Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe jest to jedno z najlepszych ciast ucieranych. Jest bardzo delikatne, wilgotne z dużą ilością gruszek i pięknie pachnące imbirem. Przygotowanie oraz pieczenie trwa dosłownie chwilę. Warto mieć taki przepis w swoim notesie kucharskim, ciasto można zrobić na godzinę przed planowanym zjedzeniem. Ciepłe ciasto podane z gałką ulubionych lodów lub z kleksem bitej śmietany to naprawdę cudowna chwila rozkoszy dla podniebienia. Przepis wyszukany w świetnej książce "Kuchnia Włoska" Penny Stephens. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, ponieważ jest wyśmienity i bardzo prosty, pamiętajcie tylko o pokojowej temperaturze składników, a wszystko się uda!
📖 Przepis
Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe
Fantastyczne aromatyczne ciasto ucierane!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 170 g miękkiego masła
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki świeżego imbiru (startego na tartce o drobnych oczkach)
- 150 g cukru
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo
- 400 g gruszek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki twardego masła
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
- Do miski włożyć wszystkie składniki, wszystko zmiksować do ich połączenia. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
- Gruszki obrać i pokroić na mniej więcej, centymetrowe paski, ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, całość posypać cukrem trzcinowym, z twardego masło zrobić wiórki i posypać nimi całą powierzchnię ciasta.
- Ciasto pieczemy przez 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak zwanego suchego patyczka.
- Smacznego!
Kasia napisał
Super przepis, gruszki i imbir to idealne polaczenie, napewno upiekę jeszcze raz. Jest dobra odmianą dla tego którego używam: Ciasto gruszkowo imbirowe
Marta napisał
Jeżeli mam większą formę (26 cm) to o ile powinnam zwiększyć liczbę składników ? Proszę o odpowiedź !
Anna napisał
Proponuję zwiększyć o 1/2 porcji. Wczoraj rownież upiekłam i właśnie zajadamy na pikniku. Życzę smacznego:)
Rhea napisał
Pytanie: zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Po ok 45 minutach (nie ufam piekarnikowi) ciasto wyrosło, było z wierzchu złote... a w środku całkiem surowe 🙁 Co się nie udało? (znaczy, ciasto, ale dlaczego?) 🙂
Anna napisał
Przykro mi, że się nie udało:( ale często zdarza się, że piekarnik płata nam figle:( kilka razy pisałam o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba go wyczuć. Myślę, że to może z tego powodu z wierzchu ciasto było złociste, a w środku surowe. Może powinnaś obniżyć temperaturę pieczenia do 175 - 180 st C ( oczywiście bez termoobiegu ) i wydłużyć czas pieczenia, mam nadzieję, że to pomoże:) Pozdrawiam
Justyna Siewiera napisał
Hej, Aniu , a czy temperatura i długość pieczenia dotyczy termoobiegu... ?
Anna napisał
Ja piekę z termoobiegiem ale zmniejszam temperaturę do 175st C, ale ja mam dziwny piekarnik:( Zalecenie z "Kuchni włoskiej" było aby piec w temperaturze 190 st C. Powiem szczerze, że piekłam z termoobiegiem i bez, i w rożnych piekarnikach, obserwując czy ładnie rośnie i się nie przypieka i udały się tak samo świetnie:) Pozdrawiam Ania
Justyna Siewiera napisał
;)...COŚ DLA MNIE SZYBKIE...PROSTE I pewnie smaczne!!!Chętnie wypróbuję,bo gruszek u Nas dosyć sporo w tym roku.
Anna napisał
To ciasto jest bajeczne:) jest tam imbir i być musi!!! ale co zaskakujące dzieciom smakuje niesamowicie:) nie wspomnę o dorosłych. Pamiętaj aby nie spiec ciasta bo się wysuszy:)