Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu. Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu nie przytłaczają się, a wręcz przeciwnie, pięknie ze sobą współgrają. Osobiście nie jestem amatorem budyniu i nigdy go nie jadam, ale w tej kompozycji jest naprawdę wspaniały i pasuje idealnie!
Sukcesem dobrej szarlotki jest idealne kruche ciasto, to z dzisiejszego przepisu właśnie takie jest, delikatne, a jednocześnie kruche! Osobiście uwielbiam szarlotkę ma cienkim kruchym cieście. Cienkie warstwy ciasta pozwalają dokładnie wyczuć jabłka i warstwę budyniową. Myślę, że szarlotka w tej wersji posmakuje wam na pewno.
📖 Przepis
Szarlotka z budyniem
Pyszne kruche ciasto, które skrywa dwie wspaniałe warstwy, jabłka i budyń.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej krupczatki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 135 g cukru
- 200 g masła
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka śmietany 18 % (lub dwie, opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1,7 kg jabłek (kwaśnych)
- 8 łyżek ciemnego cukru (lub tyle ile potrzebujecie, ważne aby Wam smakowało)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 opakowanie budyniu waniliowego (lub śmietankowego z cukrem)
- 1 l mleka
- cukier puder do dekoracji ciasta
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajka, zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce około 30 minut.
- Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce (ostrze do siekania kapusty). Jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą już miękkie dodać cukier i cynamon, wymieszać, jeśli jabłka będą miały dużo soku należy nadmiar odparować.
- Ugotować budyń, według przepisu na opakowaniu.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia rozwałkować placek wielkości formy (moja miała 26 x 40 cm) wyłożyć nim formę tak, aby było wywinięte również na brzegach.
- Ciasto podziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka, na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń.
- Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier.
- Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
KLASYCZNA SZARLOTKA...takiego przepisu szukałam,dla mnie najlepsza:)
Anna napisał
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że znajdziesz u mnie więcej przepisów, które przypadną Ci do gustu:) Pozdrawiam