Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie z nutą cynamonu. Tarta wyśmienicie smakuje podana z lodami cynamonowymi lub śmietankowymi. Ciasto można przygotować na dzień lub nawet tydzień wcześniej. Należy je zamrozić lub przechować w lodówce, jeśli miałoby czekać dobę na upieczenie. Pamiętajcie, że podana ilość ciasta wystarcza na formę o średnicy 35 cm, czyli bardzo dużą, jeśli nie macie takiej dużej formy, to oczywiście możecie przygotować tartę w mniejszej, ale trzeba nadmiar ciasta odciąć i na przykład zamrozić, będzie kolejna porcja na następny raz. Nie róbcie grubego spodu, ponieważ ciasto będzie wtedy grube i niesmaczne. Zachęcam, koniecznie spróbujcie tej karmelowo-cynamonowej mieszanki.
📖 Przepis
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 200 g masła
- ⅓ szklanki białego cukru
- ⅓ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 2 ½ łyżki gęstej śmietany
Składniki na wierzch tarty
- 500 g śliwek
- 150 g twardych cukierków typu "Krówka"
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, żółtka, 2 łyżki śmietany i cukier, wszystkie składniki na ciasto zagnieść, w razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt suche dodać łyżkę śmietany. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około pół godziny do lodówki.
- W tym czasie, kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, umyć i pokroić śliwki. Krówki posiekać na drobne kawałeczki.
- Białka ubić na sztywo ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać tak, aby powstała słodka sztywna pianka.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienki (około 8 milimetrów ) placek, podana ilość ciasta wystarcza na dużą formę o średnicy 35 cm.
- Ciasto w formie nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby się podpiekło, po tym czasie wyjąć z piekarnika i rozłożyć śliwki, posypać posiekanymi krówkami, a na wierzch rozsmarować masę bezową. Masa nie musi dokładnie pokrywać całego ciasta. Całość wstawić jeszcze raz do piekarnika na około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Magda napisał
Oj to ciasto wygląda i zapowiada się obłędnie! Wszystko, co ma krówkę jest pyszne! 😀