Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru dodałam do ciasta erytrol, który świetnie nadaje się do tego typu wypieków. Ważne jest to, że ma on zerowy indeks glikemiczny i bardzo niski ładunek glikemiczny. Więcej o erytrolu możecie przeczytać we wpisie na lody mango. Oczywiście, jeśli kalorii nie liczycie, to możecie dodać zwykły cukier.
Ciasto jest bardzo dobre, lekkie i kruche. Przygotowując spód, pamiętajcie o tym, żeby nie robić go zbyt grubego. Cienka warstwa wystarczy, natomiast zbyt grube ciasto spowoduje, że po upieczeniu tarta będzie twarda. Ważnym zabiegiem w przypadku tego ciasta jest mocne schłodzenie go przed upieczeniem. Schłodzone ciasto możemy bez problemu zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód. Dzięki temu spód jest mniej zbity i bardziej delikatny niż w przypadku ciasta, które wałkujemy. Spróbujcie tego sposobu, a jestem przekonana, że zobaczycie różnicę. Podany przepis na ciasto jest na dwie duże tarty. Dzięki temu będziecie mieli zapas ciasta schowany w zamrażalniku na kolejny deser. Mrożone ciasto można przechowywać do trzech miesięcy, choć jestem przekonana, że nie będzie tyle leżało ;).
🍓 Smak lata
Wszelkiego rodzaju tarty to nasze ulubione ciasta, szczególnie letnią porą. Tego rodzaju ciasta nie mogą się nie udać. Kruche ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a kiedy za oknem świeci słońce, to jest przecież bardzo ważne! Po co marnować czas na kręcenie skomplikowanych wypieków ;). Latem mamy dostęp do świeżych owoców co daje wiele możliwości. Najprostsze i najszybsze wypełnienie tarty przygotowane jest z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany. To zawsze wychodzi i świetnie smakuje! Poza kruchym ciastem i kremem potrzebne są owoce, bez nich ani rusz. Lato daje mam tak wiele, że czasami trudno zdecydować się, które wybrać. Maliny, truskawki, porzeczki, poziomki, borówki i leśne jagody. Nieważne, jakie owoce wybierzecie, to tara będzie wspaniała.
🥘 Składniki
Składniki na kruchy spód
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki maki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła zimnego
- 3 średnie jajka
- 50 g erytrolu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie
Składniki na krem
- 200 ml śmietany 30%
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo
- 1½ szklanki owoców typu jagody, maliny, truskawki, poziomki
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub inny ulubiony
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty! Jedną wykorzystamy do dzisiejszego przepisu, a drugą przechowujemy w zamrażalniku na następny raz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
- Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę o średnicy 26 cm, wykładamy startym ciastem, lekko je ugniatamy, ale tylko lekko. Wyklejamy też boki formy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu
- Zimna śmietanę ubijamy na sztywno. W innym naczyniu serek mascarpone mieszamy z miodem, dodajemy bitą śmietanę, miksujemy do połączenia się w jednolitą całość.
- Na zupełnie zimy spód ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy owoce. Smacznego!
🍰 Inne propozycje
Jeśli szukacie innych inspiracji na szybkie tarty na kruchym cieście to polecam Wam poniższe przepisy. Wszystkie są bardzo smaczne i łatwe, bardzo ciekawą i smaczną tartą jest tarta z ciasta serowego. Jest też propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, zapraszam spróbujcie!
🔄 Zamienniki
Tak jak wspomniałam przygotowując ciasto możecie zrobić je na białym cukrze lub cukrze trzcinowym w ilości 60 g na podaną porcję ciasta.
Cynamon można pominąć, a zamiast niego dodać ekstrakt waniliowy lub 4 krople olejku migdałowego.
📖 Przepis
Tarta owocowa bez cukru
🥘 Składniki
Składniki na kruchy spód
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki maki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła (zimnego)
- 3 średnie jajka
- 50 g erytrolu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Składniki na krem
- 200 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu (można więcej do smaku)
Dodatkowo
- 1½ szklanki owoców typu jagody, maliny, truskawki, poziomki
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (lub inny ulubiony)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera odmierzyć mąki, dodać erytrol, proszek do pieczenia, pokrojona w kostkę masło oraz jajka. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika na około 30 minut lub dłużej. Z podanej ilości otrzymamy ciasto na dwie tarty! Jedną wykorzystamy do dzisiejszego przepisu, a drugą przechowujemy w zamrażalniku na następny raz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
- Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę o średnicy 26 cm, wykładamy startym ciastem, lekko je ugniatamy, ale tylko lekko. Wyklejamy też boki formy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, pieczemy do uzyskania złotego koloru około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu
- Zimna śmietanę ubijamy na sztywno. W innym naczyniu serek mascarpone mieszamy z miodem, dodajemy bitą śmietanę, miksujemy do połączenia się w jednolitą całość.
- Na zupełnie zimy spód ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy owoce. Smacznego!
Comments
No Comments