Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Aktualizacja: 19 sie, 2020 · Opublikowany: 12 wrz, 2012 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe jest to jedno z najlepszych ciast ucieranych. Jest bardzo delikatne, wilgotne z dużą ilością gruszek i pięknie pachnące imbirem. Przygotowanie oraz pieczenie trwa dosłownie chwilę. Warto mieć taki przepis w swoim notesie kucharskim, ciasto można zrobić na godzinę przed planowanym zjedzeniem. Ciepłe ciasto podane z gałką ulubionych lodów lub z kleksem bitej śmietany to naprawdę cudowna chwila rozkoszy dla podniebienia. Przepis wyszukany w świetnej książce "Kuchnia Włoska" Penny Stephens. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, ponieważ jest wyśmienity i bardzo prosty, pamiętajcie tylko o pokojowej temperaturze składników, a wszystko się uda!

📖 Przepis

szybkie ciasto gruszkowo-imbirowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Fantastyczne aromatyczne ciasto ucierane!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 170 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżego imbiru (startego na tartce o drobnych oczkach)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

  • 400 g gruszek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki twardego masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Do miski włożyć wszystkie składniki, wszystko zmiksować do ich połączenia. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
  • Gruszki obrać i pokroić na mniej więcej, centymetrowe paski, ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, całość posypać cukrem trzcinowym, z twardego masło zrobić wiórki i posypać nimi całą powierzchnię ciasta.
  • Ciasto pieczemy przez 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Smacznego!
kawałek ciasta z miękkimi gruszkami
dojrzałe gruszki

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    31 stycznia, 2024 at 12:29 pm

    5 gwiazdek
    Super przepis, gruszki i imbir to idealne polaczenie, napewno upiekę jeszcze raz. Jest dobra odmianą dla tego którego używam: Ciasto gruszkowo imbirowe

    Odpowiedz
  2. Marta napisał

    12 października, 2013 at 1:28 pm

    Jeżeli mam większą formę (26 cm) to o ile powinnam zwiększyć liczbę składników ? Proszę o odpowiedź !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 października, 2013 at 1:36 pm

      Proponuję zwiększyć o 1/2 porcji. Wczoraj rownież upiekłam i właśnie zajadamy na pikniku. Życzę smacznego:)

      Odpowiedz
  3. Rhea napisał

    28 maja, 2013 at 9:34 pm

    Pytanie: zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Po ok 45 minutach (nie ufam piekarnikowi) ciasto wyrosło, było z wierzchu złote... a w środku całkiem surowe 🙁 Co się nie udało? (znaczy, ciasto, ale dlaczego?) 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2013 at 10:30 pm

      Przykro mi, że się nie udało:( ale często zdarza się, że piekarnik płata nam figle:( kilka razy pisałam o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba go wyczuć. Myślę, że to może z tego powodu z wierzchu ciasto było złociste, a w środku surowe. Może powinnaś obniżyć temperaturę pieczenia do 175 - 180 st C ( oczywiście bez termoobiegu ) i wydłużyć czas pieczenia, mam nadzieję, że to pomoże:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    05 października, 2012 at 2:16 pm

    Hej, Aniu , a czy temperatura i długość pieczenia dotyczy termoobiegu... ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 października, 2012 at 7:50 pm

      Ja piekę z termoobiegiem ale zmniejszam temperaturę do 175st C, ale ja mam dziwny piekarnik:( Zalecenie z "Kuchni włoskiej" było aby piec w temperaturze 190 st C. Powiem szczerze, że piekłam z termoobiegiem i bez, i w rożnych piekarnikach, obserwując czy ładnie rośnie i się nie przypieka i udały się tak samo świetnie:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  5. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 2:29 pm

    ;)...COŚ DLA MNIE SZYBKIE...PROSTE I pewnie smaczne!!!Chętnie wypróbuję,bo gruszek u Nas dosyć sporo w tym roku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 3:51 pm

      To ciasto jest bajeczne:) jest tam imbir i być musi!!! ale co zaskakujące dzieciom smakuje niesamowicie:) nie wspomnę o dorosłych. Pamiętaj aby nie spiec ciasta bo się wysuszy:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.