Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta z ciasta serowego

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 20 wrz, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta zamiast pierogów lub uszek do barszczu.

Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie. Ciasto świetnie pasuje do słodkiego wkładu przygotowanego z duszonych jabłek i słodkiej pierzynki z ubitych białek z cukrem. Do duszonych jabłek dodałam odrobinę malin można je pominąć lub dodać inne owoce na przykład brzoskwinie czy śliwki. Zapraszam do spróbowania.

📖 Przepis

tarta-z-ciasta-serowego
Print Pin
Bądź pierwszy!

Tarta z ciasta serowego

Pyszne ciasto twarogowo-kruche i proste nadzienie owocowe, super deser.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnik na ciasto

  • 270 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypania)
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 3 średnie jabłka
  • ¾ szklanki malin (opcjonalnie)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 sztuki białka
  • 100 g cukru (drobnego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Formę do tart o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąka.
  • Do miski miksera wsypać przesianą mąkę, twaróg, sól oraz masło, wyrobić gładkie ciasto, ciasto jest trochę lepiące, więc najłatwiej wyrobić je właśnie przy pomocy miksera.
  • Z ciasta uformować kulę, obsypać mąką i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka, dusić przez 15 minut mieszając, aby jabłka nie przypaliły się, kiedy zmiękną dodać maliny i cukier - jeśli jabłka będą dość suche można dodać kilka łyżek wody.
  • W miseczce rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować dwa płaty folii spożywczej umieścić ciasto między foliami, rozwałkować na placek odpowiadający wielkości dna tortownicy + brzegi. 
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia tart, wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto zdjąć obciążenie i papier i ponownie wstawić do piekarnika i dopiec przez 8 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go)
  • Ubić białka na sztywną pianę, kiedy białka są już mocno ubite, należy zacząć dodawać po jednej łyżce cukru nie przerywając ubijania po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  • Na podpieczony spod wyłożyć przygotowane owoce, wyrównać i rozłożyć ubitą pianę z białek, wstawić do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 170 st C i piec przez 20-25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
  • Smaczentego!

📋 Notatki

Pamiętajcie, że podany czas pieczenia jest czasem orientacyjnym i może różnić w zależności od tego jak piecze Wasz piekarnik. Dlatego należy pilnować wypieku (szczególnie pod koniec sugerowanego czasu) i sprawdzać czy ciasto nie przypieka się zbyt mocno. Jeśli ciasto nabiera zbyt wcześnie rumieńców należ zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 st C. W przypadku, kiedy ciasto jest blade można zwiększyć temperaturę o 10 st C lub wydłużyć czas pieczenia o kilkanaście minut. Dotyczy to wszystkich ciast 🙂
tarta-z-ciasta-serowego
tarta-z-ciasta-serowego
tarta-z-ciasta-serowego

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta czekoladowo mietowa
    Tarta czekoladowo miętowa

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required