Wystarczy kilka dni pięknej wiosennej pogody, żeby z ziemi wychyliły się świeże soczyste listki mięty i to właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie, a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu przygotowanego z rum i soku z limonki poncz naprawdę niesamowicie podkręca smak tortu i jest to wersja dla dorosłych 😉 Ważna rzecz, limonki nie zamieniajcie na cytrynę, cytryna niestety nie da tego smaku i aromatu, o który dziś nam chodzi i to samo dotyczy rumu. Orzeźwiające nuty limonki i mięty w lekkim kremie pomiędzy puszystymi warstwami biszkoptu to po prostu bajka! Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to polecam w tym samym klimacie drink, można przygotować go również w wersji bezalkoholowej, ale najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego!
📖 Przepis
Tort Mojito
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 średnich jajek (w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki mąki pszennej (typ 450 czyli tortowa)
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- skórka otarta z 1 dużej limonki i sok z niej
- 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
- ½ szklanki luźno upakowanych liści mięty
- 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru + 2 łyżki gorącej wody)
Dodatkowo
- 100 ml rumu
- 1 sztuka limonki - sok i skórka z niej
- 40 ml wody
- 100 g białej czekolady
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita, dodać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek, jedno po drugim nie przerywając miksowania.
- Do niewielkiej miski lub na talerz przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa 🙂
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 3 blaty.
Przygotowanie kremu
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, którą należy ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
- Listki mięty drobno posiekać, a następnie delikatnie ugnieść, żeby mięta puściła sok i zapach.
- Żelatynę, lub agar rozpuścić tak, jak poleca producent.
- Do miski włożyć serek mascarpone, skórkę z limonki, przygotowaną miętę, całość krótko zmiksować, następnie dodać pozostały cukier i ponownie delikatnie zmiksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę, a na koniec rozpuszczoną żelatynę lub agar oraz sok z limonki.
- W szklance przygotować poncz do nasączenia biszkoptu, z limonki, wody i rumu.
- Pierwszą warstwę biszkoptu położyć na paterę lub talerz, delikatnie nasączyć całą powierzchnię ponczem, następnie nałożyć kilka łyżek kremu i przy pomocy długiego noża rozprowadzić równą warstwę (około 3-4 mm), przykryć kolejnym płatem biszkoptu, powtórzyć czynność, nasączyć, nałożyć krem i przykryć ostatnim blatem biszkoptu wcześniej nasączonym.
- Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, posypać startą skórką z limonki, listkami mięty oraz wiórkami z białej czekolady.
- Wiórki z czekolady można łatwo przygotować, używając obieraczki do warzyw.
- Gotowy tort schłodzić przed podaniem przez około 3 godziny lub całą noc, tort w lodówce przechowujemy pod przykryciem, aby krem nie obsychał.
- Smacznego!
Comments
No Comments