednym zamachem upiec dużą ilość 🙂
Gosia napisał
Ale tu pysznie - będę zaglądać częściej i zapraszam do siebie 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 gorąco zapraszam 🙂 oczywiście odwiedzę Ciebie 🙂
amgdalenka napisał
Uwielbiamy słomki ptysiowe. Tylko ten tłuszcz..... I wtem !...Sprawdzona Kuchnia Anny jak zwykle niezawodna - dziękuję za przepis i informację, że mozna je piec w piekarniku. Nie miałam pojęcia. Teraz nie będe musiała rezygnować z tego przysmaku :):)
Anna napisał
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Tak, ciasto ptysiowe jest fantastyczne, bo można przygotować je na wiele sposobów, podobno można również gotować je tak jak lane kluski - tego jeszcze nie wypróbowałam 😉 dam znać jak sprawdzę. Smacznego!