Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort marcepanowy

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 3 lut, 2014 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż klasyczny używany zazwyczaj do przygotowania tortów. Ten jest z dodatkiem mielonych migdałów i co ważne, jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wystarczy, że ubijecie dobrze pianę z białek, a reszta pójdzie jak z płatka. Krem jest również bardzo prosty, a jednocześnie bardzo pyszny. Dla podkreślenia marcepanowego smaku biszkoptu użyłam pomarańczowego ponczu i dżemu. Jeszcze tylko soczysty, dojrzały owoc mango, warstwa masy marcepanowej i kilka pralinek migdałowych i tort gotowy. Koniecznie wypróbujcie jest obłędny i elegancki.

tort marcepanowy udekorowany czekolada i kulkami z marcepanu
Tort marcepanowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt migdałowy

  • 50 g mąki migdałowej
  • 60 g cukru pudru
  • 4 małe jajka w temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki pszennej tortowej

Składniki na poncz

  • sok z jednej pomarańczy
  • 60 ml likieru Cointreau
  • 30 ml wody

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml 30 % śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 300 g masy marcepanowej
  • 12 sztuk migdałów bez skórki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżka masła
  • 1 sztuka bardzo dojrzałego mango może być mango z puszki

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodać mielone migdały, wymieszać.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru pudru, miksować na najwyższych obrotach Kiedy skończymy dodawać cukier, a masa jest sztywna i błyszcząca, dodać żółtka jedno po drugim ciągle ubijając. Na koniec dodać mieszankę mąki, podzieloną na trzy porcje ( miksując na najniższych obrotach ), trzeba zrobić to delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 20 - 25 minut ( pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe ) po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno, do drugiej miski włożyć serek mascarpone, zmiksować go z cukrem i ekstraktem waniliowym, następnie do serka porcjami dodawać ubitą śmietanę, zmiksować.
  • Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać masło, umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić.
  • Z marcepanu odciąć 12 kawałków, każdy po 6 g, w każdą porcję marcepanu włożyć migdał, utoczyć kulkę. Pralinki obtoczyć w czekoladzie, gotowe układać na talerzu, pozostawić do zastygnięcia czekolady, wierzch pralinek można posypać siekanymi migdałami
  • Biszkopt przekroić na trzy części, dolną część położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami przygotowanego ponczu, rozsmarować część dżemu.
  • Marcepan rozwałkować na cienki placuszek ( blat można podsypać cukrem pudrem), wyciąć odpowiedni kształt, przykryć nim nasączony dolny blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, również skropić go ponczem, rozsmarować porcję dżemu następnie ułożyć pokrojone plasterki mango, na mango nałożyć większą część kremu wyrównać i przykryć kolejnym placuszkiem z marcepanu, na koniec przykryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć.
  • Na wierzch tortu nałożyć resztę kremu z serka mascarpone, boki tortu udekorować czekoladą. Resztkami czekolady można udekorować wierzch tortu, na koniec ułożyć wcześniej przygotowane pralinki,
  • Tort przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej, aby był przykryty, nie będzie obsychał.

🎂 Inne propozycje

Macie ochotę na więcej słodkich propozycji na urodziny? Jeśli tak, to zapraszam na inne przepisy, może zainspirujecie się którymś tortem i stworzycie nowy smak.

  • tort oreo
    Tort Oreo
  • tort mojito
    Tort Mojito
  • tort tiramisu
    Tort tiramisu
  • tort z pianka malinowa
    Tort z pianką malinową

📖 Przepis

tort marcepanowy
Print Pin
5 z 4 głosów

Tort marcepanowy

Fantastyczny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt migdałowy

  • 50 g mąki migdałowej
  • 60 g cukru pudru
  • 4 małe jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki pszennej tortowej

Składniki na poncz

  • sok z jednej pomarańczy
  • 60 ml likieru Cointreau
  • 30 ml wody

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml 30 % śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 300 g masy marcepanowej
  • 12 sztuk migdałów bez skórki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżka masła
  • 1 sztuka bardzo dojrzałego mango (może być mango z puszki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodać mielone migdały, wymieszać.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru pudru, miksować na najwyższych obrotach Kiedy skończymy dodawać cukier, a masa jest sztywna i błyszcząca, dodać żółtka jedno po drugim ciągle ubijając. Na koniec dodać mieszankę mąki, podzieloną na trzy porcje ( miksując na najniższych obrotach ), trzeba zrobić to delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 20 - 25 minut ( pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe ) po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno, do drugiej miski włożyć serek mascarpone, zmiksować go z cukrem i ekstraktem waniliowym, następnie do serka porcjami dodawać ubitą śmietanę, zmiksować.
  • Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać masło, umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić.
  • Z marcepanu odciąć 12 kawałków, każdy po 6 g, w każdą porcję marcepanu włożyć migdał, utoczyć kulkę. Pralinki obtoczyć w czekoladzie, gotowe układać na talerzu, pozostawić do zastygnięcia czekolady, wierzch pralinek można posypać siekanymi migdałami
  • Biszkopt przekroić na trzy części, dolną część położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami przygotowanego ponczu, rozsmarować część dżemu.
  • Marcepan rozwałkować na cienki placuszek ( blat można podsypać cukrem pudrem), wyciąć odpowiedni kształt, przykryć nim nasączony dolny blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, również skropić go ponczem, rozsmarować porcję dżemu następnie ułożyć pokrojone plasterki mango, na mango nałożyć większą część kremu wyrównać i przykryć kolejnym placuszkiem z marcepanu, na koniec przykryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć.
  • Na wierzch tortu nałożyć resztę kremu z serka mascarpone, boki tortu udekorować czekoladą. Resztkami czekolady można udekorować wierzch tortu, na koniec ułożyć wcześniej przygotowane pralinki,
  • Tort przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej, aby był przykryty, nie będzie obsychał.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Tort jest średniej wielkości, ale jeśli chcielibyście przygotować większy ( z podwójnej porcji ) biszkopt należy upiec w tortownicy o średnicy około 23 cm.
kawałek tortu marcepanowego  z polewą czekoladową  i kulkami z marcepanu
tort marcepanowy

