Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta zamiast pierogów lub uszek do barszczu.
Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie. Ciasto świetnie pasuje do słodkiego wkładu przygotowanego z duszonych jabłek i słodkiej pierzynki z ubitych białek z cukrem. Do duszonych jabłek dodałam odrobinę malin można je pominąć lub dodać inne owoce na przykład brzoskwinie czy śliwki. Zapraszam do spróbowania.
📖 Przepis
Tarta z ciasta serowego
🥘 Składniki
Składnik na ciasto
- 270 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypania)
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
- 3 sztuki żółtka
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 3 średnie jabłka
- ¾ szklanki malin (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 3 sztuki białka
- 100 g cukru (drobnego)
🔪 Instrukcje
- Formę do tart o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąka.
- Do miski miksera wsypać przesianą mąkę, twaróg, sól oraz masło, wyrobić gładkie ciasto, ciasto jest trochę lepiące, więc najłatwiej wyrobić je właśnie przy pomocy miksera.
- Z ciasta uformować kulę, obsypać mąką i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka, dusić przez 15 minut mieszając, aby jabłka nie przypaliły się, kiedy zmiękną dodać maliny i cukier - jeśli jabłka będą dość suche można dodać kilka łyżek wody.
- W miseczce rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić.
- Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować dwa płaty folii spożywczej umieścić ciasto między foliami, rozwałkować na placek odpowiadający wielkości dna tortownicy + brzegi.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia tart, wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto zdjąć obciążenie i papier i ponownie wstawić do piekarnika i dopiec przez 8 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go)
- Ubić białka na sztywną pianę, kiedy białka są już mocno ubite, należy zacząć dodawać po jednej łyżce cukru nie przerywając ubijania po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty.
- Na podpieczony spod wyłożyć przygotowane owoce, wyrównać i rozłożyć ubitą pianę z białek, wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 170 st C i piec przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
- Smaczentego!
Comments
No Comments