Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Aktualizacja: 22 cze, 2021 · Opublikowany: 22 cze, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Syrop z kwiatu czarnego bzu jest naturalnym lekiem znanym od pokoleń. Krzew czarnego bzu jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Rośnie niemal wszędzie, dlatego też nie będzie problemu ze zdobyciem kwiatu do przygotowania syropu. Kwitnie zazwyczaj od czerwca do lipca, okres kwitnienia może się zmienić zależnie od pogody. Poniżej opisałam, jak przygotować syrop z kwiatów, ale syrop to nie wszystko, co możemy przygotować z kwiatów? We wcześniejszym wpisie poznaliście już przepis na napój, możemy również ususzyć kwiaty na herbatkę. Szczegóły poniżej.

  • syrop z kwiatu czarnego bzu
  • syrop z kwiatu czarnego bzu
Syrop z kwiatu czarnego bzu
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 👩‍⚕️ Właściwości zdrowotne
  • 🛍️ Zbiór kwiatów
  • 🥄 Dawkowanie
  • 🌼 Suszenie kwiatów
  • ☕ Herbatka z suszu
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 300 g kwiatu czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1600 ml wody
  • 2 duże cytryny

🔪 Instrukcje

  • Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
  • Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów. Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
  • Przed końcowym etapem: Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby była miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
  • Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz, dolewamy sok z cytryny.
  • Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 15-20 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.

👩‍⚕️ Właściwości zdrowotne

Najważniejsze właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu to działanie moczopędne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne, wzmacniające odporność. Łagodzą również stany zapalne powstające na skórze, działają oczyszczająco i uśmierzają ból głowy. Wykazują działanie rozkurczowe, pobudzają krążenie. To tylko kilka zalet tych pięknych maleńkich kwiatów. Widzicie, że warto przygotować go w domu i mieć go pod ręką w razie potrzeby. Produkcja syropu w domowych warunkach jest bardzo prosta i nieskomplikowana. Trzeba tylko wybrać się na spacer w celu pozyskania odpowiednich kwiatów.

🛍️ Zbiór kwiatów

Jak już wspomniałam, kwiaty można zbierać od czerwca do lipca, choć bywają lata, kiedy bez zaczyna kwitnąć już w maju. Kwiaty zbieramy suchą porą, baldachy powinny być rozwinięte, oczywiście bez mszyc. Aby pozbyć się robaczków, po zebraniu kwiatów rozkładamy je na stole lub podłodze wyłożonej obrusem, prześcieradłem albo kartkami. Pozostawiamy je na około godzinę, aby robaczki opuściły dotychczasowe miejsce zamieszkania. Zrywając kwiaty, zwróćmy uwagę, aby nie zerwać wszystkich kwiatów z jednego krzaka. Może to osłabić roślinę, a na pewno pozbawi to nas możliwości zebrania w późniejszym czasie owoców. Z kwiatami postępujcie ostrożnie, aby nie strącać cennego pyłku. Kwiaty, które wylądują w garnku lub słoju, należy jeszcze odciąć od łodyżek, które zawierają gorycz, a tej nie chcemy w naszym syropie.

🥄 Dawkowanie

Kiedy dopadnie nas przeziębienie lub grypa zaleca się podanie maksymalnie 4 łyżeczek dziennie. Syrop ma właściwości wykrztuśne, dlatego też syropu nie powinno się pić tuż przed snem. W razie wątpliwości skonsultujcie się z lekarzem lub farmaceutą.

🌼 Suszenie kwiatów

Czarny bez daje nam wiele możliwości wykorzystania jego kwiatów, poza napojem i syropem możemy pozyskać kwiaty na herbatkę. Po zebraniu kwiatów należy je ususzyć. W tym celu należy związać baldachy w nieduże pęczki powiesić w zacienionym suchy ale ciepłym miejscu i całkowicie wysuszyć. Następnie staramy się oberwać tylko suche kwiatki bez grubych łodyżek, przekładamy je do szczelnych puszek lub słoików.

☕ Herbatka z suszu

Do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę suszu, zalewamy gorącą wodą, zaparzamy 5-7 minut. Następnie odcedzamy i herbata jest gotowa do picia, można podać ją z cytryną lub miodem.

  • napoj z kwiatu czarnego bzu
    Napój z kwiatu czarnego bzu
  • syrop z sosny na miodzie
    Syrop z sosny na miodzie
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • nalewka z pedow sosny z odzysku
    Nalewka z pędów sosny z odzysku

📖 Przepis

syrop z kwiatu czarnego bzu
Print Pin
5 z 1 głosu

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Leczniczy syrop na przeziębienie i smaczny dodatek do dań słodkich
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 8
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g kwiatu czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1600 ml wody
  • 2 sztuki cytryny (duże lub 3 małe)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kwiaty bzu po zerwaniu bardzo delikatnie rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę, aby robaczki wyszły z kwiatów.
  • Następnie odcinamy kwiaty pozbywając się zielonych grubych łodyżek, kwiaty odcinamy bezpośrednio do garnka, ja użyłam garnka o pojemności 6 litrów.
    kwiaty czarnego bzu w garnku
  • Gotującą wodą (odmierzamy 1600 ml) zalewamy kwiaty, dociskamy je i mieszamy tak, aby były przykryte wodą.
    kwiaty czarnego bzu zalewanie wrzątkiem w garnku
  • Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
  • Przed końcowym etapem:
    Cytryna powinna być wyszorowana, skórę bardzo cieniutko odcinamy tak, aby miała jak najmniej białego miąższu. Wyciskamy sok. Butelki myjemy i wyparzamy.
  • Po upływie 24 godzin odcedzamy nasz napar, najlepiej zrobić to przez sito wyłożone podwójną gazą. Przecedzony płyn ponownie przelewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, stawiamy garnek na ogień i zagotowujemy. Kiedy syrop będzie już wrzał dosypujemy cukier, znów doprowadzamy go do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy dwie minuty i wyłączamy gaz i dolewamy sok z cytryny.
  • Do przygotowanych buteleczek nalewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy. Syrop dla bezpieczeństwa można pasteryzować na sucho w piekarniku w 110 st przez 15-20 minut (wkładamy butelki z syropem do zimnego piekarnika) lub na mokro w garnku.
    Życzę smacznego i na zdrowie!
syrop z kwiatu czarnego bzu
Syrop z kwiatu czarnego bzu

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.