Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż klasyczny używany zazwyczaj do przygotowania tortów. Ten jest z dodatkiem mielonych migdałów i co ważne, jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wystarczy, że ubijecie dobrze pianę z białek, a reszta pójdzie jak z płatka. Krem jest również bardzo prosty, a jednocześnie bardzo pyszny. Dla podkreślenia marcepanowego smaku biszkoptu użyłam pomarańczowego ponczu i dżemu. Jeszcze tylko soczysty, dojrzały owoc mango, warstwa masy marcepanowej i kilka pralinek migdałowych i tort gotowy. Koniecznie wypróbujcie jest obłędny i elegancki.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt migdałowy
- 50 g mąki migdałowej
- 60 g cukru pudru
- 4 małe jajka w temperaturze pokojowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki pszennej tortowej
Składniki na poncz
- sok z jednej pomarańczy
- 60 ml likieru Cointreau
- 30 ml wody
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml 30 % śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
- 300 g masy marcepanowej
- 12 sztuk migdałów bez skórki
- 150 g ciemnej czekolady
- 3 łyżka masła
- 1 sztuka bardzo dojrzałego mango może być mango z puszki
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodać mielone migdały, wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru pudru, miksować na najwyższych obrotach Kiedy skończymy dodawać cukier, a masa jest sztywna i błyszcząca, dodać żółtka jedno po drugim ciągle ubijając. Na koniec dodać mieszankę mąki, podzieloną na trzy porcje ( miksując na najniższych obrotach ), trzeba zrobić to delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 20 - 25 minut ( pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe ) po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, do drugiej miski włożyć serek mascarpone, zmiksować go z cukrem i ekstraktem waniliowym, następnie do serka porcjami dodawać ubitą śmietanę, zmiksować.
- Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać masło, umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić.
- Z marcepanu odciąć 12 kawałków, każdy po 6 g, w każdą porcję marcepanu włożyć migdał, utoczyć kulkę. Pralinki obtoczyć w czekoladzie, gotowe układać na talerzu, pozostawić do zastygnięcia czekolady, wierzch pralinek można posypać siekanymi migdałami
- Biszkopt przekroić na trzy części, dolną część położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami przygotowanego ponczu, rozsmarować część dżemu.
- Marcepan rozwałkować na cienki placuszek ( blat można podsypać cukrem pudrem), wyciąć odpowiedni kształt, przykryć nim nasączony dolny blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, również skropić go ponczem, rozsmarować porcję dżemu następnie ułożyć pokrojone plasterki mango, na mango nałożyć większą część kremu wyrównać i przykryć kolejnym placuszkiem z marcepanu, na koniec przykryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć.
- Na wierzch tortu nałożyć resztę kremu z serka mascarpone, boki tortu udekorować czekoladą. Resztkami czekolady można udekorować wierzch tortu, na koniec ułożyć wcześniej przygotowane pralinki,
- Tort przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej, aby był przykryty, nie będzie obsychał.
🎂 Inne propozycje
Macie ochotę na więcej słodkich propozycji na urodziny? Jeśli tak, to zapraszam na inne przepisy, może zainspirujecie się którymś tortem i stworzycie nowy smak.
📖 Przepis
Tort marcepanowy
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt migdałowy
- 50 g mąki migdałowej
- 60 g cukru pudru
- 4 małe jajka (w temperaturze pokojowej)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki pszennej tortowej
Składniki na poncz
- sok z jednej pomarańczy
- 60 ml likieru Cointreau
- 30 ml wody
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml 30 % śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
- 300 g masy marcepanowej
- 12 sztuk migdałów bez skórki
- 150 g ciemnej czekolady
- 3 łyżka masła
- 1 sztuka bardzo dojrzałego mango (może być mango z puszki)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodać mielone migdały, wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru pudru, miksować na najwyższych obrotach Kiedy skończymy dodawać cukier, a masa jest sztywna i błyszcząca, dodać żółtka jedno po drugim ciągle ubijając. Na koniec dodać mieszankę mąki, podzieloną na trzy porcje ( miksując na najniższych obrotach ), trzeba zrobić to delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 20 - 25 minut ( pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe ) po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, do drugiej miski włożyć serek mascarpone, zmiksować go z cukrem i ekstraktem waniliowym, następnie do serka porcjami dodawać ubitą śmietanę, zmiksować.
- Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać masło, umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić.
- Z marcepanu odciąć 12 kawałków, każdy po 6 g, w każdą porcję marcepanu włożyć migdał, utoczyć kulkę. Pralinki obtoczyć w czekoladzie, gotowe układać na talerzu, pozostawić do zastygnięcia czekolady, wierzch pralinek można posypać siekanymi migdałami
- Biszkopt przekroić na trzy części, dolną część położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami przygotowanego ponczu, rozsmarować część dżemu.
- Marcepan rozwałkować na cienki placuszek ( blat można podsypać cukrem pudrem), wyciąć odpowiedni kształt, przykryć nim nasączony dolny blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, również skropić go ponczem, rozsmarować porcję dżemu następnie ułożyć pokrojone plasterki mango, na mango nałożyć większą część kremu wyrównać i przykryć kolejnym placuszkiem z marcepanu, na koniec przykryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć.
- Na wierzch tortu nałożyć resztę kremu z serka mascarpone, boki tortu udekorować czekoladą. Resztkami czekolady można udekorować wierzch tortu, na koniec ułożyć wcześniej przygotowane pralinki,
- Tort przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej, aby był przykryty, nie będzie obsychał.
- Smacznego!
Ola napisał
Witam,chciałabym zrobić ten biszkopt ale bezglutenowy, jaka ilość mąki bezglutenowej choćby uniwersalnej musiałabym dodać do tych migdałów zmielonych? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
Anna napisał
To jeśli miałby być biszkopt bezglutenowy, to może skorzysta Pani z tego przepisu na biszkopt. Może Pani oczywiście spróbować zamienić mąkę pszenną w tym przepisie, na mąkę bezglutenową w takiej samej ilości. Pozdrawiam serdecznie.
Ewa napisał
Szkoda, że nie można dać 6 gwiazdek…… Meeeega pyszny! Dziękuję za ten przepis!
Anna napisał
Dziękuję bardzo 😍 My również bardzo go lubimy, marcepanowe klimaty są wspaniale. Pozdrawiam serdecznie 😁
Ewa napisał
Czy można użyć likieru amaretto? Zamiast tego co jest w przepisie?
Anna napisał
Tak, oczywiście można zastąpić likierem Amaretto lub innym alkoholem.
mm napisał
Ile razy powinnam pomnożyć składniki, żeby zrobić tort na formę o średnicy 26-28cm?
Anna napisał
Na formę o średnicy 28 cm potrzeba będzie :
Mąka migdałowa - 120 g
Mąka pszenna - 180 g
Jajka - 9 sztuk - małe
Cukier puder - 145 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka "z górką"
Jeśli chodzi o składniki na krem to myślę, że wystarczy je podwoić. Życzę smacznego!
mm napisał
Ślicznie dziękuję 🙂
Kasia napisał
Witam,
Proszę o informację, czy jak na dolny blat położy sie tylko dżem i na to cienki placuszek marcepanu, a potem kolejny blat biszkoptu, to czy ten marcepan zespoli się z biszkoptem i przy krojeniu dolna część nie będzie odpadać?
Pozdrawiam
Anna napisał
Niestety może się rozwarstwiać, dla bezpieczeństwa proszę posmarować cieniutką warstwą również drugi blat biszkoptu od spodu i nałożyć go na marcepan. Pozdrawiam ?
Roman napisał
Robiłem go w zeszły weekend i byłem zachwycony. Sądze, że każdy powinien tego spróbować - pycha 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Nam również bardzo smakował!
basia napisał
Tort wygląda przepysznie! Czy można zastąpić mąkę migdałową, mąką tortową?
Anna napisał
Basiu, niestety sama nie wypróbowałam tego przepisu bez mielonych migdałów, cały w tym myk, aby one tam były. Jeśli jednak migdałów nie możesz jeść lub nie masz ich pod ręką skorzystaj z innego przepisu na biszkopt, który z pewnością Ci wyjdzie 🙂 a z dodatkami z tego przepisu będzie równie wyborny 🙂 Przepis na biszkopt klasyczny znajdziesz tutaj "Biszkopt idealny"
Pozdrawiam i smacznego 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Pani Jolu, tort jest obłędny, polecam:)
Jola Rotta napisał
To jest pyszne!:)