inspiracja 🙂

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    21 października, 2021 at 11:19 am

    Witam,chciałabym zrobić ten biszkopt ale bezglutenowy, jaka ilość mąki bezglutenowej choćby uniwersalnej musiałabym dodać do tych migdałów zmielonych? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 października, 2021 at 5:17 pm

      To jeśli miałby być biszkopt bezglutenowy, to może skorzysta Pani z tego przepisu na biszkopt. Może Pani oczywiście spróbować zamienić mąkę pszenną w tym przepisie, na mąkę bezglutenową w takiej samej ilości. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Ewa napisał

    10 października, 2020 at 8:54 am

    5 gwiazdek

    5 stars
    Szkoda, że nie można dać 6 gwiazdek…… Meeeega pyszny! Dziękuję za ten przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2020 at 9:46 am

      Dziękuję bardzo 😍 My również bardzo go lubimy, marcepanowe klimaty są wspaniale. Pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  3. Ewa napisał

    08 października, 2020 at 9:32 am

    Czy można użyć likieru amaretto? Zamiast tego co jest w przepisie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 października, 2020 at 10:23 am

      Tak, oczywiście można zastąpić likierem Amaretto lub innym alkoholem.

      Odpowiedz
  4. mm napisał

    30 marca, 2017 at 2:20 pm

    Ile razy powinnam pomnożyć składniki, żeby zrobić tort na formę o średnicy 26-28cm?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 marca, 2017 at 9:57 pm

      Na formę o średnicy 28 cm potrzeba będzie :
      Mąka migdałowa - 120 g
      Mąka pszenna - 180 g
      Jajka - 9 sztuk - małe
      Cukier puder - 145 g
      Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka "z górką"
      Jeśli chodzi o składniki na krem to myślę, że wystarczy je podwoić. Życzę smacznego!

      Odpowiedz
      • mm napisał

        04 kwietnia, 2017 at 11:35 am

        Ślicznie dziękuję 🙂

        Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    23 lutego, 2017 at 7:08 pm

    Witam,
    Proszę o informację, czy jak na dolny blat położy sie tylko dżem i na to cienki placuszek marcepanu, a potem kolejny blat biszkoptu, to czy ten marcepan zespoli się z biszkoptem i przy krojeniu dolna część nie będzie odpadać?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2017 at 7:44 pm

      Niestety może się rozwarstwiać, dla bezpieczeństwa proszę posmarować cieniutką warstwą również drugi blat biszkoptu od spodu i nałożyć go na marcepan. Pozdrawiam ?

      Odpowiedz
  6. Roman napisał

    28 kwietnia, 2015 at 9:52 am

    5 gwiazdek
    Robiłem go w zeszły weekend i byłem zachwycony. Sądze, że każdy powinien tego spróbować - pycha 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2015 at 9:48 pm

      Dziękuję 🙂 Nam również bardzo smakował!

      Odpowiedz
  7. basia napisał

    11 marca, 2015 at 5:06 pm

    Tort wygląda przepysznie! Czy można zastąpić mąkę migdałową, mąką tortową?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2015 at 10:22 pm

      Basiu, niestety sama nie wypróbowałam tego przepisu bez mielonych migdałów, cały w tym myk, aby one tam były. Jeśli jednak migdałów nie możesz jeść lub nie masz ich pod ręką skorzystaj z innego przepisu na biszkopt, który z pewnością Ci wyjdzie 🙂 a z dodatkami z tego przepisu będzie równie wyborny 🙂 Przepis na biszkopt klasyczny znajdziesz tutaj "Biszkopt idealny"
      Pozdrawiam i smacznego 🙂

      Odpowiedz
  8. Sprawdzona Kuchnia napisał

    03 lutego, 2014 at 9:11 pm

    Pani Jolu, tort jest obłędny, polecam:)

    Odpowiedz
  9. Jola Rotta napisał

    03 lutego, 2014 at 9:00 pm

    To jest pyszne!:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.