Początek roku w naszej rodzinie to czas świętowania urodzin! Zaczyna się od dwóch młodszych córek, a później mama, tata, mąż... tyle imprez w ciągu dwóch miesięcy daje duże pole do twórczości! Z okazji urodzin męża powstał tort czekoladowo-orzechowy przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego, przepis na biszkopt poznaliście już w poprzednim przepisie. Dziś możemy wykorzystać ten pyszny biszkopt o intensywnym kakaowym smaku do przygotowania tortu. Lekki krem przygotowałam z bitej śmietany, serka mascarpone i czekoladowego kremu orzechowego. Do kremu dodałam prażone orzechy laskowe, którymi udekorowałam również wierzch tortu. Całość smakuje fantastycznie i każdy, kto lubi orzechy i czekoladę będzie w siódmym niebie!
Przygotowanie tortu jak zawsze można rozłożyć sobie na dwa dni. Po pierwsze trzeba upiec biszkopt, który po całkowitym wystudzeniu należy owinąć w folię spożywczą. Taki biszkopt można przechować w chłodnym miejscu dzień lub dwa. Biszkopt można również zamrozić, a w razie potrzeby wyjąć i przygotować z niego pyszny deser. Przygotowanie kremu to bardzo prosta sprawa wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Jest to dość prosty i oczywiście bardzo smaczny tort, nasi goście bardzo go polubili, polecam gorąco!
📖 Przepis
Tort czekoladowo-orzechowy
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru pudru
- 30 g kakao (gorzkiego)
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
Składniki na krem
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietany 30% (schłodzona)
- 8 łyżek kremu czekoladowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 g orzechów laskowych
Dodatkowo
- 5 łyżek likieru Amaretto (lub innego alkoholu można oczywiście pominąć go)
- 5 łyżek soku z cytryny
- ¼ szklanki wody (lub trochę więcej)
- 50 g ciemnej czeklady
- 70 g orzechów laskowych
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
- Mąkę i kakao przesiać do miski, do drugiej miski przesiać cukier puder.
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania, następnie dodać składnik suche w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkęBiszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut lub to tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, formę z ciastem wstawić do piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić go do wystudzenia, brzegi biszkoptu odciąć nożem odpiąć obręczy wyjąć biszkopt, przeciąć go na trzy blaty.
Przygotowanie kremu
- Czekoladę rozpuścić, odstawić do przestudzenia, orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, otrzeć z brązowej skórki, 60 g orzechów posiekać.
- Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu, ubić na sztywno.
- Do miski włożyć serek, krem czekoladowy i czekoladę, zmiksować do połączenia się składników następnie dodać ubitą śmietanę, zmiksować do połączenia.
- Wymieszać składniki ponczu, pierwszy blat biszkoptu położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami ponczu, nałożyć kilka łyżek kremu i rozsmarować po całej powierzchni na krem rozłożyć siekane orzechy wcisnąć je w krem.
- Drugi balat biszkoptu posmarować niewielką ilością kremu, przykryć posmarowaną częścią orzechy, wierzch drugiego blatu nasączyć ponczem, ponownie nałożyć porcje kremu, rozsmarować przykryć kolejnym wcześniej nasączonym blatem, pozostałym kremem udekorować cały tort, na wierzchu ułożyć prażone orzechy i polać rozpuszczoną czekoladą. Gotowy tort schłodzić przed podaniem.
- Smacznego!
Karolina napisał
Dziś robiłam biszkopt na torta. Dałam wszystkie składniki jak w pani przepisie jednak biszkopt wyrósł z możliwością przecięcia tylko na dwa. Nie ma możliwości przecięcia na 3 blaty. Musiałam robić drugi biszkopt z połowy porcji. Moim zdaniem za mało mąki i jedno jajko więcej.
Anna napisał
Hm, biszkopt z podanych składników wystarcza na przecięcie na trzy blaty, tak jak widać to na zdjęciu. Jeśli biszkopt nie wyrósł wystarczająco, to może białka były zbyt słabo ubite lub w drugą stronę przebite, a może upiekła Pani biszkopt w większej formie... Oczywiście można dać jedno jajo więcej i mąki (około 30g na jajko), ale lepiej wziąć troszkę większą formę 🙂
Julia napisał
Dzisiaj pieklam według tego przepisu 🙂 Jedyne co mnie dziwi to że z tak małej ilości mąki podziela Pani biszkopt na trzy części! U mnie dało radę podzielić tylko na dwa, może dlatego że nie piekę często i tak mi nie wyrósł? Zmniejszyłam też znacznie ilość cukru, a i tak wyszedł słodki.
Dziękuję i pozdrawiam,
Julia
Anna napisał
Tort na zdjęciach jest z biszkoptu z podanych składników, piekąc go w formie o średnicy 22-23 cm. spokojnie można podzielić go na trzy blaty. Jeśli zmniejszyłaś ilość cukru, to mogło to spowodować, że nie wyrósł na tyle duży, aby podzielić go na trzy części. W przypadku biszkoptu to dobrze ubite białka z cukrem unoszą cały biszkopt, piana z białek powinna mieć taką konsystencję jak na bezę, czyli gęstą i stabilną. Tort w smaku nie jest zbyt słodki, ponieważ w kremie nie ma już wiele cukru. Jeśli jednak dla Ciebie byłby troszkę za słodki to radziłaby zmniejszać słodkość dodatków niż samego biszkoptu 🙂
Jeśli chodzi o mąkę to naprawdę nie potrzeba jej więcej, należy tylko bardzo delikatnie wymieszać ją z ubitymi białkami, aby jak najmniej opadła.
Polecam się na przyszłość
Pozdrawiam serdecznie Ania