Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort czekoladowo-orzechowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 6 mar, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Początek roku w naszej rodzinie to czas świętowania urodzin! Zaczyna się od dwóch młodszych córek, a później mama, tata, mąż... tyle imprez w ciągu dwóch miesięcy daje duże pole do twórczości! Z okazji urodzin męża powstał tort czekoladowo-orzechowy przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego, przepis na biszkopt poznaliście już w poprzednim przepisie. Dziś możemy wykorzystać ten pyszny biszkopt o intensywnym kakaowym smaku do przygotowania tortu. Lekki krem przygotowałam z bitej śmietany, serka mascarpone i czekoladowego kremu orzechowego. Do kremu dodałam prażone orzechy laskowe, którymi udekorowałam również wierzch tortu. Całość smakuje fantastycznie i każdy, kto lubi orzechy i czekoladę będzie w siódmym niebie!

Kawałek tortu na talerzu w tle żonkile.
Tort czekoladowo-orzechowy

Przygotowanie tortu jak zawsze można rozłożyć sobie na dwa dni. Po pierwsze trzeba upiec biszkopt, który po całkowitym wystudzeniu należy owinąć w folię spożywczą. Taki biszkopt można przechować w chłodnym miejscu dzień lub dwa. Biszkopt można również zamrozić, a w razie potrzeby wyjąć i przygotować z niego pyszny deser. Przygotowanie kremu to bardzo prosta sprawa wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Jest to dość prosty i oczywiście bardzo smaczny tort, nasi goście bardzo go polubili, polecam gorąco!

📖 Przepis

tort czekoladowo-orzechowy
Print Pin
4,41 z 5 głosów

Tort czekoladowo-orzechowy

Kakaowy biszkopt z lekkim czekoladowo-orzechowym kremem oraz chrupiącymi orzechami, pyszny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g kakao (gorzkiego)
  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

Składniki na krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany 30% (schłodzona)
  • 8 łyżek kremu czekoladowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów laskowych

Dodatkowo

  • 5 łyżek likieru Amaretto (lub innego alkoholu można oczywiście pominąć go)
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • ¼ szklanki wody (lub trochę więcej)
  • 50 g ciemnej czeklady
  • 70 g orzechów laskowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
    Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
  • Mąkę i kakao przesiać do miski, do drugiej miski przesiać cukier puder.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania, następnie dodać składnik suche w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkęBiszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut lub to tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, formę z ciastem wstawić do piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić go do wystudzenia, brzegi biszkoptu odciąć nożem odpiąć obręczy wyjąć biszkopt, przeciąć go na trzy blaty.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę rozpuścić, odstawić do przestudzenia, orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, otrzeć z brązowej skórki, 60 g orzechów posiekać.
  • Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu, ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć serek, krem czekoladowy i czekoladę, zmiksować do połączenia się składników następnie dodać ubitą śmietanę, zmiksować do połączenia.
  • Wymieszać składniki ponczu, pierwszy blat biszkoptu położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami ponczu, nałożyć kilka łyżek kremu i rozsmarować po całej powierzchni na krem rozłożyć siekane orzechy wcisnąć je w krem.
  • Drugi balat biszkoptu posmarować niewielką ilością kremu, przykryć posmarowaną częścią orzechy, wierzch drugiego blatu nasączyć ponczem, ponownie nałożyć porcje kremu, rozsmarować przykryć kolejnym wcześniej nasączonym blatem, pozostałym kremem udekorować cały tort, na wierzchu ułożyć prażone orzechy i polać rozpuszczoną czekoladą. Gotowy tort schłodzić przed podaniem.
  • Smacznego!
Tort na paterze z czekoladowym kremem, prażonymi orzechami polany czekoladą.
Tort czekoladowo-orzechowy
Trójkącik tortu czekoladowego z prażonymi orzechami.
Tort czekoladowo-orzechowy

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    4,41 from 5 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    28 sierpnia, 2020 at 6:38 pm

    3 gwiazdki
    Dziś robiłam biszkopt na torta. Dałam wszystkie składniki jak w pani przepisie jednak biszkopt wyrósł z możliwością przecięcia tylko na dwa. Nie ma możliwości przecięcia na 3 blaty. Musiałam robić drugi biszkopt z połowy porcji. Moim zdaniem za mało mąki i jedno jajko więcej.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2020 at 7:09 pm

      Hm, biszkopt z podanych składników wystarcza na przecięcie na trzy blaty, tak jak widać to na zdjęciu. Jeśli biszkopt nie wyrósł wystarczająco, to może białka były zbyt słabo ubite lub w drugą stronę przebite, a może upiekła Pani biszkopt w większej formie... Oczywiście można dać jedno jajo więcej i mąki (około 30g na jajko), ale lepiej wziąć troszkę większą formę 🙂

      Odpowiedz
  2. Julia napisał

    26 lipca, 2019 at 9:48 pm

    Dzisiaj pieklam według tego przepisu 🙂 Jedyne co mnie dziwi to że z tak małej ilości mąki podziela Pani biszkopt na trzy części! U mnie dało radę podzielić tylko na dwa, może dlatego że nie piekę często i tak mi nie wyrósł? Zmniejszyłam też znacznie ilość cukru, a i tak wyszedł słodki.
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Julia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 lipca, 2019 at 10:19 pm

      Tort na zdjęciach jest z biszkoptu z podanych składników, piekąc go w formie o średnicy 22-23 cm. spokojnie można podzielić go na trzy blaty. Jeśli zmniejszyłaś ilość cukru, to mogło to spowodować, że nie wyrósł na tyle duży, aby podzielić go na trzy części. W przypadku biszkoptu to dobrze ubite białka z cukrem unoszą cały biszkopt, piana z białek powinna mieć taką konsystencję jak na bezę, czyli gęstą i stabilną. Tort w smaku nie jest zbyt słodki, ponieważ w kremie nie ma już wiele cukru. Jeśli jednak dla Ciebie byłby troszkę za słodki to radziłaby zmniejszać słodkość dodatków niż samego biszkoptu 🙂
      Jeśli chodzi o mąkę to naprawdę nie potrzeba jej więcej, należy tylko bardzo delikatnie wymieszać ją z ubitymi białkami, aby jak najmniej opadła.
      Polecam się na przyszłość
      Pozdrawiam serdecznie Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.