Syrop z kwiatu czarnego bzu jest naturalnym lekiem znanym od pokoleń. Krzew czarnego bzu jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Rośnie niemal wszędzie, dlatego też nie będzie problemu ze zdobyciem kwiatu do przygotowania syropu. Kwitnie zazwyczaj od czerwca do lipca, okres kwitnienia może się zmienić zależnie od pogody. Poniżej opisałam, jak przygotować syrop z kwiatów, ale syrop to nie wszystko, co możemy przygotować z kwiatów? We wcześniejszym wpisie poznaliście już przepis na napój, możemy również ususzyć kwiaty na herbatkę. Szczegóły poniżej.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 300 g kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1600 ml wody
- 2 duże cytryny
🔪 Instrukcje
- Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
- Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów. Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
- Przed końcowym etapem: Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby była miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
- Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz, dolewamy sok z cytryny.
- Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 15-20 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.
👩⚕️ Właściwości zdrowotne
Najważniejsze właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu to działanie moczopędne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne, wzmacniające odporność. Łagodzą również stany zapalne powstające na skórze, działają oczyszczająco i uśmierzają ból głowy. Wykazują działanie rozkurczowe, pobudzają krążenie. To tylko kilka zalet tych pięknych maleńkich kwiatów. Widzicie, że warto przygotować go w domu i mieć go pod ręką w razie potrzeby. Produkcja syropu w domowych warunkach jest bardzo prosta i nieskomplikowana. Trzeba tylko wybrać się na spacer w celu pozyskania odpowiednich kwiatów.
🛍️ Zbiór kwiatów
Jak już wspomniałam, kwiaty można zbierać od czerwca do lipca, choć bywają lata, kiedy bez zaczyna kwitnąć już w maju. Kwiaty zbieramy suchą porą, baldachy powinny być rozwinięte, oczywiście bez mszyc. Aby pozbyć się robaczków, po zebraniu kwiatów rozkładamy je na stole lub podłodze wyłożonej obrusem, prześcieradłem albo kartkami. Pozostawiamy je na około godzinę, aby robaczki opuściły dotychczasowe miejsce zamieszkania. Zrywając kwiaty, zwróćmy uwagę, aby nie zerwać wszystkich kwiatów z jednego krzaka. Może to osłabić roślinę, a na pewno pozbawi to nas możliwości zebrania w późniejszym czasie owoców. Z kwiatami postępujcie ostrożnie, aby nie strącać cennego pyłku. Kwiaty, które wylądują w garnku lub słoju, należy jeszcze odciąć od łodyżek, które zawierają gorycz, a tej nie chcemy w naszym syropie.
🥄 Dawkowanie
Kiedy dopadnie nas przeziębienie lub grypa zaleca się podanie maksymalnie 4 łyżeczek dziennie. Syrop ma właściwości wykrztuśne, dlatego też syropu nie powinno się pić tuż przed snem. W razie wątpliwości skonsultujcie się z lekarzem lub farmaceutą.
🌼 Suszenie kwiatów
Czarny bez daje nam wiele możliwości wykorzystania jego kwiatów, poza napojem i syropem możemy pozyskać kwiaty na herbatkę. Po zebraniu kwiatów należy je ususzyć. W tym celu należy związać baldachy w nieduże pęczki powiesić w zacienionym suchy ale ciepłym miejscu i całkowicie wysuszyć. Następnie staramy się oberwać tylko suche kwiatki bez grubych łodyżek, przekładamy je do szczelnych puszek lub słoików.
☕ Herbatka z suszu
Do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę suszu, zalewamy gorącą wodą, zaparzamy 5-7 minut. Następnie odcedzamy i herbata jest gotowa do picia, można podać ją z cytryną lub miodem.
📖 Przepis
Syrop z kwiatu czarnego bzu
🥘 Składniki
- 300 g kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1600 ml wody
- 2 sztuki cytryny (duże lub 3 małe)
🔪 Instrukcje
- Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
- Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów.
- Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą.
- Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
- Przed końcowym etapem: Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
- Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz i dolewamy sok z cytryny.
- Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 15-20 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.Życzę smacznego i na zdrowie!
Comments
No Comments